Διαβάζω Ολες οι γευσεις του φωτος από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


Όλες οι γεύσεις του φωτός - Βάσω Χρήστου

από τη Νατάσα Παυλίτσεβιτς

Για αυτή τη νέα συλλογή διηγημάτων περίμενα ένα χρόνο και τρεις μήνες. Αυτό το γνωρίζω με ακρίβεια γιατί ακριβώς πριν από ένα χρόνο και τρεις μήνες διάβασα για πρώτη φορά Βάσω Χρήστου. Μην περιμένετε να σας πω σε αυτή την παρουσίαση βαρετά βιβλιογραφικά στοιχεία όπως το πότε γεννήθηκε ή τι σπούδασε η συγγραφέας. Δε θα είχε νόημα. Αυτό που θα είχε νόημα θα ήταν να σας εξηγήσω πως το ελληνικό fantasy και η ελληνική επιστημονική φαντασία έχουν πολλά ευχαριστώ να της πούνε. Ας πάμε, λοιπόν, στο ψητό!

Το «Όλες οι γεύσεις του φωτός» είναι μία συλλογή που ισορροπεί ανάμεσα στο fantasy και την επιστημονική φαντασία. Από τα δεκατέσσερα διηγήματα, κάποια έχουν παρουσιαστεί στα Λογοτεχνικά Εργαστήρια της ΑΛΕΦ (που αν δεν ξέρετε τι είναι, θα σας ενδιαφέρει πολύ να μάθετε), κάποια έχουν τυπωθεί σε ανθολογίες, και αρκετά γεννήθηκαν μέσα από λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για το sff.gr, το ελληνικό φόρουμ για το fantasy, τον τρόμο και την επιστημονική φαντασία.

Στις σελίδες ενός τέτοιου βιβλίου θα βρείτε προφανώς κόσμους φανταστικούς με διαστημόπλοια, τελετουργικές θυσίες, μαγικές ικανότητες, υπεράνθρωπα πλάσματα. Όμως, αυτό που με κάνει εμένα να αγαπάω τις συγκεκριμένες ιστορίες δεν είναι όλα αυτά τα απολαυστικά καλούδια, ή μάλλον όχι μόνο αυτά. Είναι ότι θα βρείτε εκει μέσα κοινωνικό σχολιασμό, από τους πιο νηφάλιους του είδους, για τους μετανάστες, την απληστία, την ανισότητα, την αγωνία αλλά και τη δύναμη ενός καθημερινού ανθρώπου. Όλα αυτά, η Βάσω Χρήστου τα παραδίδει με μία γραφή που πηγαίνει από την πιο πολυτελή παρομοίωση, στον πιο απλό ψίθυρο.


Η αναγνώριση του ταλέντου και της δουλειάς που έριξε για να το καλλιεργήσει ήρθε από τις εκδόσεις Ίαμβος που, πέρα από τη συγκεκριμένη συλλογή που εκδόθηκε φέτος τον Απρίλιο, ανέλαβε την τριλογία της «Η επιστροφή των Λαξευτών» («Λαξευτές της παλίρροιας» 2006, «Λαξευμένο δίχτυ» 2007, «Ο λαξευτής των στοιχείων» 2009). Επίσης, έχει βραβευτεί με τον Αργυρό Ικαρομένιππο διηγήματος για το έργο της «Περί ευθύνης προγραμματιστών» (2009) και με τα βραβεία του διαγωνισμού επιστημονικής φαντασίας Graham Still (Γεώργιος Παπαδόπουλος) 2000 για το μυθιστόρημα «Ο φύλακας των ασπίδων» και 2003 για το διήγημα «Χρονοσχισμή».

Κλείνοντας να σας πω ότι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι αναγνώστες είναι καχύποπτοι απέναντι στις συλλογές διηγημάτων. Σε καλές συλλογές όπως στο «Όλες οι γεύσεις του φωτός» οι ιστορίες είναι μία και μία. Καρποί μιας μακροχρόνιας φροντίδας, όπου δεν υπάρχει η «κοιλιά» που μπορεί να κάνει ένα μυθιστόρημα, ούτε το αίσθημα κούρασης που μπορεί να προκαλέσει ένας πρωταγωνιστής επί πεντακόσιες σελίδες. Σε περίπτωση που σας έχω εξάψει την περιέργεια, πάρτε το βιβλίο και διαβάστε το. Θα με θυμηθείτε. Σε περίπτωση που είστε ακόμη σκεφτικοί, ξεκινήστε από τους Λαξευτές! Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε καλά και να στηρίζετε το ελληνικό φανταστικό.


Από σχόλια στο goodreads

"Συστήνω ανεπιφύλακτα αυτή τη συλλογή σε κάθε αναγνώστη επιστημονικής φαντασίας και φάντασυ, αλλά και κάθε θιασώτη καλής λογοτεχνίας χωρίς ταμπέλες και στεγανά".

"Το γράψιμό της φέρει με αφοπλιστική ευχέρεια, φώτα, σκιές, μυρωδιές, χρώματα και συναισθήματα. Αλλά και μαγεία και επιστήμη και όραμα".

"Οι λάτρεις του Φανταστικού δεν υπάρχει περίπτωση να μην απολαύσουν εικόνες, ιδέες και γραφή. Και αν σκέφτεστε και το τελευταίο ευρώ, η τιμή του συγκεκριμένου βιβλίου είναι ιδιαίτερα χαμηλή, αν λάβει κανείς υπόψιν τον αριθμό των σελίδων και, φυσικά, την ποιότητα των ιστοριών. Οπότε, ναι, είναι ένα βιβλίο που προτείνω χωρίς ενδοιασμούς".


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive