Διαβάζω The Way of Kings από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


Πέντε λόγοι για να διαβάσετε το “The Way of Kings”

της Νατάσα Παυλίτσεβιτς

Γεια σας! Άλλο ένα άρθρο που γράφτηκε αργότερα από ότι περίμενα, είχα όμως τους λόγους μου. Κάτι η τελευταία εξεταστική, κάτι οι πανηγυρισμοί για την τελευταία εξεταστική, πέρασε ο καιρός. Μα τώρα έχουμε κάτι πολύ ζουμερό να συζητήσουμε και δεν ήθελα να το αναβάλω άλλο! Ο λόγος για την fantasy σειρά βιβλίων του Brandon Sanderson “The Stormlight Archive”.

Για τον κόσμο αυτής της σειράς θα βγουν δύο σετ των πέντε βιβλίων. Επειδή κατανοώ ότι αυτό είναι βαρύ αναγνωστικό υλικό και δε θέλω να μου τρομάξετε, διευκρινίζω ότι τα πρώτα πέντε θα είναι με κάποιους χαρακτήρες, και τα επόμενα πέντε με κάποιους άλλους χαρακτήρες του ίδιου κόσμου. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν τα δύο πρώτα μέρη της πενταλογίας, με τους τίτλους “The Way of Kings” και “Words of Radience”. Το τρίτο μέρος, “Skybreaker”, θα βγει την άνοιξη του 2016, άρα μέχρι τότε προλαβαίνετε άνετα να διαβάσετε τα πρώτα δύο. Γιατί όμως να το κάνετε αυτό; Γιατί να αρχίσετε μια epic fantasy σειρά τη στιγμή που οι περισσότεροι ακόμη πονοκεφαλιάζουμε με τα έργα του George R.R. Martin; Σας έχω φτιάξει μια λίστα από λόγους:


1. Στο goodreads το πρώτο βιβλίο έχει βαθμολογία 4,6 με 65.610 βαθμολογητές. Ας το γράψω με γράμματα να το χωνέψουμε: εξήντα πέντε χιλιάδες, εξακόσια δέκα άτομα θεωρούν ότι το βιβλίο αξίζει 4,6. Ξέρετε πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Όσοι ολόκληρος ο νομός Χίου και μας περισσεύουν και δέκα χιλιάδες νοματαίοι ακόμη.

2. Είναι πολύ διαφορετικό fantasy από το "A Song of Ice and Fire". Ναι, όλοι έχουμε λυσσάξει με δαύτο και με τη σειρά του "Game of Thrones", αλλά εγώ και όλο και περισσότεροι γνωστοί μου έχουμε αρχίσει κάπως να μπουχτίζουμε. Τίποτα ευχάριστο δεν συμβαίνει ποτέ, οι “καλοί” μονίμως την πατάνε, και τα πιο θετικά σημεία είναι όταν πεθαίνει κάποιος χαρακτήρας που δεν συμπαθούμε (no spoilers). Στον κόσμο του Sanderson παρότι υπάρχουν μάχες, δολοφονίες και τα ρέστα, δε θα βρείτε αυτή την αίσθηση απόγνωσης, την αίσθηση ότι οι άνθρωποι είναι κατά βάθος κακοί. Υπάρχει δικαιοσύνη στο Stormlight Archive, υπάρχει ελπίδα. Κι εμένα αυτό με χαροποίησε.

3. Οι χαρακτήρες θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σας. Εντάξει, όχι όλοι, μα οι βασικοί χαρακτήρες θα γίνουν, σας το εγγυώμαι. Και όσο για τους “κακούς”, θα καταλαβαίνετε απολύτως γιατί έγιναν τέτοιοι.

4. Ο κόσμος είναι εξαίσια πλασμένος. Ο Sanderson χωρίς να κουράζει, τον χτίζει σιγά σιγά μπροστά στα μάτια των αναγνωστών μέχρι που πείθεται κανείς ότι όντως πρέπει να υπάρχει σε ένα παράλληλο σύμπαν! Υπάρχει ιδιαίτερη γεωγραφία, διαφορετική χλωρίδα και πανίδα, νέες φυλές, άλλο κλίμα, και κάπως όλα αυτά μαζί βγάζουν νόημα και δένουν με την κουλτούρα κάθε τόπου.

 5. Οι σκηνές δράσης είναι καταπληκτικές. Κι εγώ είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα πει “μπράβο” για την δράση. Αλλά ο Sanderson τη δίνει με τέτοια επιτυχία, που δεν μπορώ να μην τον παραδεχτώ. Είναι χορογραφίες, είναι ενδιαφέρουσες, οι πανοπλίες και τα όπλα που χρησιμοποιούνται σε αυτές είναι μοναδικά.

Θα μπορούσα να γράψω χίλια ακόμη επιχειρήματα (όπως ότι έχει σαρώσει βραβεία και βραβεία), αλλά σέβομαι τον αναγνωστικό σας χρόνο και δεν σας κουράζω. Νομίζω ότι καλύτερα είναι να σας αφήσω τώρα για να πάτε να πάρετε το “The Way of Kings”. Μέχρι το επόμενο άρθρο, να είστε καλά και να διαβάζετε fantasy!

Πού θα βρείτε τα βιβλία;

Στα ελληνικά δεν κυκλοφορεί ακόμη. Αν σας είναι εύκολο να διαβάσετε στα αγγλικά θα το βρείτε από τις εκδόσεις “Tor Books”. Μπορείτε να το παραγγείλετε από site τύπου amazon ή ακόμη καλύτερα (και φθηνότερα) να το αγοράσετε για το kindle που κοστίζει μόλις τρία δολάρια. Με το κιλό που λέει ο λόγος να το παίρνατε, πιο ακριβό θα σας έβγαινε...
___________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive