Διαβάζω Battlestar Galactica από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Puck

Battlestar Galactica - "ReImagined"

Season 1

Εισαγωγή

«Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν… πως η ζωή εδώ… ξεκίνησε εκεί έξω. Στο μακρινό διάστημα. Με ανθρώπινες φυλές… που μπορεί να ήταν οι πρόγονοι των Αιγυπτίων… ή των Τολτέκων… ή των Μάγιας… που μπορεί να ήταν οι αρχιτέκτονες των Μεγάλων Πυραμίδων… ή των χαμένων πολιτισμών της Λεμουρίας… ή της Ατλαντίδας. Κάποιοι πιστεύουν πως μπορεί να είναι αδέλφια του Ανθρώπου… που ακόμα και τώρα πολεμούν για την επιβίωση… κάπου πέρα από τους ουρανούς».

Έτσι ξεκινούσε η σειρά «Αστρόπλοιο Γκαλάκτικα» κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Μία από τις σειρές-μύθους για όλους εμάς τους 30+, που μεγαλώσαμε στο φτωχό sci-fi τοπίο εκείνης της εποχής.

Η σειρά, έπαιζε με τον φόβο της τεχνολογικής εποχής, που δεν είναι άλλος από την απόκτηση νοημοσύνης κι ελεύθερης βούλησης των ρομπότ, που μέχρι τότε είναι απλοί υπηρέτες -πειθήνια όργανα του Ανθρώπου. Όντως, σε σεναριακό επίπεδο, έχει γίνει η απαραίτητη επανάσταση από τους Κύλωνες, όπως ήταν η μετάφραση για το Cylons, ενάντια στον δημιουργό, έχει ακολουθήσει ένας πόλεμος και μια ανακωχή και τα πράγματα κυλούν ομαλά για κάποιο χρονικό διάστημα. Όμως, έρχεται η ώρα της προδοσίας, οι μεγάλες αυτοκρατορίες πέφτουν εκ των έσω, και τα απομεινάρια της Ανθρωπότητας, ~50.000 ψυχές όλες κι όλες, ξεκινούν το ταξίδι επιβίωσης στο αχανές διάστημα με σκοπό να βρουν… τη Γη.


Σενάριο

Κοιτάζοντας λίγο περισσότερο το σενάριο, το Ανθρώπινο είδος ξεκίνησε από τον πλανήτη Kobol να κατακτήσει τα αστέρια αλλά και να επιβιώσει, καθώς ο μητρικός πλανήτης αργοπέθαινε. Υπήρχαν 12 φυλές που δημιούργησαν 12 Αποικίες σε αντίστοιχους πλανήτες (τα ονόματα των αποικιών είναι τα ονόματα των ζωδίων στην Αγγλική γλώσσα, ελαφρώς παραλλαγμένα). Υπήρχε όμως και μια 13η φυλή η οποία ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από τις άλλες και χάθηκαν τα ίχνη της. Την έλεγαν «Γη». Η ιστορία αυτή σώζεται στο Ιερό Βιβλίο του Kobol (σωστά καταλάβατε, θρησκευτικό περιεχόμενο έχει), αλλά θεωρείται μύθος. Βέβαια, σε μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να υπάρχει ένα όραμα για να συνεχίσεις, οπότε η «αλήθεια του μύθου» είναι για τους περισσότερο «ψαγμένους» ή τους αρνητές της Θρησκείας, ενώ οι υπόλοιποι ελπίζουν στη ανακάλυψη-σωτηρία αυτού του πλανήτη.

Η σειρά ReImagined, διατήρησε το βασικό σενάριο, αλλά έχει και κάποιες διαφορές, άλλες μεγαλύτερες άλλες μικρότερες. Π.χ. ο χαρακτήρας «Στάρμπακ» έχει γίνει γυναίκα, λίγο «άσχημο» για τους παλιούς fan, αλλά είναι «αντράκι» στη συμπεριφορά και καταφέρνει να γίνει αγαπητός (τουλάχιστον, σε μένα). Επίσης, έχει γίνει απαραίτητο lifting σε στολές και σκάφη παρασύροντας μαζί και το θρυλικό κράνος των πιλότων που, ενώ παρέπεμπε στην αρχαία Αίγυπτο στην κλασσική σειρά, τώρα είναι μάλλον αδιάφορο και αρκετά ξενέρωτο, αφού κόβει τη σύνδεση με το αγαπημένο θέμα των εξωγήινων Θεών της αρχαιότητας.

Το original κράνος

Το re-imagined κράνος

Αιγύπτιος Φαραώ

Η μεγάλη διαφορά, έγκειται στο ότι οι Cylons έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, που έχουν πλέον ανθρώπινη μορφή και Βιολογία, πράγμα που μπερδεύει πολύ τους ήδη χτυπημένους από τη μοίρα πρωταγωνιστές.

Το ξανθό αριστερά με το κόκκινο φόρεμα είναι Cylon. Μπράβο εξέλιξη!!!

Η ρομποτική μορφή των Cylon

Αυτό που είδα εγώ, είναι πως το σενάριο έχει γίνει πιο σοβαρό, με την έννοια πως ακολουθεί τη σημερινή εποχή, και δίνει μεγαλύτερο προβληματισμό για σημερινά θέματα κάνοντας αναφορές στην Πολιτική, τα ΜΜΕ (υπάρχει δημοσιογράφος που ασχολείται με τα «…κουτσομπολιά του Αστροστόλου»!!!), την Τρομοκρατία ή ακόμα και τη συμπεριφορά των πολιτών σε δύσκολες καταστάσεις, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού ή τροφίμων.


Μια δεύτερη ματιά

Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο, η σειρά κλείνει πονηρά το μάτι σε όσους ασχολούνται με θέματα του Ανεξήγητου (ας βάλουμε κάτω από αυτή τη λέξη, ό,τι μας απασχολεί σ’ αυτό το forum).

θεωρία των αρχαίων θεών που ήταν στην πραγματικότητα εξωγήινοι επισκέπτες (ή αλλιώς θεωρία των Αρχαίων Αστροναυτών), είναι το πρώτο πράγμα που κάνει αισθητή την παρουσία του. Επισκέπτες που βοήθησαν στην ανάπτυξη του Ανθρώπου είτε σε επίπεδο πολιτισμού είτε σε βιολογικό / γονιδιακό.

Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός πως τα ονόματα ή τα παρατσούκλια των βασικών πρωταγωνιστών είναι αρχαία Ελληνικά, τότε έχουμε αμέσως το γοητευτικό -μέχρι εμπορικής εκμεταλλεύσεως- για εμάς τους Έλληνες, και όχι μόνο, θέμα του Δωδεκάθεου που στην πραγματικότητα δεν ήταν θεοί αλλά εξωγήινα όντα (τα οποία και αναμένονται να ξαναέρθουν για να μας σώσουν, γενικώς). Ο κυβερνήτης και ο γιος του έχουν το επίθετο Adama, που παραπέμπει στην αρχαία λέξη «Αδάμαντας» που σημαίνει διαμάντι (αλλά και στον βιβλικό Αδάμ), ο γιος έχει το παρατσούκλι Apollo, ενώ η θηλυκή πλέον Starbuck, ονομάζεται Kara Thrace [Kara = κεφάλι, Thrace = Θράκη]. Στην αρχική σειρά, είχαμε και αστρόπλοια με Ελληνικό όνομα, όπως Pegasus και Acropolis.

Ένα άλλο σημείο που βάζει φιτιλιές, είναι πως οι καλοί Άνθρωποι είναι πολυθεϊστές ενώ οι κακοί Cylons μονοθεϊστές (ναι, μέχρι εκεί έφτασαν οι αποκαλούμενες από τους πρωταγωνιστές «τοστιέρες». Τέτοια νοημοσύνη!!!). Υπάρχει, όμως, Ιερό Βιβλίο που λέει πως όλα έχουν ξανασυμβεί και θα ξαναγίνουν (άρα πετάει έξω τη γραμμική θεώρηση της Ιστορίας) κι έχει και… προφητεία για την πορεία της Ανθρωπότητας, η οποία λέει πως θα βρει το δρόμο για τη Γη με τη βοήθεια του Ιερού Βέλους του… Απόλλωνα.

Τέλος, ένας προβληματισμός είναι το τι θα κάναμε σήμερα, στην πραγματικότητα, αν γίνει η πολυπόθητη επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό που έτυχε να είναι οι αντίστοιχοι… Cylons.


Αρνητικά

Το βασικό αρνητικό είναι το ότι υπήρξαν δύο επεισόδια-πιλότοι τα οποία δεν έχω εντοπίσει στην αγορά, και χωρίς αυτά κάποιος που δεν έχει δει την κλασσική σειρά νιώθει σαν ψάρι έξω από το νερό. Ακόμα κι εγώ που είχα ανάμνηση κάποιων πραγμάτων δυσκολεύτηκα να μπω στο κλίμα.

Το δεύτερο είναι πως έχει υποσκελιστεί η δράση (μάχες) για χάρη του κοινωνικού προβληματισμού και την όποια ανάπτυξη χαρακτήρων.

Ένα τρίτο είναι η οξύμωρη τεχνολογία που υπάρχει και, εμένα τουλάχιστον, με ξενίζει. Από τη μία έχουμε άλμα στο υπερδιάστημα, κι απ’ την άλλη όταν μιλούν από αστρόπλοιο σε αστρόπλοιο οι πρωταγωνιστές χρησιμοποιούν ακουστικό τηλεφώνου με καλώδιο. Ακόμη και στο original Star Trek των 60s κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.


Επιλόγος

Σε γενικές γραμμές έμεινα ικανοποιημένος και θα ψάξω τις συνέχειες (season 2 και 3).
Ο πρώτος κύκλος αποτελείται από 4 συνολικά dvd, τα οποία ενοικίασα από γνωστή αλυσίδα dvd club.

Την προτείνω τόσο σε παλαιότερους fans όσο και σε νέους που δεν έχουν επαφή με την αρχική σειρά.


Πηγές

Ιστοσελίδα: http://www.battlestargalactica.com

Περιοδικό Strange, τεύχος 94


________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive