Διαβάζω Η επισημη συνεχεια του Δρακουλα από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)

Dracula: The Un-Dead: η επίσημη συνέχεια του Δράκουλα του Stoker είναι γεγονός!

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες η επίσημη συνέχεια του Δράκουλα με την έγκριση της οικογένειας του Ιρλανδού μυθιστοριογράφου Bram Stoker από τον εκδοτικό οίκο Dutton, με τίτλο Dracula: The Un-Dead. Δημιουργοί του βιβλίου είναι ο Dacre Stoker, μακρινός ανιψιός του Stoker, και ο Ian Holt, σεναριογράφος και ερευνητής του Δράκουλα.

Υπεύθυνος για τη δημιουργία του εν λόγω βιβλίου ήταν ο δεύτερος, ο οποίος το 2003 προσέγγισε τον Dacre Stoker και του πρότεινε να δημιουργήσουν τη συνέχεια του Δράκουλα. Αρχικά ο Dacre Stoker ήταν επιφυλακτικός μιας και δεν είχε ξανασχοληθεί με τη γραφή, στο τέλος όμως αποδέχτηκε την πρόκληση. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν την από κοινού έρευνα και συγγραφή του βιβλίου αλλά και να λάβουν την υποστήριξη της οικογένειας Stoker.

Η έρευνα τους οδήγησε στην ανακάλυψη 125 χειρόγραφων σελίδων του ίδιου του Stoker, όπου υπήρχαν οι σημειώσεις του δημιουργού του Δράκουλα σχετικά με την πλοκή και τους χαρακτήρες του βιβλίου του που κυκλοφόρησε το 1897. Βασισμένοι λοιπόν σε αυτό το πρωτότυπο υλικό προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια συνέχεια πιστή στο πνεύμα του Bram Stoker τιμώντας το έργο του και δημιουργώντας ένα - αν όχι ισάξιο - τουλάχιστον αξιοπρεπές μυθιστόρημα.

Το αν βέβαια κατάφεραν τον παραπάνω στόχο μένει να το διαπιστώσουμε από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το κοινό την όλη προσπάθεια. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις είναι αρκετά χλιαρές. Πολλοί μιλάνε για ένα βιβλίο που δεν φτάνει σε τίποτα το αρχικό πόνημα του Bram Stoker, άλλοι μιλάνε για ένα βιβλίο-σενάριο που γράφτηκε καθαρά για να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ταινίας και άλλοι πιστεύουν ότι είναι μεν ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα, δεν διαφέρει όμως και πολύ από τα υπόλοιπα βαμπιρικά βιβλία του συρμού. Η αλήθεια είναι ότι αυτομάτως όταν πρέπει να συγκριθείς με έναν μεγάλο δημιουργό όπως ο Bram Stoker είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και αν έγραψες ένα καλό βιβλίο, να πάρεις διθυραμβικές κριτικές εκτός κι αν το βιβλίο σου έχει καταφέρει να ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικό. Αλλά ας μη γελιόμαστε, πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο από έναν σεναριογράφο, όπως ο Ian Holt και από έναν άνθρωπο, όπως ο Dacre Stoker που δεν έγραψε ποτέ τίποτα στη ζωή του;

Όπως και να έχει διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας μέχρι να διαβάσουμε το βιβλίο οπότε και θα επιστρέψουμε με πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις. Ως τότε να ευχηθώ καλή ανάγνωση σε όσους θα επιχειρήσουν να το διαβάσουν!

________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive