Διαβάζω Τα κομικς ενος επαναστατη από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)


Alan Moore: Τα κόμικς ενός επαναστάτη


Αιρετικός, ανατρεπτικός, αναρχικός, εκκεντρικός, μοναχικός... Αυτοί είναι μερικοί μόνο χαρακτηρισμοί που θα μπορούσε κανείς να αποδώσει στον ίσως πιο ταλαντούχο εν ζωή συγγραφέα κόμικς, τον Βρετανό Alan Moore. 


Γεννημένος στις 18 Νοεμβρίου 1953 στο Νορθάμπτον της Αγγλίας από γονείς εργάτες, ο Moore κατάφερε να αναπτύξει και να εκφράσει από νωρίς την καλλιτεχνική του φύση, με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες των σύγχρονων κόμικς, τόσο για το πλούσιο έργο του όσο και για τη γενικότερη στάση ζωής του. 


Ο Moore άρχισε τη συγγραφική καριέρα του τη δεκαετία του ‘70, γράφοντας για διάφορα μικρά underground περιοδικά, ώσπου τον ανακάλυψε η DC Comics και του πρότεινε συνεργασία. Έτσι, σύντομα έγινε ο πρώτος Βρετανός συγγραφέας κόμικς που, ζώντας στη Βρετανία, κατάφερε να κατακτήσει την Αμερική. Ξεκίνησε, λοιπόν, να γράφει ιστορίες για δημοφιλείς ήρωες, όπως ο Batman και ο Superman, ενώ παράλληλα εργάστηκε και σε εξ ολοκλήρου δικές του πρωτότυπες δουλειές. 


Στα πιο αναγνωρίσιμα έργα του ανήκουν το «From Hell», το «V for Vendetta», το αριστούργημά του «Watchmen» και η τελευταία δουλειά του στο χώρο των κόμικς, το «The League of Extraordinary Men». Όλα τους μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη από το Χόλιγουντ, άλλοτε με μεγάλη επιτυχία και άλλες φορές με λιγότερη, παρά την έντονη αντίθεση του δημιουργού τους, ο οποίος υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά την άποψή του ότι οι συγκεκριμένες ιστορίες δημιουργήθηκαν σε μορφή κόμικς και οποιαδήποτε απόπειρα να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να αλλοιώσει την ουσία τους. Παραμένοντας μάλιστα αμετακίνητος στις ιδέες του, αρνήθηκε να λάβει χρήματα από τις πωλήσεις των ταινιών, μια τακτική που προφανώς του στέρησε κατά καιρούς μεγάλα χρηματικά ποσά και οικονομική εξασφάλιση. Παράλληλα, αποφεύγει όσο περισσότερο μπορεί να μιλάει για τις συγκεκριμένες ταινίες, τις οποίες, όπως δηλώνει, δεν έχει ποτέ του παρακολουθήσει, ενώ με κάθε ευκαιρία κατακεραυνώνει τον κόσμο του Χόλιγουντ, τον οποίο αντιμετωπίζει ως μια δύναμη που μοναδικό της στόχο έχει την αποχαύνωση του κοινού. 


Πέρα από το αναμφισβήτητο ταλέντο του και τις πολυεπίπεδες δημιουργίες του, ο Alan Moore αποτελεί και μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα που δεν φοβάται να εκφράσει τις ιδέες και τα πιστεύω του, όσο «αιρετικές» και αν ακούγονται σε κάποιους. Ο ίδιος δηλώνει αναρχικός και συχνά χρησιμοποιεί το έργο του για να εκφράσει τις απόψεις του και να σχολιάσει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, όπως συμβαίνει χαρακτηριστικά στο «V for Vendetta» και ακόμα πιο περίτεχνα στο «Watchmen». Δεν διστάζει, μάλιστα, να δηλώνει και την πρακτική ενασχόλησή του με τη μαγεία αλλά και τη λατρεία του σ’έναν αρχαίο ερπετόμορφο θεό. Είναι ο Γλύκων, για τον οποίο κάνει λόγος ο αρχαίος συγγραφέας Λουκιανός. 


Πάνω απ’ όλα, το έργο και η στάση ζωής του Moore αποτελούν μια έντονη κριτική στην εξουσία και σε όλα τα δεινά που αυτή μπορεί να φέρει στους πολίτες. Υπό αυτό το πρίσμα, το έργο του φαίνεται να είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ..


* σημείωση: το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από τη στήλη F... for fantasy που δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα στο περιοδικό Φαινόμενα (τεύχος 55).
________________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive