Διαβάζω Ο Τελευταιος Περιπλανωμενος Παραμυθας από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)

Ο Τελευταίος Περιπλανώμενος Παραμυθάς
Φρανκ Ντελάνι


Σύνοψη

Είναι ένας Seanchai, ένας περιπλανώμενος Ιρλανδός παραμυθάς. Κάθε φορά που τον ρωτούν ποια είναι η τέχνη του, απαντά ότι λέει ιστορίες. Όχι οποιεσδήποτε ιστορίες, στιγμές από την ιστορία της Ιρλανδίας. Σε μία από τις περιπλανήσεις του στην ιρλανδική ύπαιθρο συναντά τον εννιάχρονο Ρόναν. Με τη διήγησή του τον προσκαλεί σ' ένα μοναδικό ταξίδι μέσα στον χρόνο. Από την εποχή των Παγετώνων μέχρι τα ταραγμένα χρόνια των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων του εικοστού αιώνα. Από τον Άγιο Πάτρικ, που έδιωξε τον Διάβολο από την Ιρλανδία, μέχρι τον Μπρένταν τον Θαλασσοπόρο, που χάραξε το δρόμο προς την Αμερική. Από το Νιουγκρέιντζ μέχρι το Σλιβναμόν, "το βουνό των γυναικών". Από το χθες στο σήμερα. Διασχίζουν τους αιώνες παρέα με ατρόμητους πολεμιστές και φιλόδοξους βασιλιάδες, σοφούς μοναχούς και ιδιοφυείς καλλιτέχνες, εμπνευσμένους πολιτικούς και γενναίους επαναστάτες. Ιστορία την ιστορία, φωτίζουν τον αιώνιο έρωτα των ανθρώπων με τη γη τους.

Η γνώμη

Ο Τελευταίος Περιπλανώμενος Παραμυθάς του Φρανκ Ντελάνι που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος σίγουρα δεν είναι από εκείνα τα μυθιστορήματα που θα κατατάσσαμε στην κατηγορία της Φανταστικής Λογοτεχνίας, παρόλο που περιέχει πολλά ψήγματα αυτής στο εσωτερικό του. Επιλέξαμε όμως να σας το παρουσιάσουμε μέσω της Fantasy Gate λόγω της σχέσης που έχει με την Ιρλανδία, τη χώρα που γέννησε τόσους μύθους και εξακολουθεί να εξάπτει τη φαντασία μας μέσα από τη μαγεία που εκπέμπει ο πολιτισμός της.

Το μυθιστόρημα του Φρανκ Ντελάνι υπόσχεται να σας ταξιδέψει βήμα προς βήμα σε όλους τους γνωστούς και όχι μόνο μύθους της ιρλανδικής παράδοσης που διαμόρφωσαν τη σημερινή ιρλανδική ταυτότητα. Και αυτό το πετυχαίνει μέσα από μια διασκεδαστική, ενίοτε συγκινητική αλλά πάνω απ' όλα έξυπνη αφήγηση που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη κάθε στιγμή, μέχρι να φτάσει στην τελευταία σελίδα.

Εξαιρετική είναι και η μετάφραση της Σοφίας Ανδρεοπούλου η οποία μας πρόσφερε ένα πολύ όμορφο κείμενο σε μια γλώσσα που ρέει απόλυτα φυσικά, χωρίς να μας απομακρύνει ούτε στιγμή από την ιστορία.

Αν λοιπόν σας γοητεύει ο ιρλανδικός πολιτισμός Ο Τελευταίος Περιπλανώμενος Παραμυθάς είναι το κατάλληλο βιβλίο είτε για τον προσεγγίσετε για πρώτη φορά, είτε για να επιστρέψετε για μια άλλη μια φορά κοντά του.

Info

Τίτλος: Ο Τελευταίος Περιπλανώμενος Παραμυθάς (Ireland)
Συγγραφέας: Φρανκ Ντελάνι
Μετάφραση: Σοφία Ανδρεοπούλου
Εκδ. Οίκος: Κέδρος
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. Σελίδων: 622


________________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive