Διαβάζω Οι ταινιες του 2010 από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)


Οι ταινίες Φαντασίας που θα βγουν στις αίθουσες μέσα στο 2010



Το 2009 όπου να ‘ναι φτάνει στο τέλος του με το 2010 να πλησιάζει όλο και πιο πολύ. Η νέα χρονιά αναμένεται να είναι πλούσια κινηματογραφικά, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κινηματογράφο φαντασίας.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να σας παρουσιάσουμε τις αμερικάνικες παραγωγές που αναμένεται να δούμε μέσα στο 2010 για να πάρετε και εσείς μια γεύση για όλα τα κινηματογραφικά δρώμενα - τουλάχιστον αυτά που προέρχονται από τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο - που πρόκειται να δούμε και να συζητήσουμε τη νέα χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι οι ταινίες είναι αρκετές και θα έλεγα ότι καλύπτουν και όλα τα γούστα.


Sequels


Ας δούμε αρχικά τις συνέχειες ταινιών Φαντασίας που θα βγουν στις αίθουσες μέσα στο 2010, οι οποίες μας απασχόλησαν άλλοτε ευχάριστα άλλοτε δυσάρεστα, σίγουρα όμως δεν πέρασαν απαρατήρητες.

Οι fans του Harry Potter θα πρέπει να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι και σίγουρα να αδημονούν μιας και η έβδομη κατά σειρά και προτελευταία ταινία του μικρού μάγου, The Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2010. Καλά είναι όμως τα νέα και για τους λάτρεις του Iron Man μιας και το sequel του δημοφιλή ήρωα είναι πλέον γεγονός. Όσο για τους φανατικούς οπαδούς του Twilight θα δουν μέσα στο 2010 και την τρίτη ταινία που βασίζεται στα βιβλία της Stephenie Meyer με τίτλο Eclipse.




Για τους μικρούς μας φίλους - και όχι μόνο - να τους ενημερώσω ότι αναμένεται και τέταρτη ταινία με τις περιπέτειες του Shrek με τίτλο Shrek Forever After. Το 2010 θα βγει επίσης στις αίθουσες και η τρίτη ταινία του επιτυχημένου animation Toy Story με τον Tom Hanks να δανείζει για μια ακόμα φορά τη φωνή του στον καουμπόι Woody ενώ η Disney σχεδιάζει να βγάλει στις αίθουσες και το τρίτο βιβλίο των παιδικών βιβλίων φαντασίας του C. S. Lewis, The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader.

Οι fans της κλασικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του 80, Predator, θα χαρούν φαντάζομαι να μάθουν ότι η ταινία θα έρθει πάλι στο προσκήνιο με την κυκλοφορία της νέας ταινίας Predators με τον Robert Rodriquez – στενό συνεργάτη του Tarantino – να βρίσκεται, αν και όχι στην καρέκλα του σκηνοθέτη, στα παρασκήνια της ταινίας συνεπικουρώντας στο όλο project. Έμαθα μάλιστα ότι στη νέα ταινία αναμένεται να κάνει ένα μικρό πέρασμα και ο Arnold Schwarzenegger που πρωταγωνιστούσε στην ταινία του ’80. Στα συν της νέας αυτής παραγωγής είναι και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Adrien Brody.

Sequel από την Disney και για την ταινία επιστημονικής φαντασίας του ’82 Tron με το Tron: Legacy σε σκηνοθεσία του Joseph Kosinski, γνωστού για τη δουλειά του στα computer graphics και πρωταγωνιστές τον Jeff Bridges και τον Garrett Hedlund (κάποιοι ίσως να τον θυμάστε από τον ρόλο του Πάτροκλου στην Τροία). Η ταινία που θα παρουσιαστεί σε 3D διαθέτει ένα πολλά υποσχόμενο trailer στο οποίο ξεχωρίζουν τα γραφικά, τα οποία όπως φαίνεται πρωταγωνιστούν στην ταινία ενώ στα συν της είναι και η ανακοίνωση ότι το score της θα επιμεληθεί το γνωστό ηλεκτρονικό ντουέτο των Daft Punk.




Μέσα στο 2010 αναμένεται να κυκλοφορήσει και η συνέχεια της γνωστής σειράς φαντασίας που βασίστηκε σε video game Resident Evil με τη Mila Jovovich για μια ακόμα φορά στο ρόλο της Alice, το Resident Evil: Afterlife. Τέλος, η τελευταία συνέχεια που περιμένουμε είναι το έβδομο κατά σειρά Saw που ευελπιστεί να τρομάξει τους θεατές όσο και τα προηγούμενα...


Remakes


Εκτός από τις συνέχειες αγαπημένων ταινιών του κοινού, οι κινηματογραφικοί κολοσσοί φαίνεται να επενδύουν τα μέγιστα και σε remake παλιών ταινιών όπως με το remake της πρώτης ταινίας του 1986 του πολυαγαπημένου ήρωα από τα υψίπεδα της Σκοτίας, του Highlander. Με ένα ολοκαίνουριο cast ηθοποιών και συντελεστών αναμένεται να δούμε αν ο σκηνοθέτης θα καταφέρει να αποδώσει με ένα πιο σύγχρονο τρόπο, εξίσου επιτυχημένο, την ατμόσφαιρα της κλασικής πλέον ταινίας του ‘80.

Ένα ακόμα remake που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση είναι και αυτό της κλασικής ταινίας τρόμου του 1984 A Nightmare on Elm Street (Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες). Ο σκηνοθέτης της νέας ταινίας, Samuel Bayer, θα επιχειρήσει να επανεισάγει την τρομακτική φιγούρα του Freddy Krueger στα όνειρά μας. Το αν θα τα καταφέρει μένουν μόλις μερικοί μήνες για να το διαπιστώσουμε.

Συνεχίζοντας με την παρουσίαση τον remake που θα δούμε μέσα στο 2010, υπάρχει και μια ταινία που σχετίζεται άμεσα με την ελληνική μυθολογία και πιο συγκεκριμένα με τον μύθο του Περσέα. Αναφέρομαι στην ταινία Clash of the Titans που πρωτοκυκλοφόρησε το 1981. Η ταινία διαπραγματεύεται το μύθο του Περσέα, τον οποίο θα υποδυθεί ο Sam Worthington – συγκρατείστε αυτό το όνομα γιατί αναμένεται να τον δούμε να πρωταγωνιστεί και στο πολυαναμενόμενο Avatar του James Cameron – και τη μάχη του με τη Μέδουσα και το θρυλικό Κράκεν για τη σωτηρία της πριγκίπισσας Ανδρομέδας. Τον Δία στην ταινία θα υποδυθεί ο Liam Neeson ενώ στον ρόλο του Άδη θα δούμε τον Ralph Fiennes (ή αλλιώς τον ηθοποιό που μεταξύ άλλων υποδύεται μοναδικά τον Lord Voldemort).

Αναμένεται επίσης να κυκλοφορήσει και το remake της αγαπημένης ιστορίας πολλών παιδιών, Gulliver’s Travels (Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ) με σκηνοθέτη τον Rob Letterman (σκηνοθέτη του animation της DreamWorks Shark Tale) και πρωταγωνιστή τον Jack Black. Τέλος έχουμε μια ακόμα ταινία με μικρούς μάγους η οποία δεν είναι ακριβώς remake αλλά βασίζεται έντονα στο animation της Disney, Fantasia. Πρόκειται για την ταινία The Sorcerer’s Apprentice στην οποία πρωταγωνιστούν ο Nicholas Cage, η Monica Bellucci και ο Alfred Molina. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο πρώην συνεργάτης του Nicholas Cage στην επιτυχημένη ταινία δράσης National Treasure, Jon Tureltaub.


Ολοκαίνουριες παραγωγές

Για να δούμε όμως και τι άλλα φρέσκα πράγματα μας επιφυλάσσει η κινηματογραφική χρονιά που έρχεται. Μέσα στο 2010 έχουμε την επιστροφή πολλών μεγάλων κινηματογραφιστών με ταινίες που σίγουρα από τώρα ανυπομονούμε να δούμε και οι οποίες ως επί το πλείστον αναμένεται να μας εκπλήξουν και να συζητηθούν πολύ.




Θα ξεκινήσω με την ταινία που προσωπικά περιμένω πως και πως... αδυναμίες είναι αυτές... Αναφέρομαι λοιπόν στην καινούρια ταινία του Tim Burton, Alice in Wonderland. Πρόκειται βέβαια για τη μεταφορά του δημοφιλούς «παιδικού» βιβλίου του Lewis Carroll με πρωταγωνιστές τους Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Alan Rickman, Christopher Lee, Stephen Fry και πλήθος άλλων. Για άλλη μια φορά το score της ταινίας έχει αναλάβει ο αναπόσπαστος πλέον συνεργάτης του Burton, Danny Elfman. Η ταινία ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα βγει στις αίθουσες στις 5 Μαρτίου 2010 ενώ για όσους αναρωτιούνται αν είναι εφικτό να μας εκπλήξει άλλο πια ο Tim Burton να τους ενημερώσω ότι η ταινία έχει γυριστεί ως επί το πλείστον με την τεχνική του 3D, προοπτική που ακούγεται πολλά υποσχόμενη. Το αν θα τα καταφέρει ο Burton να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό, μένει να το δούμε τον Μάρτιο.

Επιστροφή όμως και για τον M. Night Shyamalan (Έκτη Αίσθηση, Οιωνός, Σκοτεινό Χωριό, Το Συμβάν κλπ) αυτή τη φορά με μια ταινία επικής φαντασίας με τίτλο The Last Airbender, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 4 Αυγούστου 2010. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Dev Patel (τον έχουμε δει στο Slumdog Millionaire) και το σενάριο βασίζεται σε ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Προσωπικά αν και είμαι κάπως απογοητευμένη από το σύνολο των ταινιών του Shyamalan, δεν θα πάψω να ενδιαφέρομαι για τις ταινίες του μιας και, κατά τη γνώμη μου, η Έκτη Αίσθηση είναι από τα καλύτερα θρίλερ που έχω παρακολουθήσει, πράγμα που μου λέει ότι αυτός ο άνθρωπος αν μη τι άλλο έχει τη δύναμη να κάνει τη διαφορά. Το θέμα είναι το γιατί δεν το κάνει...

Στις 16 Ιουλίου θα κυκλοφορήσει και η νέα ταινία του ξεχωριστού σκηνοθέτη Christopher Nolan που μας χάρισε αριστουργήματα όπως οι ταινίες Memento, The Prestige, Batman Begins, Batman: The Dark Knight. Πρόκειται για την ταινία επιστημονικής φαντασίας Inception το σενάριο της οποίας επιμελείται ο ίδιος ο Nolan με πρωταγωνιστές τους Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Marion Cotillard, Michael Caine, Cillian Murphy κ.α. Η ταινία διαθέτει ένα πολύ ιδιαίτερο trailer που μας υπόσχεται πάρα πολλά. (Αναζητήστε το οπωσδήποτε στη λίστα με τα trailer στο τέλος του άρθρου).




Μέσα στο 2010 θα δούμε όμως και μια ακόμα ταινία με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio, αυτή τη φορά στην τέταρτη συνεργασία του με τον Martin Scorsese στην ταινία μυστηρίου Shutter Island που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 25 Φεβρουαρίου. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Dennis Lehane, ο οποίος έγραψε και το βιβλίο Mystic River (Σκοτεινό ποτάμι) που έγινε ταινία σε σκηνοθεσία Clint Eastwood.

Δεύτερη συνεργασία και για τον Russell Crowe με τον Ridley Scott μετά τον επιτυχημένο Gladiator (Ο Μονομάχος) αυτή τη φορά για την εκ νέου οπτικοποίηση των περιπετειών του θρυλικού ήρωα με τα κολάν, του Ρομπέν των Δασών (Robin Hood). Κάτι μου λέει ότι οι fans του Ρομπέν των Δασών θα ανυπομονούν να δουν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του επιτυχημένου διδύμου. Να τους ενημερώσω λοιπόν ότι θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τον Μάιο.

Για να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει αυτή η νέα χρονιά. Αν θέλετε κάτι πιο ρομαντικό είτε είστε στην εφηβεία είτε γιατί σας αρέσουν αυτού του είδους οι ταινίες, εκτός από την Έκλειψη (την τρίτη συνέχεια του Twilight) που αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχει και η ταινία Beastly. Καλά μαντέψατε... πρόκειται για μια ρομαντική ταινία φαντασίας που είναι βασισμένη στο παραμύθι της Πεντάμορφης και του Τέρατος. Η ταινία θα βγει στην Αμερική τον Ιούλιο και μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει τόσο καλά ώστε να τη δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες και στην Ελλάδα.

Το 2010 βγαίνει μια ακόμα ταινία η οποία έχει ως στόχο να κερδίσει τους θαυμαστές του Harry Potter. Για τους Έλληνες όμως έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί εμπλέκει μέσα στην ιστορία της και τους Ολύμπιους Θεούς... ναι, ναι καλά το διαβάσατε. Τίτλος της ταινίας. η οποία επίσης είναι βασισμένη σε βιβλίο. είναι ο Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief. Ο Percy Jackson είναι ένας νεαρός έφηβος ο οποίος από τη στιγμή που ανακαλύπτει ότι είναι γιος του θεού Ποσειδώνα, προσπαθεί μονίμως να συμβιβάσει τους Θεούς οι οποίοι διαρκώς μαλώνουν μεταξύ τους. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Chris Columbus, ο οποίος για όσους γνωρίζουν σκηνοθέτησε τις πρώτες τρεις ταινίες του Harry Potter ενώ το cast των ηθοποιών που απαρτίζουν τον μικρό Percy Jackson (Logan Lerman) δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: Uma Therman (Μέδουσα), Sean Bean (Δίας), Pierce Brosnan (Χείρωνας), η Ελληνίδα Μελίνα Κανακαρίδη (Αθηνά), Steve Coogan (Άδης) κ.α. Όπως όλα δείχνουν το 2010 είναι η χρονιά που η ελληνική μυθολογία έχει την τιμητική της στο Hollywood.




Για όσους έχετε παίξει το γνωστό video game φαντασίας The Prince of Persia, να σας ενημερώσω ότι μέσα στο 2010 θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου βιντεοπαιχνιδιού με την ταινία The Prince of Persia: The Sands of Time. Στο ρόλο του πρίγκιπα θα δούμε τον Jake Gyllenhaal (βλέπε Brokeback Mountain) και στο ρόλο του κακού Nizam τον Ben Kingsley. Υπομονή μέχρι τον Μάιο.




Παραπονεμένοι δεν θα μείνουν ούτε οι fans των βρικολάκων μιας και το 2010 αναμένεται να βγει στις αίθουσες η πολυαναμενόμενη παραγωγή Daybreakers με ένα εντυπωσιακό cast ηθοποιών: Willem Dafoe, Ethan Hawke, Sam Neill. Η υπόθεση της ταινίας μας μεταφέρει στο έτος 2019 όπου μια επιδημία έχει μετατρέψει όλους τους ανθρώπους σε βρικόλακες. Οι βρικόλακες όμως έχουν ένα πρόβλημα: δεν μπορούν να βρουν αίμα για να συντηρηθούν και έτσι ξεκινάει μια απέλπιδα προσπάθεια για να βρεθεί λύση. Τον Οκτώβριο του 2010 θα βγει μια ακόμα παραγωγή με θέμα τους βρικόλακες με τίτλο Priest, το σενάριο της οποίας θα έλεγα ότι είναι αρκετά τετριμμένο. Ένας ιερέας προσπαθεί να βρει και να σκοτώσει τους βρικόλακες που απήγαγαν την ανιψιά του. Μέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει να μάθω κάτι παραπάνω για τη συγκεκριμένη ταινία που να με κάνει να ανυπομονώ προσωπικά να τη δω, αλλά ας περιμένουμε πριν βγάλουμε συμπεράσματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι τόση ώρα μιλάμε για το Hollywood και Hollywood χωρίς ταινίες καταστροφής με μοτίβο την Αποκάλυψη και τον Αρμαγεδδών δεν νοείται. Έτσι και στη νέα χρονιά έχουμε δύο τέτοιες ταινίες δράσης. Η μια είναι το Legion και η άλλη το The Book of Eli. Σύμφωνα με το σενάριο της πρώτης ταινίας ο Θεός έχασε την πίστη του στους ανθρώπους και έτσι έστειλε στη Γη μια λεγεώνα από Αγγέλους για να φέρουν την Αποκάλυψη. Μια ομάδα ανθρώπων προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο από την οργή του Θεού προστατεύοντας μια κοπέλα που κυοφορεί τον ίδιο τον... Χριστό. Αυτό που θα προκαλέσει ενδεχομένως και θα κάνει την ταινία να συζητηθεί είναι η σκοπιά από την οποία ο σκηνοθέτης και οι σεναριογράφοι διηγούνται την ιστορία βάζοντας τον ίδιο τον Θεό να παίξει το ρόλο του κακού. Η δεύτερη ταινία διαδραματίζεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο όπου ένας μοναχικός άνθρωπος, ο Eli, τον οποίο υποδύεται ο Danzel Washington, προσπαθεί να διασώσει ένα βιβλίο που κρύβει τη σωτηρία της ανθρωπότητας από τα χέρια του κακού Gary Oldman που πασχίζει με κάθε τρόπο να το αποκτήσει.




Αν σας αρέσουν οι ταινίες εποχής, ιδιαίτερα η εποχή του Μεσαίωνα και οι ταινίες τρόμου, τότε σίγουρα δεν θα σας αφήσει αδιάφορους μια ακόμα ταινία με τον Nicholas Cage που θα κάνει πρεμιέρα μέσα στο 2010 με τίτλο Season of the Witch. Βρισκόμαστε στον 14ο αιώνα τον καιρό που διαδραματίζεται το γνωστό κυνήγι των Μαγισσών όταν μια ομάδα ιπποτών οδηγώντας μια γυναίκα που κατηγορείται ως μάγισσα σε ένα μοναστήρι, έρχονται αντιμέτωποι με φοβερές δυνάμεις... Αν επιχειρήσετε να μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας θα βρεθείτε μπροστά σε ένα ιδιαίτερα περιορισμένο χώρο αν είστε ανήλικοι, όπου θα αναγκαστείτε να δώσετε τα στοιχεία σας για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε το trailer της ταινίας. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε για να προστατέψει τους μικρούς θεατές ή έγινε για να περιβάλλει με ακόμα περισσότερο μυστήριο την ταινία... Μάλλον όμως για τον δεύτερο λόγο αφού με μια μικρή αναζήτηση μπορείτε να βρείτε το trailer ελεύθερα στο YouTube...

Για το τέλος άφησα μια ακόμα πολυαναμενόμενη σειρά γοτθικού αυτή τη φορά τρόμου με τίτλο The Wolfman. Η βασική ιστορία είναι πολύ γνώριμη και μας θυμίζει σε πολλά σημεία τα μεγάλα γοτθικά αριστουργήματα. Ο Lawrence Talbot (Benicio del Toro) αναγκάστηκε να μεγαλώσει απότομα με το που πέθανε η μητέρα του. Προσπαθώντας να την ξεχάσει εγκαταλείπει την οικογένεια του χωρίς να κρατήσει καθόλου επαφή. Όταν η αρραβωνιαστικιά του αδελφού του ζητά τη βοήθεια του, προκειμένου να βρεθεί ο αρραβωνιαστικός της, ο Lawrence αναγκάζεται να επιστρέψει πίσω και να τα ξαναβρεί με τον πατέρα του (Antony Hopkins). Κι όμως επιστρέφοντας βρίσκει ένα τελείως διαφορετικό μέρος. Παντού επικρατεί το χάος κι ο τρόμος. Αρχίζει λοιπόν να αναζητά την πηγή του κακού. Στην προσπάθειά του όμως ανακαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του ίδιου τού του εαυτού... Η ίδια η ιστορία αλλά και το εξαιρετικά ατμοσφαιρικό trailer της ταινίας υπόσχονται μια ταινία με κεντρικό θέμα της τον λυκάνθρωπο που ίσως επιτέλους να αποδώσει σε αυτό το μυθικό πλάσμα τη θέση στην τέχνη φαντασίας που του αξίζει... Και μια τελευταία είδηση που αφορά τη σειρά. Ενώ αρχικά τη δημιουργία του score την είχε αναλάβει ο Danny Elfman τελικά λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχε, την ανέθεσαν στον Paul Haslinger, γνωστό από τη μουσική των ταινιών Underworld και Shoot ‘Em Up. Είδωμεν...

Όπως και να έχει η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι πολύ πλούσια κινηματογραφικά. Είμαι σίγουρη πως ήδη κάποιες από αυτές τις ταινίες, αν όχι όλες, σας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον και ανυπομονείτε να τις δείτε στις αίθουσες. Εδώ θα είμαστε λοιπόν να τις δούμε και να τις συζητήσουμε μέσα από το Φόρουμ του Μεταφυσικού και τη Fantasy Gate. Εύχομαι σε όλους το 2010 να είναι μια πραγματικά μαγική χρονιά γεμάτη Φαντασία και Δράση!


[Παρακολουθήστε τα trailer των ταινιών που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής]:

Toy Story 3
Tron: Legacy
A Nightmare on Elm Street
Clash of the Titans
Alice in Wonderland
The Last Airbender
Inception
Shutter Island
Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief
The Prince of Persia: The Sands of Time
Daybreakers
Legion
The Book of Eli
Season of the Witch
The Wolfman

________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive