από Γιώργο Χατζηκυριάκο
Μουσική και φαντασία
Μια φορά κι έναν καιρό
Σε έναν ήχο μεταλλικό…
Κάποτε οι ιστορίες με ήρωες, επικές μάχες, μακρινά βασίλεια, απόμακρες παρελθοντικές αλλά και μελλοντικές καταστάσεις, έβγαιναν μέσα από τις φωνές τραγουδιστών. Στην Ελλάδα ήταν οι ραψωδοί και οι αοιδοί, στη δυτική Ευρώπη οι βάρδοι και στις σκανδιναβικές χώρες οι σκάλδοι. Με τον καιρό όμως χάθηκαν οι τραγουδιστές εκείνοι και ειδικά μετά τη βιομηχανική επανάσταση, οι ιστορίες που έτρεφαν τη φαντασία των ανθρώπων εγκλωβίστηκαν στα βιβλία και αργότερα στις οθόνες των κινηματογράφων. Οι φωνές έγιναν σελίδες, οι εικόνες έγιναν εφέ και η φαντασία πέρασε σε άλλα χέρια όπου και σήμερα επιτυχώς κρατιέται.
Φαίνεται όμως πως η αρχέγονη πράξη της μετάδοσης μια ιστορίας μέσα από ένα τραγούδι δεν έσβησε ολοκληρωτικά. Ακόμα υπάρχουν τραγουδιστές, ακόμα υπάρχουν αοιδοί και βάρδοι που κρατούν ζωντανό εκείνο το συναίσθημα. Σε όλη την οικουμένη και σχεδόν σε κάθε είδος μουσικής, καλλιτέχνες υμνούν έργα φαντασίας που πλάστηκαν με τους καιρούς. Εκείνοι όμως που ασχολούνται περισσότερο με το θέμα είναι οι μουσικοί της σκληρής μουσικής, γνωστής ως metal.
Κάθε μπάντα, άλλη περισσότερο άλλη λιγότερο, έχει αφιερώσει κάποιο τραγούδι σε μια φανταστική ιστορία. Κάποιοι πλάθουν δικές τους ενώ άλλοι εξυμνούν μερικά ήδη γνωστά έργα, τόσο βιβλία όσο και ταινίες. Οι Iron Maiden για παράδειγμα έχουν τραγουδήσει για το θρυλικό DUNE και τις ιστορίες του Alvin Klein, οι Metallica για τον Κθούλου ενώ οι Manowar για τον τρωικό πόλεμο και πολλές άλλες ιστορίες ατσαλιού, μάχης και βόρειων θεών. Αυτά βέβαια είναι ένα μικρό δείγμα για να λάβει κανείς μια γεύση για το σύνδεσμο της μεταλλικής μουσικής με τα είδη της φαντασίας.
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όμως να αποτελούν οι Γερμανοί Blind Guardian, των οποίων τα περισσότερα τραγούδια είναι αφιερωμένα στα πιο γνωστά βιβλία ηρωικής και επιστημονικής φαντασίας. Οι πιο πολλοί τους έχουν συνδέσει με τον Τόλκιν και είναι λογικό αφού εκτός από τα τόσα τραγούδια που έχουν φτιάξει μέσα από τη δική του θεματολογία, του αφιέρωσαν ολόκληρο δίσκο, ενώ στο εξώφυλλο του τελευταίου τους DVD συναντώνται οι χαρακτηριστικές φιγούρες από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών όπως τις γνωρίσαμε στην αντίστοιχη ταινία του Peter Jackson.
Blind Guardian
Εάν ο Tolkien, μαζί με τον Moorcock, τον Stephen King και την Margaret Weis έφτιαχναν συγκρότημα...
Πίσω στο 1998, δέκα χρόνια πίσω, καθώς βρισκόμουν σε ένα πάρτι ενός φίλου, κάποια στιγμή άκουσα ένα τραγούδι που με έκανε να χαθώ από το χώρο και να ταξιδέψω κάπου αλλού, σε έναν φανταστικό μεσαίωνα όπου δράκοι και πλάσματα του Κακού απειλούσαν τους ελεύθερους λαούς ενός ηρωικού κόσμου. Ναι, όλα αυτά μέσα από ένα τραγούδι. Το τραγούδι αυτό είναι το Mirror Mirror, μία από τις πιο γνωστές τους επιτυχίες, κι αν το ακούσετε, από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα, θα νιώσετε ότι κι εγώ.
Το τραγούδι ανήκει στο δίσκο Nightfall in Middle Earth. Σας θυμίζει κάτι; Ήταν και τότε η εποχή όπου διάβαζα τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και αναγνώρισα ένα μεγάλο κομμάτι του Tolkien σε εκείνον τον δίσκο. Με χαρά διαπίστωσα πως ο δίσκος ήταν όλος αφιερωμένος στο Σιλμαρίλιον. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μέχρι σήμερα, που είμαι φανατικός οπαδός τους, έχω εντοπίσει πάνω από είκοσι βιβλία του φανταστικού στα τραγούδια τους. Διαβάζοντας παρακάτω, θα καταλάβετε γιατί οι Blind Guardian προτιμούνται από τους λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι περισσότεροι αναγνώστες του Tolkien ακούν Blind Guardian και το αντίστροφο.
Σύντομο ιστορικό
Οι Blind Guardian σχηματίστηκαν το 1980 στη Γερμανία από τον Hansi Kursch και τον κιθαρίστα Andre Olbrich. Αν και στην αρχή πέρασαν αρκετοί μουσικοί στην αρχή, στην τελική τετράδα αποτέλεσαν οι δύο πρωτεργάτες μαζί με τον Markus Siepen ως δεύτερη κιθάρα και τον Thomen Stauch στα τύμπανα. Για δεκαοχτώ χρόνια η τετράδα αυτή έμεινε αχώριστη μέχρι το 2004 όπου τον Stauch αντικατέστησε ο Frederik Ehmke.
Το πρώτο όνομα της μπάντας ήταν Lucifer’s Heritage και κυκλοφόρησε δύο demos. Στην πορεία όμως οι τέσσερις βάρδοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν την ονομασία επειδή δεν ήθελαν να τους συνδέσει το κοινό με το Σατανά. Το 1987 έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο (Battalions of Fear) με πολλές επιρροές από τους συμπατριώτες τους Helloween, ο ιδρυτής εκ των οποίων Kai Hansen, συμμετείχε σε αρκετά από τα πιο γνωστά τραγούδια τους. Από τον τρίτο δίσκο (Tales from the Twilight Hall) η μπάντα υιοθετεί το μουσικό της στιλ βασισμένη στην κλασσική μουσική και στις χορωδίες ενώ στον αμέσως επόμενο (Somewhere far Beyond) το κοινό πια τους αναγνωρίζει ως «βάρδους», έπειτα από το αντιπροσωπευτικό τραγούδι The Bard’s Song. Έκτοτε η επιτυχημένη τους πορεία ξεκινά και μέχρι σήμερα ζει και βασιλεύει.
Δισκογραφία
Battalions of Fear (1987)
Follow the Blind (1988)
Tales from the Twilight Hall (1990)
Somewhere far Beyond (1992)
Imaginations from the Other Side (1995)
Forgotten Tales (1996)
Nightfall in Middle Earth (1998)
A Night at the Opera (2002)
A Twist in the Myth (2006)
Ένα μουσικό βιβλιοπωλείο
Ακολουθεί κατά χρονική σειρά η λίστα των τραγουδιών μαζί με τα βιβλία και τις ιστορίες που συντέλεσαν στην στιχουργική και επιτυχημένη πορεία της μπάντας.
Majesty (1987): εμπνευσμένο από τον νούμερο ένα σε προτίμηση συγγραφέα της μπάντας, Tolkien και φυσικά από το έργο του ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Στον ίδιο δίσκο (Battalions of Fear) αναφορές στην τριλογία του Tolkien γίνονται και στα τραγούδια Run for The Night και Wizard’s Crown, καθώς και στα instrumental By The Gates of Moria και Gandalf’s Rebirth.
Guardian of The Blind (1987): βασισμένο στο μυθιστόρημα τρόμου του Stephen King, It (το Αυτό) που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.
Damned For All Time (1988): αφιερωμένο στο θρυλικό Elric του Michael Moorcock, όπως επίσης και το τραγούδι Fast to Madness.
Follow The Blind (1988): βασισμένο σε ένα ακόμα μυθιστόρημα του Stephen King, Τhe Talisman. Αυτός είναι και ο τίτλος του δίσκου.
Valhalla (1988): αφιερωμένο στην πολυθρύλητη Βαλχάλα, τον παράδεισο των Βίκινγκς όπου, σύμφωνα με τη σκανδιναβική μυθολογία, αναπαύονται οι γενναίοι.
Traveler in Time (1990): βασισμένο στο αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert, Dune.
Welcome to Dying (1990): βασισμένο στο βιβλίο The Floating Dragon του Peter Straub.
Lord of The Rings (1990): ο τίτλος μιλά από μόνος του. Αυτή τη μικρή μπαλαντούλα που κατά κύριο λόγο αποτελείται από την εισαγωγή του βιβλίου (…Τρία δαχτυλίδια έχουν οι βασιλείς των Ξωτικών…), μετά από την επιτυχημένη μεταφορά της τριλογίας στον κινηματογράφο, ανέβηκε πολύ περισσότερο στην προτίμηση των οπαδών και από τότε τη ζητούν επίμονα κάθε που η μπάντα τραγουδά live.
Goodbye my Friend (1990): επηρεασμένο από την ταινία E.T. του Steven Spielberg.
Tommyknockers (1990): βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King, όπως επίσης και το Alter 4 του ίδιου δίσκου (Tales from The Twilight Hall).
Time What Is Time (1992): επηρεασμένο από την ταινία επιστημονική φαντασίας Blade Runner με πρωταγωνιστή τον Harrison Ford.
Journey Through The Dark (1992): Βασισμένο στον χαρακτήρα του Michael Moorcock Τζαρί Α’Κονέλ, που εμφανίζεται στη σειρά ηρωικής φαντασίας Κόρουμ.
Quest for Tanelorn (1992): άλλο ένα τραγούδι σχετικά με τη μυθοπλασία του Michael Moorcock.
Theater of Pain (1992): βασισμένο στο βιβλίο The Merman’s Children του Paul Anderson.
Somewhere Far Beyond (1992): βασισμένο στην πλέον ολοκληρωμένη εφταλογία του Stephen King, The Dark Tower.
Bard’s Song - The Hobbit (1992): βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Tolkien.
Bard’s Song – In The Forest (1992): ίσως να μη μιλά για κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο, όμως αξίζει να αναφέρω το τραγούδι αυτό μιας και είναι το πιο χαρακτηριστικό τους τραγούδι καθώς και η λατρεμένη μπαλάντα των οπαδών τους. …these songs of hobbits, dwarves and men and elves, come close your eyes, you can see them too…
Imaginations From The Other Side (1995): ένα τραγούδι αφιερωμένο στις πιο αγαπητές ιστορίες της μπάντας (αλλά και δικές μας), ένα ποτ-πουρί από Μάγο του Οζ, Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Πήτερ Παν, Νάρνια, Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και Κόρουμ.
I’m Alive (1995): αφιερωμένο στη λογοτεχνική σειρά Death Gate Cycle των Margaret Weis και Tracy Hickman επίσης γνωστών για τη δημιουργία της Dragonlance.
Past and Future Secret (1995): αφιερωμένο στον θρυλικό κάτοχο του Excalibur βασιλιά Αρθούρου.
Mordred’s Song (1995): αφιερωμένο στον ομώνυμο μυθικό αντιήρωα γιο του βασιλιά του Αρθούρου και της αδελφής του μάγισσας Μοργκάνα Λεφέι.
Nightfall in Middle Earth (1998)
Όπως προδίδει ο τίτλος έχουμε να κάνουμε εξ ολοκλήρου με τον κόσμο του Tolkien και συγκεκριμένα με το έργο του Σιλμαρίλιον. Είκοσι δύο τραγούδια, τα μισά εκ των οποίων είναι αυθεντικά ενώ τα υπόλοιπα είναι μικρές αφηγήσεις, μελωδίες και άλλα ηχητικά κόλπα, συνθέτουν την ιστορία των Πρώτων Ξωτικών, του Φέανορ, των Σίλμαριλς, του Μόργκοθ, της πτώσης του Φιγκόλφιν, και όλα όσα αγαπήσαμε μέσα από το έπος του Tolkien όπως σώθηκε από το γιο του.
Ο δίσκος ξεκινά με μια εισαγωγή που μεταφέρει τους ακροατές στη Μάχη της Οργής, και συγκεκριμένα μέσα στον πύργο του Μόργκοθ. Καθώς ο σκοτεινός άρχοντας διώχνει τον υπηρέτη του, Σάουρον, θυμάται τα γεγονότα της Μέσης Γης. Η συνέχεια ανήκει στους Blind Guardian και το τραγούδι Into the Storm. (Η μάχη που ακούγεται στην εισαγωγή είναι από την ταινία Braveheart.)
Into the Storm : Ο Μόργκοθ φιλονικεί με την αράχνη Ουγκόλιαντ έπειτα από την κλοπή του Φωτός των Δύο Δέντρων. Η κραυγή του Μόργκοθ που τραυματίζεται από την αράχνη, και στοίχειωσε στα περάσματα ακούγεται στο Lammoth.
Nightfall: Ο όρκος του Φέανορ και των εφτά γιων του προς εκδίκηση για την κλοπή των Σιλμαρίλς από τον Μόργκοθ.
The Curse of Feanor: Τα τραγικά γεγονότα που προκάλεσε η οργή του Φέανορ στο δρόμο για την Άγκμπαντ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αδελφοκτονία και την άδικη επίθεση κατά των Τελέρι;
Captured και Blood Tears: Ο Μόργκοθ έχει αιχμαλωτίσει τον Μαέδρος ενώ ο Φίνγκον ξεκινά το ταξίδι του για να τον σώσει.
Mirror Mirror: το θρυλικό τραγούδι μετά το Bard’ s Song που ξεσηκώνει τα πλήθη στο τέλος κάθε συναυλίας των Guardian. Κάποιοι, λαμβάνοντας υπόψη τον τίτλο μπερδεύουν το νόημα του με τον καθρέπτη της Γκαλάντριελ όμως το τραγούδι είναι αφιερωμένο στον Τούργκον και τη βοήθεια που δέχτηκε από το θεό Ούλμο για να χτίσει την πόλη Γκόντολιν.
Battle of Sudden Flame: Η λύση της πολιορκίας της Άγκμπαντ όταν ο Μόργκοθ χρησιμοποιεί τους δράκους και τους Μπάλρογκς.
Time Stands Still (at The Iron Hill): Η τελευταία εφόρμηση του Φινγκόλφιν και η επική του αναμέτρηση με τον Μόργκοθ
The Dark Elf και Thorn: Αφιερωμένα στο Μαέγκλιν, προδότη της Γκόντολιν.
The Eldar και Nom the Wise: Ο αποχαιρετισμός και ο θάνατος του Φινροντ που πληγώθηκε για να σώσει τον Μπέρεν.
When Sorrow Sang: Το τραγούδι του Μπέρεν για την Λούθιεν που βρήκε το θάνατο από τα νύχια του Κάρκαροθ.
Out on The Water: Η τελευταία κατοικία των Μπέρεν και Λούθιεν.
The Steadfast: Ο Μόργκοθ καταριέται τον αιχμάλωτο του, Χούριν, που αρνείται να του αποκαλύψει το μυστικό της Γκόντολιν.
Dark Passage: ο θρίαμβος του Μόργκοθ έπειτα την Πέμπτη Μάχη. Ο δίσκος τελειώνει με μια αφήγηση (Final Chapter) σχετικά με τη νίκη του Μόργκοθ και την προδοσία των Ανθρώπων. And a new day shall come again…
Όσο για τους επόμενους δύο δίσκους, οι οπαδοί είπαν πως οι Blind Guardian άλλαξαν κατά πολύ το μουσικό τους ύφος. Στιχουργικά πάντως έμειναν απαράλλακτοι, με ιδιαίτερες προτιμήσεις στον Stephen King, τη Dragonlance αλλά και τη δική μας μυθολογία!
Battlefield (2002): βασισμένο στο Lay of Hildebrand, μια παλιά ιστορία της Γερμανίας όπου ένας πατέρας έρχεται αντιμέτωπος με το γιο του στη μάχη
Under The Ice (2002): αφιερωμένο στην δική μας Κασσάνδρα και την τραγωδία στο παλάτι των Μυκηνών κατά την επιστροφή του Αγαμέμνονα από την Τροία
The Maiden and the Minstrel Knight (2002): μπαλαντούλα αφιερωμένη στο γνωστό ιπποτικό μυθιστόρημα Τριστάνος και Ισόλδη
The Soulforged: το τραγούδι των οπαδών. Όταν ζητήθηκε από τους οπαδούς να επιλέξουν θεματολογία για ένα τραγούδι από το νέο τότε δίσκο των Guardian η Dragonlance ήρθε πρώτη σε προτιμήσεις. Έτσι προέκυψε το Soulforged, αφιερωμένο στον μάγο Raistlin Majere, σήμα κατατεθέν των ιστοριών Dragonlance.
Punishment Divine (2002): ο φιλόσοφος και συγγραφέας Νίτσε δεν έλειψε από τη θεματολογία των Guardian
And Then There Was Silence (2002): ένα τραγούδι 15 λεπτών, αληθινό έπος βασισμένο στον Τρωικό Πόλεμο, την Ιλιάδα του Ομήρου και την Αινειάδα του Βιργιλίου
Harvest of Sorrow (2002): βασισμένο στον Τούριν Τουράμπαρ, ήρωα του Tolkien.
This will never end (2005): βασισμένο στο βιβλίο του Walter Moers, Wild Ride through the Night
Otherland (2005): βασισμένο στην λογοτεχνική σειρά επιστημονικής φαντασίας (cyberpunk) του Tad Williams
Fly (2005): αφιερωμένο στον παιδικό μας ήρωα Peter Pan
Carry The Blessed Home και Another Stranger Me (2005): ακόμα δύο τραγούδια για τον Μαύρο Πύργο του Stephen King και τον πρωταγωνιστή Ρόλαντ.
Lionheart (2005): τραγούδι για τον Οδυσσέα και την κάθοδο του στον Άδη
Επικές Πληροφορίες
- Οι Blind Guardian ζήτησαν να αναλάβουν εκείνοι το soundtrack και τη μουσική επένδυση του κινηματογραφικού Lord of the Rings. Απορρίφθηκαν επειδή δεν ήταν γνωστοί στο ευρύ κοινό. Φέτος όμως η προσπάθεια τους αναμένεται να κυκλοφορήσει.
- Μπορεί να μην τα κατάφεραν με τον Άρχοντα όμως ανέλαβαν τη μουσική της ταινίας In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale.
- Έγραψαν τραγούδι για το video-game Sacred 2
- Ο τραγουδιστής τους, Hansi Kurcsh μαζί με τον κιθαρίστα των Iced Earth, Jon Shaffer το 2000 δημιούργησαν το σχήμα Demons and Wizards. Ο δεύτερος δίσκος τους (Touch by the Crimson King) είναι εξολοκλήρου αφιερωμένος στο Dark Tower του Stephen King.