Διαβάζω Todd McFarlane από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Γιώργο Χατζηκυριάκο

Todd McFarlane

Δημιούργημα του ένας από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες στο χώρο των comics και ίσως ο μεγαλύτερος αντί-ήρωας της ενήλικης μυθοπλασίας. Το χέρι του έχει δώσει νέα μορφή σε αγαπητούς ήρωες της Marvel και έφερε νέους στο προσκήνιο που απέκτησαν αντάξια φήμη των προγενέστερων. Η τέχνη του υπάρχει αποτυπωμένη ακόμα και στον κινηματογράφο, τα βίντεο-παιχνίδια, τη μουσική, τη διακόσμηση αλλά και τον αθλητισμό. Ο λόγος για τον παγκοσμίας φήμης καλλιτέχνη Todd McFarlane, γνωστό και ως πατέρα του κολασμένου ήρωα Spawn.


Η αρχή ενός θαύματος


Ο McFarlane γεννήθηκε το 1961 στον Καναδά, στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα. Από μικρός αγαπούσε τα comics. Οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες του χώρου ήταν οι Frank Miller, John Byrne και οι Michael Golden και Art Adams. Ο ίδιος όμως ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το baseball. Όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Ουάσινγκτον όμως, κι ενώ όλα έδειχναν πως σύντομα θα γινόταν επαγγελματίας παίχτης του baseball, ένα ατύχημα στο πόδι του στέρησε για πάντα την ευκαιρία στο παιδικό του όνειρο. Έτσι ο Todd αποχαιρέτησε τον αθλητισμό για να γίνει αργότερα ένας από τους μεγαλύτερους κομίστες και μυθοπλάστες της εποχής.


Εκείνον τον καιρό εργαζόταν σε ένα κατάστημα με comics. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε σύντομα μέσα από σκίτσα ηρώων της Marvel και DC τα οποία είχαν ζήτηση στα τοπικά καταστήματα. Μετά από αυτό το στάδιο κι έπειτα από μια ιστορία του που εκδόθηκε στο Epic Comic’s Coyote, δεν άργησε να συνεργαστεί με τις εταιρίες-κολοσσούς Marvel και DC. Επί τέσσερα χρόνια απασχολούνταν με την εικονογράφηση στις σειρές Incredible Hulk και Incredible Ιnc καθώς και μερικά τεύχη του Batman, έως το 1988 όπου ανέλαβε την εικονογράφηση του Spider-man.


McFarlane και Spider-Man

Τόσο ο καλλιτέχνης όσο και ο ήρωας επηρεάστηκαν μοιραία ο ένας από τον άλλον. Μέσα από το χέρι του McFarlane o Spider-man απέκτησε νέο αέρα, σύμφωνα με τον οποίο κινήθηκαν όλοι οι μετέπειτα κομίστες που ανέλαβαν την εικονογράφησή του. Ο Spider-man απέκτησε αραχνοειδή χάρη, έγινε πιο ευέλικτος, τα μάτια της στολής του έγιναν μεγάλα και ανοιχτά καθώς και οι κινήσεις του περισσότερο ακροβατικές. Άλλαξε επίσης ο ιστός του, οποίος απέκτησε λεπτομέρεια και ζωντάνια, όπως ακριβώς αργότερα η μπέρτα και οι αλυσίδες του Spawn. Εκτός της σχεδιαστικής προσφοράς ο McFarlane επηρέασε τον αραχνο-ήρωα και σεναριακά, καθώς βοήθησε στη δημιουργία ενός χαρακτήρα που απέκτησε εξίσου εκατοντάδες οπαδούς και προκάλεσε την αρχή για πολλούς ακόμα «μπελάδες» στον Spider-Man, επιφέροντας όλο και περισσότερα κέρδη στη Marvel. O χαρακτήρας αυτός είναι ο αντί-ήρωας Venom.


Με τη σειρά του ο Spider-man επηρέασε ανάλογα τον McFarlane. Του χάρισε τεράστια φήμη και τον καθιέρωσε ως αστέρα στη βιομηχανία των comics. Το 1990, δηλώνοντας κουρασμένος να εικονογραφεί τις ιστορίες των άλλων, ζήτησε από τον εκδότη Jim Salicrup να του παραχωρήσει μία δική του σειρά. Έτσι δημιούργησε τη σειρά με τον απλό τίτλο Spider-Man (μέχρι τότε εργαζόταν πάνω στη σειρά Amazing), της οποίας το πρώτο τεύχος πούλησε δυόμισι εκατομμύρια αντίτυπα. Η σειρά αυτή χαρακτηρίστηκε τόσο για το δυναμισμό στο σενάριο όσο και για τα συλλεκτικά εξώφυλλα. Έπειτα όμως από το δέκατο έκτο τεύχος, λόγω αλλαγής στην ηγεσία της επιχείρησης, ο McFarlane εγκατέλειψε τη σειρά καθώς και την ίδια τη Marvel.


Spawn: Το σκοτεινό έπος

Μαζί με τον McFarlane εγκαταλείπουν τη Marvel ακόμη πέντε κορυφαίοι καλλιτέχνες. Οι έξι τους δημιούργησαν την Image Comics, μια εταιρία-ομπρέλα, στην οποία μέσα κάθε ένας από αυτούς είχε δικό του εκδοτικό οίκο. Ο Todd επιτέλους απέκτησε την ευκαιρία να δημιουργήσει το δικό του ήρωα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον περίφημο Spawn. Το πρώτο κιόλας τεύχος πούλησε περίπου ενάμισι εκατομμύρια αντίτυπα, φανερώνοντας έτσι στο δημιουργό του ότι ο νέος comic ήρωας θα μπορούσε να πατήσει σταθερά στο χώρο.

Ο Spawn θεωρείται το καλύτερο έργο του McFarlane. Ξεχώρισε τόσο για το εντυπωσιακό σχεδιασμό όσο και για το πρωτότυπο σενάριο και το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσονται οι καταστάσεις (ο ήρωας μπλέκεται σε περιπέτειες που ξεφεύγουν από τη σημερινή γη, με έντονη την ανάμειξη της κόλασης και του παραδείσου). H ιστορία του μισθοφόρου πράκτορα της CIA ο οποίος δολοφονείται από το διεφθαρμένο αφεντικό του και επιστρέφει στη ζωή σαν γόνος της κόλασης ως αντάλλαγμα για να ξαναδεί τη γυναίκα του, απέκτησε χιλιάδες φανατικούς οπαδούς και δημιούργησε νέο ρεύμα χαρακτήρων και σεναρίων στο χώρο των comics. Η μορφή μάλιστα ξεπέρασε το σύμπαν των εικονογραφημένων σελίδων και βρέθηκε, εκτός από τον κινηματογράφο ως ομώνυμη ταινία, στα βίντεο- παιχνίδια (Spawn the Eternal, In the Demon’s Hand, Armageddon και Soul Calibur ως κρυφός χαρακτήρας) καθώς και στη μουσική (The Dark Saga των Iced Earth το οποίο είναι αφιερωμένο καθεαυτού στον Spawn και μερικούς άλλους χαρακτήρες της σειράς). Η απήχηση του κολασμένου αντί-ήρωα στο αναγνωστικό κοινό έφερε στη συνέχεια παραπάνω τίτλους και σειρές στο χώρο των comics, όπως τα Curse of Spawn, Angela, Sam and Twitch. O Spawn απέκτησε κίνηση στην οθόνη ως ιαπωνική σειρά Manga με το όνομα Shadows of Spawn, ενώ το 1997 γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία και σειρά κινουμένων σχεδίων που κράτησε έως το 1999. Το σχεδιασμό του Spawn ανέλαβαν έπειτα από τον McFarlane οι Angel Medina, Phillip Tan και Greg Capullo ενώ στο σενάριο βοήθησε ο Brian Holguin και ο David Hine, καθώς και δύο εξίσου φημισμένοι καλλιτέχνες όπως ο Alan Moore και ο Neil Gaiman. Με τον τελευταίο, τον εμπνευστή του ονειρικού Sandman (έργο αντάξιας φήμης του Spawn) ο McFarlane οδηγήθηκε στα δικαστήρια για μια έντονη διαφωνία σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα ορισμένων χαρακτήρων που εμφανίστηκαν στη βασική σειρά Spawn και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ιστορίας (Cogliostro, Angela, Medieval Spawn).



Τα ιδιαίτερα παιχνίδια του Todd

Το 1994, όταν ο Spawn είναι πια πρώτο όνομα, ιδρύεται η McFarlane Toys. Πρόκειται για μία εταιρία παιχνιδιών (action-figures) απευθυνόμενη περισσότερο σε ενήλικο κοινό και οπαδούς χώρων που οι κατασκευαστές παιχνιδιών δεν είχαν ασχοληθεί νωρίτερα, όπως με τον μουσικό. Ξεκινώντας με αγαλματίδια των ηρώων από τη σειρά του διάσημου Spawn, οι κατασκευές της εταιρίας βασίστηκαν έπειτα σε κινηματογραφικά θέματα και χαρακτήρες, αθλητές, μουσικά σχήματα, καρτούν και πλάσματα φαντασίας και θεματολογίας τρόμου. Έτσι, μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει εννέα σειρές σχετικές με τους χαρακτήρες από το comic Spawn (περίπου εκατόν πενήντα action figures), είκοσι μία σειρές με κινηματογραφικούς ήρωες (Terminator, Friday 13, Nightmare on Elm Street, Alien, Predator, Robocop, Halloween, Scream, The Texas Chainsaw Massacre, Psycho, Child’ s Play, Godzilla, Wishmaster, Candyman, The Crow, The Thing, The Blair Witch Project, Army of Darkness, King Kong, Jaws), τρεις σειρές με την περίφημη καρτούν οικογένεια, Simpsons, καθώς επίσης με τους χαρακτήρες της τηλεοπτικής σειράς 24 και Lost. Από το χώρο της μουσικής δεν ξέφυγαν από την τέχνη του Todd οι Beatles, Jimmy Hendrix, Elvis Presley, Freddy Mercury, Slash, Alice Cooper και Ozzy Osborne (εκπληκτική η φιγούρα του rock star ως λυκανθρώπου), Kiss, Motley Crue, Metallica και η θρυλική μασκότ των Iron Maiden, Eddie. Υπάρχουν επίσης σειρές με φιγούρες από μονάδες του Αμερικάνικου στρατού, γνωστούς αθλητές από τους χώρους των πέντε δημοφιλέστερων αθλημάτων της Αμερικής (αθλητές του χόκεϊ, ράγκμπι, μπέιζμπολ, ράλι και μπάσκετ), έξι σειρές με δράκους (McFarlane Dragons) και άλλες τέσσερις που απευθύνονται καθαρά σε ενήλικους καθώς χαρακτηρίζονται για τη διαστροφική απόδοση ιστορικών και φανταστικών προσώπων(McFarlane Monsters, Twisted Land of Oz, 6 faces of Madness και Twisted Fairy Tales). Υπάρχει ακόμα και μία πιο πρόσφατη με πέντε φιγούρες από χριστουγεννιάτικη θεματολογία εξίσου διαστροφική. Η σειρά που ετοιμάζει τώρα η McFarlane Toys είναι σχετική με το video-game Halo σε συνεργασία με τη Microsoft.


Έχοντας χτίσει την κολοσσιαία αυτοκρατορία του ο Todd πλέον ζει στην Αριζόνα μαζί με τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά. Έχει δηλώσει πως ζει ευτυχισμένα ισορροπώντας άριστα μεταξύ της οικογένειας και των ενδιαφερόντων του στα αθλήματα, τα comics, τις ταινίες και τα παιχνίδια. Όσο για το μέλλον, είναι σίγουρο πως ο εμπνευστής των σκοτεινού Spawn, ο πολυτάλαντος και πολυάσχολος καλλιτέχνης McFarlane, έχει πολλά ακόμα να δημιουργήσει πριν φύγει για να γνωρίσει τους κολασμένους του ήρωες. Εσείς, εάν ακόμα δεν έχετε συστηθεί με αυτή τη σπουδαία μορφή του φανταστικού, δεν έχετε απλά να μπείτε σε ένα εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο και να ρίξετε μια ματιά στα comics και τα action figures. Εμείς σας προτείνουμε να διαβάσετε τα εξής:

  • Spawn
  • Spawn: Godslayer
  • Spawn: Architects of Fear
  • Adventures of Spawn
  • Shadows of Spawn
  • Spawn: the Dark Ages
  • Spawn/Batman
  • Spawn the Eternal
  • HellSpawn
_______________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive