Διαβάζω Lost από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)

Lost: μια περίεργη σειρά

Οι περισσότεροι από εσάς όλο και θα έχετε δει κάποιο επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς Lost (Οι Αγνοούμενοι) αν δεν είστε ήδη φανατικοί θεατές της. Η αρχική ιδέα αν και φαινομενικά τετριμμένη, με πολλά στοιχεία από ταινίες, όπως Ο Ναυαγός με τον Tom Hanks ή reality shows, όπως το Survivor, κατάφερε αυτό που πολύ λίγες τηλεοπτικές σειρές έχουν κατορθώσει· να δημιουργήσει μια ολόκληρη μυθολογία επικεντρωμένη πάνω σε αινιγματικούς και μυστηριώδεις χαρακτήρες, να χτίσει μια ιστορία γεμάτη ανατροπές και να καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατές μπροστά από τις τηλεοράσεις τους, όπου και αν προβλήθηκε.

Όλα ξεκίνησαν όταν η πτήση 815 της αεροπορικής εταιρείας Oceanic που έκανε τη διαδρομή Sydney – Los Angeles έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε ένα άγνωστο νησί στη μέση του ωκεανού. Κάποιοι όμως από τους επιβαίνοντες κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τα συντρίμμια του αεροπλάνου. Κάπου εκεί αρχίζει και η προσπάθειά τους όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ανακαλύψουν τα μυστικά του νησιού που έμελλε να τους φιλοξενήσει. Τότε ακολουθεί μια σειρά από μυστήρια γεγονότα, άνθρωποι ξεπροβάλλουν από το πουθενά ενώ μη αναμενόμενοι κίνδυνοι θέτουν πολλές φορές τους αγνοούμενους εκτός ορίων. Την ίδια στιγμή εμείς, οι θεατές, μαθαίνουν με έντεχνα flashbacks στοιχεία από τους χαρακτήρες της σειράς και προσπαθούμε σιγά σιγά να τους γνωρίσουμε. Και εκεί που νομίζουμε ότι έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει και να διαμορφώνουμε μια κάποια άποψη, μέσα σε μια στιγμή όλα ανατρέπονται και βρισκόμαστε ξανά στο μηδέν.

Στα συν της σειράς είναι επίσης και τα πολυποίκιλα φιλοσοφικά ζητήματα που θίγει αλλά και η εμβάθυνση στην ανθρώπινη ψυχολογία. Οι χαρακτήρες της σειράς δεν είναι αντιπρόσωποι ενός συγκεκριμένου τύπου ανθρώπου ο καθένας, αυτό που αποκαλούμε «καρικατούρες» αλλά τρισδιάστατες οντότητες που έχουν καλά και κακά στοιχεία, ευαισθησίες αλλά και αδυναμίες, κάτι που μας αποκαλύπτεται σταδιακά όσο μαθαίνουμε όλο και περισσότερα στοιχεία για το χαρακτήρα τους.

Το ενδιαφέρον των τηλεθεατών εντείνεται όσο καινούρια στοιχεία έρχονται στο φως, στοιχεία που ανατρέπουν τα δεδομένα και ξαναδιευθετούν τα πράγματα. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ο τηλεθεατής συμπάσχει με τους ήρωες νιώθοντας και ο ίδιος χαμένος (αυτή είναι άλλωστε και η ακριβής μετάφραση του αγγλικού τίτλου της σειράς με ότι μπορεί να υπονοεί…), βιώνοντας κατά κάποιο τρόπο την υπαρξιακή ανησυχία τους.


Τι πραγματικά συμβαίνει;

Πού βρίσκονται όμως αυτοί οι άνθρωποι και γιατί κανένας δεν τους αναζήτησε; Τι είναι όλα αυτά τα παράξενα που βρήκαν στο νησί και τι να σημαίνουν; Αυτές είναι οι πιο βασικές ερωτήσεις που κατακλύζουν το μυαλό κάθε τηλεθεατή που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Ερωτήσεις στις οποίες οι δημιουργοί της σειράς δεν έχουν δώσει ακόμα απαντήσεις. Από αυτή την ανάγκη των τηλεθεατών να βρουν την αλήθεια πίσω από τις εικόνες γεννήθηκαν και πάρα πολλές θεωρίες σχετικά με το τι συμβαίνει. Οι θεωρίες αυτές κυκλοφορούν στο ίντερνετ και η κάθε μια από αυτές έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες από τις θεωρίες που κυκλοφορούν.


Θεωρία Νο1: βρίσκονται στο Καθαρτήριο

Η θεωρία αυτή θέλει τους συμπαθείς –άλλους πολύ και άλλους λιγότερο- ήρωες να είναι ήδη νεκροί και το νησί να λειτουργεί ως Καθαρτήριο. Οι πράξεις τους στο νησί θα προσδιορίσουν αν θα καταλήξουν στον Παράδεισο ή στην Κόλαση. Οι θιασώτες αυτής της θεωρίας στηρίζουν την άποψη τους στο γεγονός ότι όλοι οι χαρακτήρες φαίνεται να βρίσκονται σε μια ηθική πάλη με τον εαυτό τους και προσπαθούν να ξεδιαλύνουν κάποια πράγματα που τους ταλαιπώρησαν πριν βρεθούν εγκλωβισμένοι στο νησί. Η διαμονή τους στο νησί και η επαφή τους με τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας φαίνεται να λειτουργεί ως ένα σημείο ψυχοθεραπευτικά.

Ως εδώ όλα καλά. Είναι μια θεωρία που φαίνεται αρκετά ικανοποιητική αλλά όχι επαρκής.
Από τη στιγμή που εμφανίζονται και άλλοι επιζήσαντες αλλά και άλλοι άνθρωποι που κατοικούν στο νησί, η θεωρία αυτή αρχίζει να χάνει την ισχύ της. Ένα ακόμα στοιχείο που αναιρεί έντονα τη θεωρία περί Καθαρτηρίου είναι η ύπαρξη των παιδιών στο νησί Τα παιδιά, ως γνωστό, είναι αθώα και δεν υπάρχει λόγος να δοκιμαστούν στο Καθαρτήριο. Και μια πιο πεζή απόδειξη ότι αυτή η θεωρία δε μπορεί να ισχύει είναι η δήλωση του Damon Lindelof, ενός εκ των δημιουργών, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά για αυτή τη θεωρία: «Αν και πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες που προέκυψαν από τον πρώτο κύκλο –όχι, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι νεκροί.» Και όταν ξαναρωτήθηκε δήλωσε κατηγορηματικά: «Έχουμε ήδη δηλώσει ότι δε βρίσκονται στο Καθαρτήριο, αν και το κοινό επιμένει να μη το πιστεύει… Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καρδιά και μόνο όταν η καρδιά τους σταματήσει να χτυπά θα είναι νεκροί.»

Θεωρία Νο2: Μηνύματα από το Μέλλον

Κάποιοι άλλοι οπαδοί της σειράς έχουν βρει μια ακόμα πιο περίεργη θεωρία. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της στο μέλλον έχει συμβεί κάποια μεγάλη φυσική καταστροφή και οι άνθρωποι του μέλλοντος βρήκαν ένα τρόπο για να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους του παρελθόντος, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το κακό. Πιστεύουν λοιπόν ότι αν αλλάξουν το παρελθόν θα μπορέσουν δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις να αποτρέψουν τη καταστροφή. Έτσι, ο κάθε ένας στο νησί θα παίξει κάποιο ρόλο, μικρό ή μεγάλο, ώστε να αποτρέψει τελικά τη καταστροφή. Και κάπου εδώ ίσως να μπορούμε να συνδέσουμε και εκείνη την αινιγματική ακολουθία αριθμών (4, 8, 15, 16, 23, 42) που εμφανίζεται επανειλλημένα στη σειρά και που οπωσδήποτε παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο.


Θα μου πείτε τώρα και το νησί τι ρόλο παίζει; Οι υποστηρικτές της θεωρίας αυτής έχουν και για αυτό μια απάντηση. Το νησί το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο λειτουργεί ως ο κατάλληλος χώρος συγκέντρωσης των μηνυμάτων από το μέλλον. Η περιοχή αυτή ανακαλύφθηκε κατά πάσα πιθανότητα είτε από την αινιγματική εταιρεία με το λογότυπο Dharma ή από τους Άλλους. Κάποιοι από τους επιζήσαντες είναι πιο δεκτικοί στα μηνύματα, ενώ κάποιοι άλλοι λιγότερο. Ίσως για αυτό και να γίνεται ανάμεσά τους ένας διαχωρισμός από την ομάδα των Άλλων.

Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα θεωρία η οποία και φαίνεται να εξηγεί αρκετά σημεία αν και όχι όλα. Δεν εξηγεί παραδείγματος χάριν όλα τα πνευματικά ζητήματα που θίγονται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Η μεγαλύτερη αδυναμία της, όμως, βρίσκεται στο γεγονός ότι αν ισχύει θα αποδυναμώσει τη σειρά καθώς θυμίζει πολύ μια άλλη τηλεοπτική σειρά, τους 4400.

Θεωρία Νο3: κυβερνητικό πείραμα

Η θεωρία Νο3 είναι σίγουρα η αγαπημένη των απανταχού συνομωσιολόγων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κατηγορήσουν για τα πάντα τις κυβερνήσεις. Η αλήθεια είναι ότι στο Lost βρήκαν την άγια χαρά τους. Δεν είναι λοιπόν λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι καημένοι οι αγνοούμενοι έχουν πέσει θύματα ενός δόλιου κυβερνητικού πειράματος που τους χρησιμοποιεί ως πειραματόζωα. Έχουν οδηγηθεί όλοι εκεί με σκοπό να καταγραφούν οι αντιδράσεις τους και οι Άλλοι λειτουργούν ως τα άτομα που διαχειρίζονται το πείραμα. Η θεωρία αυτή ενισχύεται από την ανακάλυψη της εταιρείας Dharma, από το γεγονός ότι κάποιος τους προμηθεύει με φαγητό αλλά και από το γεγονός ότι όλοι οι αγνοούμενοι φαίνεται να ανέβηκαν στη πτήση 815 μετά από παρότρυνση τρίτων ατόμων. Η θεωρία αυτή φαίνεται να στηρίζεται και από όλα σημεία της μυθολογίας. Το ίδιο το νησί όπως μαθαίνουμε περιβάλλεται από ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο που το καθιστά κατάλληλο για ηλεκτρομαγνητικά ή άλλου είδους πειράματα.


Από την άλλη, θα ήταν τρομερά περίπλοκο να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να συγκεντρώσουν το ακριβές δείγμα επιβατών που ήθελαν και να καταφέρουν να τους φέρουν στο νησί. Και από την άλλη πως μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι όλοι αυτοί που ήθελαν θα επιβίωναν από τη πτώση; Και μια πιο πρακτική, αν θέλετε, ένσταση στη θεωρία αυτή είναι ότι θα ήταν πολύ κλισέ όλα να εξηγούνται με τη θεωρία μιας κυβερνητικής συνομωσίας.

Θεωρία Νο4: εικονική πραγματικότητα

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία οι άνθρωποι που ζουν στο νησί είναι όλοι παίκτες ενός παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας (virtual reality). Θα μπορούσαν να παίζουν ένα συνηθισμένο παιχνίδι RPG ή ακόμα και να ζουν μέσα σε έναν εικονικό κόσμο, όπως στο Vanilla Sky ή ακόμα και να έχουν καταφύγει εκεί λόγω κάποιας κακόβουλης δύναμης, όπως στο The Matrix. Τα επαναλαμβανόμενα flashbacks μπορεί να έχουν στόχο να αποκαλύψουν στους ήρωες στοιχεία για το παρελθόν των ηρώων που υποδύονται στο παιχνίδι.

Αν και είναι μια θεωρία που θα έδινε κάποιες πρακτικές λύσεις αφού θα εξηγούσε όλα τα παράξενα και υπερφυσικά γεγονότα που διαδραματίζονται στη σειρά αφού στα πλαίσια ενός παιχνιδιού όλα επιτρέπονται, κατά τ’ άλλα θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη για την υστεροφημία της σειράς. Σε μια τέτοια περίπτωση όλη η μυθολογία της ταινίας θα κατέρρεε καθώς και όλες οι κοινωνιολογικές και φιλοσοφικές της προεκτάσεις. Οι τηλεθεατές θα ένιωθαν αποκομμένοι στο τέλος της σειράς και μοιραία αυτή θα έχανε το μυστήριο που την περιέβαλε. Η συγκεκριμένη εκδοχή θα ήταν πολύ απόλυτη και θα εγκλώβιζε τις πολλαπλές ερμηνείες που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη σειρά ακόμα και όταν αυτή τελειώσει.

Θεωρία Νο5: δεν υπάρχουν απαντήσεις

Η πέμπτη θεωρία, ομολογουμένως, είναι αρκετά πεζή και ιδιαίτερα απογοητευτική σε περίπτωση που ισχύει. Κάποιοι άνθρωποι, μάλλον όχι θερμοί οπαδοί της σειράς, υποστηρίζουν ότι δεν κρύβεται τίποτα από πίσω και ότι οι δημιουργοί της σειράς έχουν ως μοναδικό στόχο να τα «αρπάξουν». Σύμφωνα με αυτούς, το Lost δεν είναι παρά μια ακόμα τηλεοπτική σειρά που στόχο έχει να καθηλώσει τον κόσμο μπροστά από τις οθόνες και να βγάλει χρήματα. Αυτό οι δημιουργοί της σειράς προσπάθησαν και προφανώς το πέτυχαν δημιουργώντας μια μυστηριώδη σειρά γεμάτη γρίφους για τους οποίους όμως δεν υπάρχει καμία βάση από πίσω. Και απ’ ότι φαίνεται αυτό το κατάφεραν συγκεντρώνοντας αξιόλογους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Αν λοιπόν περιμένετε απαντήσεις είστε βαθιά νυχτωμένοι!

Ελπίζω να μην εξαγριωθήκατε διαβάζοντας την παραπάνω παράγραφο. Αν ναι, να σας θυμίσω ότι δεν είναι παρά μόνο μία θεωρία. Όπως και να έχει, ακόμα και αν δε δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στο τέλος της σειράς και δεν εξηγηθούν τα πάντα η σειρά δε χάνει την αξία της. Άλλωστε αυτό που μετράει είναι το ταξίδι και όχι η άφιξη στον προορισμό. Ίσως αυτό να θέλουν να μας πουν κλείνοντας μας πονηρά το μάτι και οι Αγνοούμενοι.

…………..

Κλείνοντας αυτή την ενότητα θα ήθελα να σας πω ότι αυτές δεν είναι παρά μόνο κάποιες από τις πιθανές θεωρίες που βρήκα από την έρευνα μου στο ίντερνετ. Υπάρχουν πολλές ακόμα θεωρίες σχετικά με τη μυθολογία της σειράς. Μπορείτε αν θέλετε να πιστέψετε σε κάποια από αυτές που προανέφερα, να δημιουργήσετε μια δικιά σας, να βρείτε κάποια άλλη που να σας καλύπτει περισσότερο ή να συνεχίσετε να αναρωτιέστε και να αφήσετε τη σειρά σιγά σιγά να σας αποκαλύψει τα μυστικά της…


Η μυθολογία Lost

Ένα από τα βασικά στοιχεία επιτυχίας είναι και η μυθολογία πάνω στην οποία φαίνεται να βασίζεται η όλη σειρά, η οποία και ξεδιπλώνεται όλο και περισσότερο σε κάθε καινούριο επεισόδιο. Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο προσεκτικά κάποιες από τις βασικές αρχές και αινίγματα πάνω στα οποία φαίνονται να στηρίζουν οι δημιουργοί της σειράς την όλη εξέλιξή της.

Six degrees of separation

Όσοι παρακολουθείτε τη σειρά θα έχετε διαπιστώσει ότι σχεδόν όλοι οι ήρωες της σειράς έχουν κατά κάποιο τρόπο συναντηθεί ή έχουν μια κάποια σύνδεση και μάλιστα πολλές φορές οι πράξεις τους έχουν επηρεάσει τη ζωή κάποιων από αυτούς. Βέβαια οι πρωταγωνιστές δε φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει, τουλάχιστον ακόμα, αυτές τις συνδέσεις. Αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή των δημιουργών της σειράς, οι οποίοι δε μας έχουν ακόμα αποκαλύψει το λόγο αυτών των συνδέσεων. Είναι σίγουρο πάντως ότι παίζουν κάποιο ρόλο.

Οι ίδιοι οι παραγωγοί μας ενημέρωσαν στο τέλος του δεύτερου κύκλου ότι αυτές οι συνδέσεις μπορούν να εξηγηθούν με βάση τη θεωρία που είναι γνωστή ως “six degrees of separation”. Για να δούμε όμως τι πρεσβεύει αυτή η θεωρία και πως συνδέεται με το Lost.


H θεωρία “six degrees of separation” αναφέρεται στην ιδέα ότι αν κάποιος βρίσκεται ένα «βήμα» μακριά από κάποιο γνωστό του άτομο και δύο «βήματα» από τα άτομα που γνωρίζει ο γνωστός του, τότε ο καθένας δεν απέχει παρά έξι «βήματα» από κάθε άλλο άνθρωπο που κατοικεί στη γη. Πατέρας αυτού του τρόπου σκέψης θεωρείται ο Ούγγρος συγγραφέας Frigyes Karinthy, ο οποίος το 1929 δημοσίευσε μια σειρά διηγημάτων. Σε ένα από τα διηγήματα αυτής της σειράς, ο Karinthy παρουσιάζει την άποψη ότι ο εξελιγμένος κόσμος συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ όσο τα άτομα συνδέονται μέσω των τηλεπικοινωνιών, των ταξιδιών και των φιλικών δεσμών μεταξύ τους. Κατά κάποιο τρόπο οι άνθρωποι έρχονται όλο και πιο κοντά και έτσι μικραίνουν οι κοινωνικές αποστάσεις. Αυτή λοιπόν η ιδέα επηρέασε πάρα πολλούς ανθρώπους που ασχολούνταν με τη κοινωνιολογία και ειδικότερα με τα κοινωνικά δίκτυα.

Από 'κει και πέρα ακολούθησαν πολλές πειραματικές προσπάθειες επιστημόνων που εργάζονταν σε μεγάλα πανεπιστημιακά κέντρα, όπως πχ το Harvard University. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να ανακαλύψουν αν υπάρχει κάποια βάση στην ιδέα του Karinthy. Οι έρευνες έδειξαν ότι μέχρι ενός σημείου θα μπορούσε να υπάρχει κάποια βάση στον ισχυρισμό του Karinthy, χωρίς όμως να μπορεί να αποδειχθεί απόλυτα. Γεγονός είναι πάντως ότι αυτή η θεωρία συνάρπασε τους δημιουργούς της ποπ κουλτούρας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν αυτή την ιδέα κατά κόρον στα έργα τους.

Κάπως έτσι εξηγούνται και οι αλλεπάλληλες συνδέσεις μεταξύ των ηρώων που παρακολουθούμε στο Lost. Τι συμβαίνει, τι κρύβεται από πίσω και τι θέλουν να μας πουν ακριβώς οι δημιουργοί της σειράς δεν είναι τελείως φανερό. Ευτυχώς όμως έχουμε μια ιδέα. Αν πάντως θέλετε να μελετήσετε πιο προσεκτικά τις «περίεργες» συνδέσεις ανάμεσα στους ήρωες της σειράς σας παραπέμπω εδώ.

Η Dharma Initiative και η αινιγματική ακολουθία αριθμών

Ένα ακόμα στοιχείο που προσδίδει μεγάλο ενδιαφέρον στη σειρά είναι η λειτουργία της Dharma Initiative, μιας εταιρείας που όπως φαίνεται είχε δημιουργήσει κάποιους σταθμούς στο νησί για να διεξάγει κάποια πειράματα, τα οποία όμως δε γνωρίζουμε αν συνεχίζονται ή όχι. Εκτός όμως από αυτή τη πολύ παράξενη εταιρεία το όνομά της οποίας δε φαίνεται να είναι γνωστό σε κανένα από τους επιζήσαντες παρουσιάζεται και μια αινιγματική ακολουθία αριθμών (4, 8, 15, 16, 23, 42) η οποία φαίνεται να ελέγχει τη ζωή όλων των ανθρώπων στο νησί, ίσως και στον πλανήτη.

Ας δούμε λίγο πρώτα το ρόλο των αριθμών στη ταινία. Οι αριθμοί αυτοί παρουσιάζονται σε πάρα πολλά επεισόδια της σειράς είτε μεμονωμένα είτε ως ακολουθία. Τη πρώτη φορά που τους συναντάμε είναι όταν οι αγνοούμενοι λαμβάνουν το σήμα που ουσιαστικά οδήγησε και την ομάδα της Rousseau στο νησί. Πολύ πιο πριν από τη πτήση ο Hurley ακούει τυχαία τους αριθμούς και χρησιμοποιώντας τους κερδίζει τη λοταρία. Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι ότι το άθροισμα των αριθμών μας δίνει τον αριθμό 108, όπου αν θυμάστε καλά 108 είναι τα λεπτά που έχουν περιθώριο μέχρι να πατήσουν το κουμπί οι αγνοούμενοι. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Dharma Initiative, της εταιρίας που φαίνεται να έστησε τους διάφορους πειραματικούς σταθμούς στο νησί, είναι απαραίτητο κάθε 108 λεπτά κάποιος άνθρωπος να εισάγει τους 6 αυτούς αριθμούς στον υπολογιστή αλλιώς ένα μεγάλο κακό θα συμβεί.

Όσον αφορά τους αριθμούς ξεχωριστά ο κάθε ένας από αυτούς έχει ενδιαφέρον και εμφανίζεται αρκετές φορές στη σειρά. Τους αριθμούς αυτούς αν είσαστε παρατηρητικοί μπορείτε να τους συναντήσετε και στις εξελίξεις στο νησί αλλά και στα flashbacks. Αναφέρω ενδεικτικά κάποια παραδείγματα. Οι επιζήσαντες επιβιβάστηκαν στη πτήση 815 της Oceanic, που έφυγε από τη πύλη 23 με προορισμό το Los Angeles. Επίσης, ο Jack καθόταν στη θέση με αριθμό 23B ενώ η Ana Lucia στη 42F. Ο John Locke ήταν παράλυτος για 4 χρόνια και αμέτρητα άλλα παραδείγματα στα οποία συναντάμε κάποιον από αυτούς τους αριθμούς ή συνδυασμούς αυτών.

Σχετικά με τους δύο τελευταίους αριθμούς τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα καθώς είναι αριθμοί που έχουν ιδιαίτερη σημασία και σίγουρα δεν είναι τυχαίες επιλογές. Ο αριθμός 23 είναι ένας από τους αγαπημένους αριθμούς των ανθρώπων που ασχολούνται με το άγνωστο και το παράξενο. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η χρησιμοποίησή του στη τελευταία ταινία του Jim Carrey με τίτλο The Number 23. Σύμφωνα λοιπόν με κάποιους ερευνητές, όπως ο γνωστός Robert Anton Wilson, όλα τα γεγονότα συνδέονται με κάποιο τρόπο με τον αριθμό 23. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτός ο ισχυρισμός δεν πέρασε απαρατήρητος και από τους δημιουργούς της μεγάλης ή της μικρής οθόνης. Να σας θυμίσω ότι στη τριλογία του Matrix ο αριθμός των ανθρώπων που έπρεπε να επιλέξει ο Neo για να ξαναϊδρύσουν τη Zion είναι (τυχαία επιλογή;) 23.

Αλλά και ο αριθμός 42 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μέσω αυτού γίνονται αναφορές σε άλλες επιτυχημένες φανταστικές σειρές. 42 είναι το νούμερο που για χρόνια βλέπαμε να διακοσμεί την εξωτερική πόρτα του σπιτιού του Fox Mulder στη σειρά The X-Files ενώ ο αριθμός 42 είναι η απάντηση για τη ζωή, το σύμπαν και γενικά τα πάντα σύμφωνα με τη σειρά Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτο-Στοπ (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy). Σύμφωνα με το βιβλίο της Αποκάλυψης (13:5) 42 θα είναι οι μήνες που το Θηρίο θα κυριεύσει τη γη πριν τη Δευτέρα Παρουσία αλλά και 42 είναι ο αριθμός με τον οποίο ο Δημιουργός έφτιαξε το Σύμπαν σύμφωνα με τη Καμπαλιστική Παράδοση.

Μεταφυσικά φαινόμενα

Για όλους εμάς που μας αρέσει η μελέτη των μεταφυσικών φαινόμενων η σειρά Lost έχει να μας προσφέρει πολλές συγκινήσεις καθώς τα μεταφυσικά φαινόμενα που παρατηρούνται στη σειρά είναι ουκ ολίγα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι οι παράξενες περιπτώσεις ίασης που παρατηρούνται σε κάποιους επιζήσαντες. Στην αρχή του πρώτου κύκλου βλέπουμε τον John Locke να ξαναπατάει στα πόδια του, ενώ μέχρι πριν ήταν ανάπηρος. Στη συνέχεια μαθαίνουμε ότι η Rose, ενώ έπασχε από καρκίνο και δεν είχε πολύ χρόνο ζωής, γιατρεύτηκε ενώ ο Jin που δε μπορούσε να κάνει παιδιά θα γίνει πατέρας.

Εκτός όμως από τα flashbacks μαθαίνουμε πολλά στοιχεία για τους ήρωες από κάποια παράξενα οράματα και όνειρα που έχουν. Πολλά από αυτά τους αποκαλύπτουν σημαντικά πράγματα για το νησί και φαίνεται ότι τους βοηθάνε. Κάποιες φορές προέρχονται από συγγενικά πρόσωπα των ηρώων ή από κάποιους άλλους επιζήσαντες που δε βρίσκονται μαζί τους ή και έχουν ακόμα πεθάνει.

Αυτά είναι βέβαια ένα δείγμα από τα μεταφυσικά φαινόμενα που παρουσιάζονται κατά καιρούς στο νησί, αφού η λίστα με τη ακριβή καταγραφή τους είναι πολύ μεγάλη. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι οι αγνοούμενοι δε ζουν μόνο σε ένα ξένο και αφιλόξενο μέρος, αλλά σε έναν τόπο που κρύβει πολλά μυστικά, μυστικά που ξεπερνούν τον κόσμο του ρεαλισμού.

Φιλοσοφία και Lost

Ένα ακόμα σημείο που δεν περνάει απαρατήρητο είναι ότι τα ονόματα κάποιων εκ των ηρώων είναι σαφείς αναφορές σε φιλοσόφους. Ας δούμε δύο από αυτά, τα πιο χαρακτηριστικά ίσως και αν διαφαίνονται στοιχεία της θεωρίας του κάθε φιλοσόφου στο τρόπο σκέψης και δράσης του αντίστοιχου ήρωα.

John Locke

Ο φιλόσοφος John Locke είναι ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους του Αγγλικού Διαφωτισμού. Ασχολήθηκε κυρίως με τη σχέση ανάμεσα στη φύση και στον πολιτισμό, ενώ επηρέασε σημαντικά και τους ιδρυτές των δημοκρατικών κυβερνήσεων. Πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι, εις το όνομα της Φύσης, έχουν ίσα δικαιώματα στο να τιμωρούν τους παραβάτες και ότι οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να υπάρχουν για να φροντίζουν όλοι να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Αυτό είναι ένα στοιχείο που είναι εμφανές και στο χαρακτήρα του John Locke, ήρωα του Lost, o οποίος έχει μια στενή σχέση με τη φύση και φαίνεται να πιστεύει ότι όλοι είναι ίσοι στο νησί και κάπως έτσι θα έπρεπε να λειτουργούν. Κάθε φορά που παρατηρεί κατάχρηση εξουσίας αντιδρά έντονα γι’ αυτό και πολύ συχνά βρίσκεται σε κόντρα με τον ηγετικό και δυναμικό Jack.

Ο φιλόσοφος John Locke ήταν μάλιστα υποστηρικτής της ιδέας του “tabula rasa” που πρώτη φορά εισήχθη από τον Αριστοτέλη. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται χωρίς να έχουν τίποτα έμφυτο στο μυαλό τους. Ως εκ τούτου όλες οι ιδέες, οι θεωρίες και οι εμπειρίες καταγράφονται σε αυτό όσο ζούνε. Η σειρά κάνει σαφή αναφορά σε αυτή τη θεωρία από τον πρώτο κιόλας κύκλο δίνοντας τον τίτλο “Tabula Rasa” στο τρίτο επεισόδιό της. Ο ήρωας του Lost τώρα φαίνεται να είναι και ο ίδιος υποστηρικτής αυτής της θεωρίας ή έστω εν δυνάμει οπαδός της όταν λέει στη Shannon, στο επεισόδιο “...In Translation” του πρώτου κύκλου, “Everyone gets a new life on this island, Shannon. Maybe it's time you start yours.”

Jean-Jacques Rousseau

O Jean-Jacques Rousseau ήταν ένας Ελβετός φιλόσοφος του 18ου αιώνα που επηρέασε σημαντικά τις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες. Ήταν εκείνος που μέσα από τις ιδέες του προώθησε την ιδέα του “noble savage”, του ανθρώπου δηλαδή που γεννιέται και μεγαλώνει μέσα στη φύση και παραμένει αθώος μέχρι να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό και να αρχίσει να μολύνεται. Σύμφωνα με τον Rousseau υπεύθυνη για την ηθική παρακμή των μελών της είναι η ίδια η κοινωνία. Κάπου εδώ βλέπουμε και την πρώτη ομοιότητα της Danielle Rousseau, της παράξενης αυτής Γαλλίδας που εμφανίζεται από το πουθενά και ταράζει τις ζωές των αγνοουμένων. Η Rousseau ζώντας τόσο χρόνια μακριά από τον πολιτισμό θα μπορούσε να θεωρηθεί αντιπρόσωπος αυτής της ιδέας του Ελβετού φιλοσόφου.

Μια ακόμα ομοιότητα της Rousseau με τον φιλόσοφο είναι και το ακόλουθο βιογραφικό στοιχείο. Μετά από την έντονη κριτική που δέχτηκε ο φιλόσοφος από τους συμπατριώτες τους κατάφυγε μαζί με τον φίλο του και επίσης φιλόσοφο, David Hume, στη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί άρχισε να έχει παραισθήσεις και να πιστεύει ότι όλοι είναι εναντίον του και ότι τον καταδιώκουν. Ήταν πεπεισμένος ότι όλοι κυνηγούσαν αυτόν και το φίλο του και ότι μια τεράστια πλεκτάνη είχε στηθεί εις βάρος τους. Σε αυτό το σημείο μας θυμίζει έντονα το χαρακτήρα της Rousseau που πίστευε ότι όλοι θέλουν το κακό της και άκουγε διάφορους περίεργους θορύβους.
………………

Πολλά περισσότερα θα μπορούσε να πει κανείς και να γράψει για τη τηλεοπτική σειρά Lost αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να τελειώσω το άρθρο μου κάπου εδώ. Όλα όσα ανέφερα δεν είναι παρά μόνο μια μικρή εισαγωγή. Για να μπει και να ταξιδέψει κανείς στη μυθολογία του Lost θα πρέπει να παρακολουθήσει προσεκτικά όλα τα επεισόδια. Έτσι θα μπορέσει να σχηματίσει και ο ίδιος άποψη για το τι μπορεί να συμβαίνει. Αυτό στο οποίο θα ήθελα εγώ να σταθώ είναι το γεγονός ότι καμιά φορά η «αναζήτηση» είναι πιο σημαντική από την «ανακάλυψη».

____________________

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες με παιχνίδια, quiz κλπ.:


Πηγές:

________________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive