Διαβάζω Μια μελωδια του γκροτεσκου: Evelyn Evelyn από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


Μια μελωδία του γκροτέσκου: Evelyn Evelyn 

από Έφη Brenthis

Οι Eva και Lynn Neville είναι δύο σιαμαίες δίδυμες αδερφές που μοιράζονται τρία πόδια, δύο χέρια, τρία πνευμόνια, δύο καρδιές και μόλις ένα συκώτι, γεννιούνται και μεγαλώνουν σε ένα κοτέτσι γεμάτο κότες κάπου στο Κάνσας του 1985, σε ένα πανδοχείο όπου μαθαίνουν την τέχνη της διασκέδασης των θείων τους, σε ένα τσίρκο όπου παίζουν γιουκαλίλι στην πλάτη δύο επίσης σιαμαίων ελεφάντων, και μετά σ' ένα μοτέλ όπου αποφασίζουν να γίνουν τραγουδίστριες και να αρχίσουν να πειράζουν ακόμη το πιάνο και το ακκορντεόν, ενώ τα αγαπημένα τους χρώματα είναι το μωβ και το κίτρινο. 

Πρωτότυπο σενάριο θρίλερ; Εξωαστικός αμερικανικός μύθος; Οι στίχοι από το καινούργιο τραγούδι της Jill Tracy; Ακούγεται σαν την ιδανική έναρξη ενός γκροτέσκου παραμυθιού αλλά είναι κάτι παραπάνω. Ένα μουσικό project, προϊόν του παντρέματος της εκλεπτυσμένης αισθητικής και της πληθωρικής φαντασίας του Jason Webley, μουσικού και παραγωγού, και της Αmanda Palmer, τραγουδίστριας, τραγουδοποιού και μέλους του συγκροτήματος Dresden Dolls. 

Πίσω από αυτή τη σιαμαία μάσκα, οι δύο συνήθεις ύποπτοι των μονοπατιών του γκροτέσκου, με έντονο θεατρικό μακιγιάζ και στυλιζαρισμένα κοστούμια, προωθούν στις συναυλίες τους μια θεατρική μετα-καμπαρέ αισθητική και αυτοχαρακτηρίζονται ως «Μπρεχτικό Πανκ Καμπαρέ», ανοίγοντας την όρεξη σε οπαδούς των Tiger Lillies για νέες δηλητηριασμένες γεύσεις. 


Οι Palmer και Webley κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “Evelyn Evelyn” το 2010 μετά από 3 χρόνια σκληρής και δημιουργικής δουλειάς με την συμμετοχή περισσότερων από 40 μουσικών, τραγουδιστών, εικαστικών και ηθοποιών. Το αποτέλεσμα ήταν η έκδοση 9 εξαιρετικών τραγουδιών με επιρροές από το μιούζικαλ, το θέατρο vaudeville, τη μουσική country, τα freak shows, τις Andrews Sisters, τους Joy Division, ακόμα και τη μουσική των πρώτων βιντεοπαιχνιδιών, με διαφορετικές μεταξύ τους ενορχηστρώσεις και, φυσικά, η επινόηση και η καταγραφή της συγκλονιστικής ιστορίας των σιαμαίων αδερφών που ακούν στο καλλιτεχνικό ψευδώνυμο “Evelyn Evelyn”. 

Τα τραγούδια τους πυροδοτούν ανατριχίλα και γέλιο ταυτόχρονα, θυμίζουν σκηνές από την ταινία “Elephant Man” του David Lynch , φωτογραφίες του Hans Bellmer και του Eugene Meatyard, αποσπάσματα από κόμικ του Suehiro Maruo και μορφές από πίνακες του Ray Caesar. Ομολογουμένως, οι ριγέ κάλτσες, τα μεταλλόφωνα και τα ζωγραφισμένα φρύδια που ήδη από την εποχή των Dresden Dolls η απαράμιλλη Amanda Palmer έφερνε με θράσος μπροστά στα φώτα, μας είχαν κάνει να χαμογελάσουμε λοξά και κάπως συνενοχικά, αλλά σίγουρα δε μας είχαν προετοιμάσει για κάτι τόσο γνήσια εμπνευσμένο, πολυδιάστατο και αληθινά γκροτέσκο, όσο οι αδερφές Evelyn Evelyn και τα αινιγματικά τους μουσικά παιχνίδια. 


Ένα ασυνήθιστο κουκλόσπιτο που φωτίζει από μακριά μέσα στην ερημιά της μυστικοπαθούς αμερικανικής επαρχίας προσκαλώντας παράξενους περαστικούς να χτυπήσουν τη χαλασμένη παιδική κουδουνίστρα που κρέμεται στην πόρτα του αντί για κουδούνι.



* σημείωση: οι Evelyn Evelyn εξιστορούν μουσικά τις αλλόκοτες περιπέτειές τους, με κάθε λεπτομέρεια, εδώ και εδώ. Οδηγίες για να ακολουθήσετε τα ίχνη τους θα βρείτε εδώ.
 _______________________________

    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive