Διαβάζω Το Λυκοφως κανει μοδα τις Μπροντε από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)


Οι αδερφές Μπροντέ ξανά στο προσκήνιο χάρη στο Λυκόφως



Φαίνεται ότι οι αδερφές Μπροντέ είναι και πάλι στη μόδα, αυτή τη φορά χάρη στη Μπέλα Σουάν, την ηρωίδα του Λυκόφωτος της Stephenie Meyer, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει μέσα από τα βιβλία της σειράς ότι το αγαπημένο της βιβλίο είναι τα Ανεμοδαρμένα Ύψη (Wuthering Heights) της Έμιλι Μπροντέ, παρομοιάζοντας την ιστορία της με τον βρικόλακα Έντουαρντ Κάλεν με την κλασική ιστορία αγάπης της Κάθριν και του Χίθκλιφ.

Οι κινηματογραφικοί παραγωγοί αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το ενδιαφέρον που γεννήθηκε μέσα από τα βιβλία της Meyer για τον γοτθικό ρομαντισμό επιχειρώντας να μεταφέρουν για μια ακόμα φορά στη μεγάλη οθόνη τόσο το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ, Ανεμοδαρμένα Ύψη όσο και το μυθιστόρημα της αδερφής της Σαρλότ Μπροντέ, Τζέιν Έιρ (Jane Eyre).

Οι παραγωγοί των κινηματογραφικών μεταφορών των κλασικών αυτών αριστουργημάτων στοχεύουν κυρίως στο νεανικό κοινό, γι’ αυτό και αποφάσισαν το cast να πλαισιώνεται κυρίως από νεαρούς πρωταγωνιστές. Παραδείγματος χάριν, τον ρόλο του Χίθκλιφ θα τον υποδυθεί ο 22χρονος βρετανός Ed Westwick που έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στην αμερικανική εφηβική σειρά Gossip Girl, ενώ την Jane Eyre θα την υποδυθεί η 20χρονη Mia Wasikowska, την οποία θα γνωρίσουμε τον Μάρτιο στην Αλική στη Χώρα των Θαυμάτων του Tim Burton. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ρίσκο που μένει να δούμε σε λίγο καιρό αν θα στεφτεί με επιτυχία...

Οι πωλήσεις του βιβλίου Ανεμοδαρμένα Ύψη εκτινάχθηκαν στα ύψη τόσο στη Γαλλία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο ΗΒ μάλιστα, ο γνωστός εκδοτικός οίκος Harper Collins αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του Λυκόφωτος και έτσι επανακυκλοφόρησε τα Ανεμοδαρμένα Ύψη με νέο εξώφυλλο το οποίο όχι μόνο μοιάζει με αυτό του Λυκόφωτος αλλά διαφημίζεται στο εξώφυλλο ως το αγαπημένο βιβλίο της Μπέλα και του Έντουαρντ.


Το εξώφυλλο της επανέκδοσης του βιβλίου Ανεμοδαρμένα Ύψη από τις εκδόσεις Harper Collins που παραπέμπει στο Λυκόφως.

Η γενικότερη στροφή προς τον γοτθικό ρομαντισμό, έστρεψε το ενδιαφέρον και προς την Τζέιν Έιρ της Σαρλότ Μπροντέ παρόλο που δεν αναφέρεται μέσα στο Λυκόφως. Εκμεταλλευόμενοι, λοιπόν, το ενδιαφέρον του κοινού για αυτού του είδους τη γοτθική φαντασία, οι παραγωγοί αποφάσισαν να οπτικοποιήσουν και την Τζέιν Έιρ μέσα από μια προσέγγιση που θα πλησιάζει πολύ την ατμόσφαιρα της ταινίας Οι Άλλοι (The Others) του Alejandro Amenábar.

Το μόνο που μένει τώρα είναι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα για να δούμε αν οι δημιουργοί αυτών των ταινιών θα καταφέρουν να αποτυπώσουν το κλίμα των υπέροχων αυτών βιβλίων.


Επιπλέον πληροφορίες:

Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη έχουν μεταφερθεί πολλές φορές στην οθόνη είτε στην κινηματογραφική είτε στην τηλεοπτική. Οι πιο αξιόλογες παραγωγές είναι η ταινία του 1939 στην οποία πρωταγωνιστούσαν στο ρόλο της Κάθριν η Merle Oberon και στο ρόλο του Χίθκλιφ ο Laurence Olivier και η ταινία του 1992 με τη Julliete Binoche στο ρόλο της Κάθριν και της κόρης της και τον Ralph Fiennes ως Χίθκλιφ.

Πολλές είναι όμως οι μεταφορές και της Τζέιν Έιρ. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την ταινία του 1944 το σενάριο της οποίας επιμελήθηκε ο Aldous Huxley μαζί με τον John Houseman και στο οποίο πρωταγωνιστούσαν πλήθος μεγάλων ηθοποιών: Orson Welles, Joan Fontaine, Elizabeth Taylor κ.α. και την ταινία του 1996 σε σκηνοθεσία Franco Jeffirelli με πρωταγωνιστές τους William Hurt, Charlotte Gainsbourg, Elle Macherson, Anna Paquin κ.α.


* σημείωση: η εικόνα ανοίγματος του παρόντος άρθρου είναι δημιουργία του darklylit.

________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive