Διαβάζω Adaptations της αλικης από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


ADAPTATIONS ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

 από Νατάσα Παυλίτσεβιτς

Γεια σας, γεια σας! Σήμερα είμαι πολύ ενθουσιασμένη με το θέμα γιατί, όπως σας είχα πει σε προηγούμενο άρθρο, ζω έναν άσβεστο έρωτα για κάθετι Αλικίστικό. Ο Lewis Carroll σκάρωσε έναν μύθο τόσο επιτυχημένο που ακόμη και σήμερα, ενάμιση αιώνα σχεδόν μετά το 1865 που πρωτοεκδόθηκε, γεννάει καινούριες ιστορίες. Θα δούμε βιβλία, ταινίες, comics και παιχνίδια εμπνευσμένα από το κορίτσι με τις κάλτσες... Ακολουθήστε με στην τρύπα του λαγού!

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων - Disney 

Αυτή την ταινία την έχουμε δει οι περισσότεροι. Ο τίτλος όμως είναι λίγο ύπουλος γιατί στην ταινία υπάρχουν κάμποσα στοιχεία από την "Αλικη Μέσα από τον Καθρέφτη", το sequel δηλαδή στο πρώτο βιβλίο (και κατά τη γνώμη μου, το ωραιότερο). Η Disney ολοκλήρωσε την ταινία το 1951, δεν είχε όμως αυτό που θα λέγαμε “πρωτιά” γιατί είχε προηγηθεί μία γαλλική ταινία, που συνδύαζε και ηθοποιούς και animation, το 1949. Πριν από αυτή, είχαν γίνει τέσσερις ακόμη, τρεις εκ των οποίων του βωβού κινηματογράφου. Η παλαιότερη προβλήθηκε μόλις το 1903! Για να γυρίσουμε στην αγαπημένη Disney, η ταινία είχε μπει στο ράφι το 1939 λόγω του πολέμου και λίγο έλειψε να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Ο Walt όμως είχε πίστη στο έργο και το ολοκλήρωσε αργότερα, με νέο animation. Θεώρησε την πρώτη εκδοχή που είχαν φτιάξει, πολύ κοντινή στην εικονογράφηση του θεού Sir John Tenniel, υπερβολικά σκοτείνή και γκροτέσκα -αχ, πόσο θα ήθελα να το δω!

Στην Τρύπα του Λαγού - Peter Abrahams 

Ηρωίδα η μικρή Ίνγκριντ (αναφορά στην Bergman), πανέξυπνη, είρωνας και μέλος της θεατρικής ομάδας στην πόλη της. Με είδωλό της το Sherlock Holmes (πολλά κοινά έχω με το κορίτσι), μπλέκει σε μία υπόθεση δολοφονίας στο Echo Falls. Η σύνδεση με την Αλίκη είναι μεγάλη καθώς η ομάδα της ανεβάζει το έργο στο τέλος της χρονιάς. Το διάβασα όταν ήμουν κι εγώ 13 και είδα στο οπισθόφυλλο τη σφραγίδα του άλλου master, του Stephen King, να λέει πόσο καλογραμμένο είναι. Βρείτε το από εκδόσεις Πατάκη μαζί με τα άλλα δυο μέρη “Η αυλαία πέφτει” και το “Όσα κρύβει το σκοτάδι” (αυτό δεν το έχω, είναι όμως στη λίστα μου για τα Χριστούγεννα). Χαρίστε το σε ανήψια, παιδιά και τα ρέστα, ή κρατήστε το για εσάς τους ιδιους, καθώς η καλή γραφή είναι πάντα καλή γραφή. Μην ξεχνάμε ότι το 1ο πήρε το βραβείο Agatha το 2005 ως το καλύτερο βιβλίο εφηβικής φαντασίας.

American Mcgee's Alice - Alice Madness Returns 

Ήρθε επιτέλους η ώρα να σας πω για τα παιχνίδια που έχουν μπει στη λίστα με τα αγαπημένα μου από τότε που τα έπαιξα, στο πρώτο έτος. Ανήκουν στο ευγενές είδος των action-adventure games, έχουν μπόλικα gore στοιχεία και ψυχολογικό τρόμο. Η Αλίκη εδώ είναι κυνική, σκοτεινή και οπλισμένη. Θα βρεθείτε σε τρελάδικα, θα σκοτώσετε τέρατα και θα το ευχαριστηθείτε! Μουσική από τον Chris Verna που έπαιζε για τους Nine Inch Nails (συμπάθεια) και για την μπάντα του Marilyn Manson. Από το 2000 μέχρι το 2008 κινούνταν διαδικασίες για να γίνει ταινία, με τα δικαιώματα τελικά να δίνονται στη μεγάλη fan του παιχνιδιού Sarah Michelle Gellar (την Buffy την βαμπιροφόνισσα δηλαδή). Ακόμη και αν δε γίνει, το sequel “Alice: Madness Returns” είναι ακόμη καλύτερο και ομορφότερο και πιθανότατα, είπε φέτος ο American Mcgee (ο σχεδιαστής των παιχνιδιών), θα βγει και τρίτο παιχνίδι. Μάλλον μέσω kickstarter που είναι και της μοδός. Άρα, το νου σας!

The Looking Glass Wars - Frank Beddor 

Έχουμε εδώ μια σκοτεινή τριλογία βιβλίων εμπνευσμένη από τη "Χώρα των Θαυματων". Τα διάβασα και τα τρία, από δυο φορές το καθένα και είναι τιμή μου και καμάρι μου να τα έχω στο ράφι. Υποστηρίζεται στα βιβλία ότι ο κόσμος του Lewis Carroll είναι λανθασμένη ερμηνεία όσων του είπε η ίδια η Αλίκη, και στην πραγματικότητα η γη της "Wonderland" βασανίζεται από εμφύλιο πόλεμο και είναι ποτισμένη με αίμα. Ακόμη και σε συνεντεύξεις του ο Beddor επιμένει ότι την ιστορία του την διηγήθηκε με ακρίβεια ένας μυστήριος τύπος που συλλέγει τράπουλες και ότι η δική του περιγραφή είναι και η μόνη αληθής. Το θέμα του βιβλίου είναι η απώλεια της αθωότητας και η τριλογία αποτελεί εξαίρετο δείγμα, κατά τη γνώμη μου, φανταστικού. Άλλη μια σειρά που περιμένουμε να γίνει ταινία και έχει έτοιμο σενάριο! Ψάχνουν, όμως, ακόμη την ιδανική “Alyss” (όπως γράφεται στα βιβλία) και τον συμπολεμιστή της, Dodge. Μήπως να πάμε μια βόλτα από το casting? Δεν ξέρεις ποτέ...


Alice in Wonderland - Tim Burton 

Νιώθω μεγάλη αγάπη για τις ταινίες του Burton και όταν ανακοινώθηκε ότι θα έφτιαχνε ταινία για την Αλίκη κατενθουσιάστηκα. Δυο φορές την είδα στο σινεμά (ζητώ συγγνώμη σε όσους την είδαν στην ίδια σκοτεινή αίθουσα με εμένα, θυμάμαι να φωνάζω μια-δυο-τρεις φορές) και μία σπίτι μου. Το τρίπτυχο των ηθοποιών το ξέρετε: Johnny ως τρελός καπελάς, Helena Bonham Carter ως κόκκινη βασίλισσα και η Mia Wasikowska ως Αλίκη. Εγώ τη Mia την ήξερα από τη σειρά “In Treatment” όπου επίσης έπαιζε πολύ καλά (σας προτείνω τη σειρά αν έχετε ενδιαφέρον για την ψυχανάλυση, ο Gabriel Byrne ως ψυχαναλυτής είναι τρομερά πειστικός και το σενάριο μέχρι και το τέλος της 2ης season που είδα σε κρατάει, παρότι τα επεισόδια είναι γυρισμένα σε ένα δωμάτιο). Για την ταινία τώρα... Ιδανικά θα ήθελα να κρατάει άλλες δυο ώρες. Δηλαδή, μου άρεσε πολύ, αλλά σαν να μη μου έφτασε... Άσε που περίμενα και κάτι πιο dark. Πάντως, αγγίζει την επικίλα, ειδικά προς το τέλος που κορυφώνει η υπόθεση.

Jabberwocky - Terry Gilliam 

Το παραδέχομαι: δεν το έχω δει. Πρέπει όμως να το αναφέρω γιατί έχω ακούσει τα καλύτερα και κυρίως γιατί είναι Terry Gilliam. Η ταινία θεωρείται κοντινή ως προς τα σκηνικά και τα κωμικά στοιχεία με το έργο “Monty Python and the Holy Grail” (αυτό ευτυχώς το έχω δει, κάπου 4 φορές). Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Terry είχε δουλέψει και για εκείνη την ταινία. Εδώ όμως λέγεται πως εδραιώθηκε πραγματικά το στυλ του και το μαύρο χιούμορ του!

Hatter M - Frank Beddor & Ben Templesmith 

Αποτελεί spin-off της τριλογίας που είπαμε, και ασχολείται με τον Καπελά. Στα βιβλία, ο Καπελάς είναι απλά θεός. Μου κινεί το ενδιαφέρον επιπλέον το ότι η σειρά προτάθηκε και για Eisner το 2007. Ο Templesmith άλλωστε έχει κάνει κι άλλες αξιόλογες δουλειές, όπως το "Fell" με τον Warren Ellis (από το "Transmetropolitan" τον ξέρετε) και το "30 days of Night" με τον Niles (που τελικά μεταφέρθηκε και σε ταινία). Θα του ρίξω μια ματιά κάποια στιγμή, οπότε μην απορήσετε αν σε επόμενο άρθρο με comics έχει την τιμητική του.

Σίγουρα δεν ανέφερα όλες τις μεταφορές, ούτε στις ταινίες, ούτε στα βιβλία - comics, ούτε στα παιχνίδια. Για την ταινία “Alice in Wonderland” του 1999 τα έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο, μα γενικά "The Alice Mythos" (κατά το "Cthulhu Mythos") είναι κάτι τόσο πολύπλευρο που δεν θα σταματήσει ποτέ να βγάζει νέες ιστορίες. Και αυτό είναι πολύ ευχάριστο καθώς ο καθένας μας μπορεί να διαλέξει την αγαπημένη του Αλίκη ή, γιατί όχι, να τη δημιουργήσει! Ο μαθηματικός και διάκονος Charles Dodgson, όπως τον έλεγαν στην πραγματικότητα, μας χάρισε απλόχερα ένα παραμύθι που δεν μας κοιμίζει, αντίθετα μας εξάπτει τη φαντασία. Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χαρούμενος αν ήξερε πόσο ευγνώμονες είμαστε όλοι εμείς που το αγαπήσαμε, γιατί καθώς έλεγε: “Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της ζωής είναι ότι τα μόνα αξιόλογα πράγματα που κάνουμε είναι όσα κάνουμε για τους άλλους”. Μέχρι το επόμενο άρθρο, σκεφτείτε το και να περνάτε όμορφα...

________________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive