Διαβάζω A Scanner Darkly από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Χαρίλαο Θώμο (^Nocturnal^)

A Scanner Darkly

Μετά το υπέροχο Waking Life, o Richard Linklater χρησιμοποιεί την ίδια ιδιόμορφη τεχνική του, αυτή τη φορά για να ενσαρκώσει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Phillip K. Dick, A Scanner Darkly. Το αποτέλεσμα του εγχειρήματός του είναι μια δραματική ταινία με μοναδική οπτική και ιδιόμορφη φωτογραφία που ταυτόχρονα θίγει διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν, και πιθανότατα, θα ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Σενάριο

Στο κοντινό μέλλον, περίπου 7 χρόνια από τώρα, ο κόσμος βρίσκεται δέσμιος των παθών του. Μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες, αυτή των ναρκωτικών, έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας μιας ουσίας, της επονομαζόμενης Ουσίας Ντι (Substance D).

Η ουσία παράγεται από το εκχύλισμα κάποιων μικρών μπλε λουλουδιών, η μαζική παραγωγή των οποίων είναι απαγορευμένη σε ολόκληρη την υφήλιο. Οι ΗΠΑ εικάζουν ότι τα λουλούδια αυτά καλλιεργούνται σε περιοχές της Αραβικής χερσονήσου και στα βάθη της Ασίας γι’αυτό και εξαπολύουν επίθεση στις εκεί χώρες, στο όνομα του «Κόσμου χωρίς Ουσία D”.

Παράλληλα, για να ελέγξουν τη χρήση της ουσίας στο εσωτερικό τους δημιουργούν μια ειδική ομάδα μυστικών πρακτόρων που εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης. Οι πράκτορες αν και συνεργάζονται στενά, δε γνωρίζουν ο ένας τον άλλο, παρά μόνο μέσα από ψευδώνυμα. Ούτε αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο καθώς, χρησιμοποιούν εξελιγμένες ολογραφικές στολές οι οποίες αποκρύπτουν οποιοδήποτε φυσικό τους χαρακτηριστικό (πρόσωπο, σωματότυπο, φωνή κλπ).

Στόχος της ειδικής ομάδας είναι να εξαρθρώνουν τα κυκλώματα διακίνησης της Ουσίας D και να παραπέμπουν τους εξαρτημένους χρήστες στην New Path ,μια εταιρία στην οποία ανήκουν όλες οι κλινικές αποτοξίνωσης από την Ουσία D.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Fred (Keanu Reaves), μέλος της ειδικής ομάδας στον οποίο ανατίθεται να ξεσκεπάσει τον Bob Actor, παρακολουθώντας τον μέχρι να κάνει τη λάθος κίνηση. Αυτό που δε φαίνεται να γνωρίζει η ειδική ομάδα είναι ότι ο Fred είναι ο ίδιος ο Bob Actor…


Φωτογραφία – Σκηνοθεσία


Το πιο ιδιόμορφο στοιχείο της ταινίας, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι η φωτογραφία της. Η ταινία γυρίστηκε με χρήση ψηφιακής κάμερας υψηλής ανάλυσης και αργότερα εφαρμόστηκε πάνω της η τεχνική του interpolated rotoscope. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό κάνοντας το θεατή πολλές φορές να αναρωτιέται αν αυτό που βλέπει είναι ζωγραφισμένο, δημιουργημένο από υπολογιστή CGI ή φιλμογραφημένο. Ο Linklater λατρεύει την τεχνική αυτή και τη χρησιμοποιεί στις ταινίες του εμπνευσμένος από τις πολυάριθμες ώρες συνειδητού ονειρέματος (lucid dreaming) που λέει ότι έχει ζήσει. Όπως και να έχει, η τεχνική αυτή δίνει μια μοναδική αίσθηση στην ταινία και είναι γεγονός ότι δημιουργεί πρωτόγνωρα συναισθήματα στο θεατή.


Ηθοποιοί - Ερμηνεία

Αν και η ταινία είναι παραγωγή της «ετοιμοθάνατης» Warner Independent Pictures, η οποία είναι μια μικρή θυγατρική της Warner Bros. Entertainment, πλαισιώνεται από μερικά δυνατά ονόματα του Hollywood. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Keanu Reaves (Matrix Trilogy, Constantine, Sin Eater, Johnny Mnemonic κα.) ο οποίος υποδύεται τον πράκτορα Fred – Bob Actor. Η αινιγματική σύντροφος του Bob Actor, Donna Hawthorne, ενσαρκώνεται στο πανί από την Winona Ryder (Star Trek, Little Women, Alien: Ressurection, Edward Scissorhands, Beetlejuice). Τέλος οι Robert Downey, Jr. (Iron Man, Zodiac, Good Night and Good Luck, Gothika) και Woody Harrelson (No Country for Old Men, The People vs. Larry Flynt, Natural Born Killers) υποδύονται τους θεότρελους εξαρτημένους στην Ουσία D φίλους του Bob, Jim Barris και Ernie Luckman,

Η ερμηνεία όλων των παραπάνω είναι πολύ καλή, με τον Keanu Reaves να υποδύεται πολύ καλά την τραγική φιγούρα της ιστορίας, και τον Robert Downey, Jr. πραγματικά να «δίνει ρέστα» μέσα από τις τραγελαφικές ατάκες και το ύφος τους.


Δράση

Όσο περίεργο και να είναι αυτό για μια ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Keanu Reaves, η ταινία αυτή δεν έχει σκηνές δράσης, άγριο ξύλο περίπλοκα ειδικά εφέ και τα λοιπά στα οποία μας έχει συνηθίσει το Hollywood. Κάθε, άλλο, το A Scanner Darkly είναι μια βαθύτατα φιλοσοφική ταινία, γεμάτη με μακροσκελέστατους και πολλές φορές υστερικούς διαλόγους που είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν με κάθε λεπτομέρεια. Επιπλέον, η οπτική της ταινίας μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα δημιουργώντας μια μεγαλύτερη αίσθηση «ζαλίσματος». Όλα τα παραπάνω είναι, φυσικά, στην πρόθεση του σκηνοθέτη ο οποίος θέλει να δείξει στο θεατή τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται το περιβάλλον όσοι βρίσκονται στο μεταίχμιο των δύο κόσμων, του δικού μας και του κόσμου των ουσιών. Βλέποντας την ταινία από την εφιαλτική(;) αυτή οπτική μπορεί κανείς να πει ότι τα συναισθήματα και οι γεύση που αφήνει η ταινία είναι πραγματικά μοναδικά και πρωτόγνωρα. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το δραματικό σενάριο που υπογράφεται από τον Phillip K. Dick, συντελούν σε μια υπέροχη, καθαρά εναλλακτική των παραγωγών του hollywood ταινία.


Γενική άποψη, επίλογος.

Σίγουρα το A Scanner Darkly δεν είναι μια ταινία που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς για να περάσει απλά το βράδυ του. Αν ψάχνετε ένα ευχάριστο τρόπο να περάσετε μερικές ώρες τότε καλύτερα δείτε κάτι άλλο. Αν παρ’όλα αυτά θέλετε να προβληματιστείτε και να ζήσετε έστω και για λίγο στον αλλόκοτο κόσμο της Ουσίας Ντι (και στα καταστροφικά προβλήματα που μπορεί να επιφέρει αυτή) δείτε την οπωσδήποτε.



Info

Τίτλος: A Scanner Darkly
Έτος: 2006
Πρωταγωνιστές: Keanu Reeves, Winona Ryder, Robert Downey, Jr.,
Woody Harrelson
Σκηνοθέτης: Richard Linklater

________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive