Διαβάζω Οταν ο χρονος σκοτωνει από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


Οταν ο χρονος σκοτωνει


από Ράνια Ιωάννου (melian)

Λένε ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Στην περίπτωση της ταινίας «In Time», όμως, ο χρόνος είναι ζωή. Η ιστορία εξελίσσεται σε μια φουτουριστική κοινωνία στην οποία τη θέση του χρήματος έχει πάρει ο χρόνος. Οι άνθρωποι σταματούν να γερνούν στα είκοσι πέντε και αν είναι πλούσιοι κατορθώνουν να μείνουν νέοι για πάντα. Μετά τα είκοσι πέντε, το ενσωματωμένο ψηφιακό ρολόι που έχουν στο χέρι τους αρχίζει να μετρά αντίστροφα, δίνοντάς τους μόνο ένα χρόνο ζωής. Στο διάστημα αυτό αναγκάζονται να εξαγοράζουν τα πάντα με χρόνο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι φτωχοί να μη μπορούν να ζήσουν ούτε μια μέρα παραπάνω. 

Πρόκειται για την τελευταία κινηματογραφική προσπάθεια του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη Andrew Niccol, που σκηνοθέτησε το «Gattaca» και έγραψε το σενάριο του «The Truman Show». Όπως και στις προηγούμενες προσπάθειές του, έτσι και εδώ, ο Niccol χρησιμοποιεί τη θεματολογία της νέας του ταινίας για να καυτηριάσει τη σημερινή κοινωνία. Εμπνέεται από ένα ομολογουμένως κοινότοπο θέμα που όμως έχει κάτι νέο να πει. Πώς θα νιώθατε αν ζούσατε σε μια κοινωνία που η αιώνια νεότητα προσφερόταν μόνο στους κατέχοντες, σε μια κοινωνία που θα σας ανάγκαζε να εξαγοράσετε το χρόνο ζωή σας; Μήπως ήδη ζείτε σε μια τέτοια κοινωνία; 

Οι όροι του παιχνιδιού στην κοινωνία του Will Salas (Justin Timberlake) και της Sylvia Weis (Amanda Seyfried) είναι απλοί. Αν είσαι φτωχός, όπως ο Will, δεν έχεις παρά είκοσι πέντε χρόνια ζωής και την κατάρα να βρίσκεσαι πάντα αντιμέτωπος με το χρόνο. Αν πάλι ανήκεις στους πλούσιους, όπως η Sylvia, τότε δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα. Θα ζήσεις για πάντα στο νεανικό σου σώμα εις βάρος των υπολοίπων που δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν λίγο παραπάνω χρόνο ζωής. Κι αν προσπαθήσεις να ξεφύγεις, το σύστημα θα σε κυνηγήσει και οι διαχειριστές του θα αναλάβουν να σε σταματήσουν. 

Το σύμπαν της ταινίας δημιουργήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να υποστηρίξει την κεντρική συγγραφική ιδέα. Για παράδειγμα, στις φτωχές περιοχές όπου ο χρόνος διαρκώς τρέχει και οι άνθρωποι προσπαθούν μανιωδώς να τον ακολουθήσουν, η κάμερα κινείται σε γρήγορους ρυθμούς εντείνοντας τη συγκεκριμένη πραγματικότητα. Στις πλούσιες περιοχές, όπου κανείς δεν ανησυχεί για το χρόνο, η κάμερα κινείται πιο αργά. Και τα ίδια τα σκηνικά, όμως, δημιούργηθηκαν κατάλληλα για να μεταφέρουν την ίδια ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις φτωχές περιοχές δεν θα δείτε πουθενά γκράφιτι γιατί απλούστατα κανείς δεν διαθέτει «ελεύθερο» χρόνο. 

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με το χρόνο και με τους διαχειριστές του και αυτό που ακολουθεί είναι ένα ανελέητο κυνηγητό. Η ταινία βασίζεται στη γνωστή συνταγή του «Gattaca», θυμίζει λίγο από «Bonny and Clyde» και κινείται σε παρόμοιους ρυθμούς με το πολυδιάστατο «Inception». 

 ________________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive