Supernatural: Όταν το "υπερφυσικό" τα βάζει με γνωστές σειρές φαντασίας
Στα People's Choice Awards το κοινό ψήφισε την τηλεοπτική σειρά Supernatural ως την καλύτερη δραματική σειρά αλλά και ως την πιο αγαπημένη σειρά στην κατηγορία "sci fi/fantasy". Το cosmo.gr αφορμή έψαχνε (και βρήκε) να της πλέξει το εγκώμιο! Για όσους δεν πειστούν ακολουθεί και "τιτανομαχία" ανάμεσα στο Supernatural και τις πιο mainstream σειρές φαντασίας.
Η συγγραφέας προειδοποιεί! Το άρθρο αυτό ενδέχεται να περιέχει spoilers!
Σίγουρα θα το καταλάβεις και από το παρακάτω κείμενο αλλά νομίζω είναι πιο σωστό να το ξεκαθαρίσω από τώρα.
Ναι είμαι κολλημένη με το Supernatural. Ναι, έχω δει κάθε επεισόδιο (136 για την ακρίβεια) τρεις-τέσσερις φορές. Ναι, έβαλα στον φίλο μου να δει ένα επεισόδιο και κόλλησε αμέσως, "αναγκάζοντάς με" να τα παρακολουθήσω όλα για μια ακόμα μια φορά μαζί του. Άλλο που δεν ήθελα δηλαδή.
Οπότε παραδέχομαι πως δεν είμαι και ο πιο αντικειμενικός κριτής. Όταν μία από τις αγαπημένες σου σειρές όμως, κερδίζει όχι ένα αλλά δύο βραβεία, σε έναν θεσμό που τους νικητές τους αναδεικνύει το κοινό, ε αντιλαμβάνεσαι πως δεν είσαι τόσο "μόνος εκεί έξω."
Τι είναι το Supernatural;
Είναι μια δραματική σειρά φαντασίας, με υπερφυσικά και χιουμοριστικά στοιχεία. Περιστρέφεται γύρω από δύο αδέρφια (Dean και Sam Winchester), τα οποία είναι "κυνηγοί" (hunters) υπερφυσικών πλασμάτων. Όπως έχει αναφερθεί και αρκετές φορές στη σειρά, όλα τα μοχθηρά πλάσματα των θρύλων, των μύθων, των διαφόρων θρησκειών και των λαϊκών παραδόσεων, υπάρχουν και στην πραγματικότητα, ενώ τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους είτε ως τροφή είτε ως θυσία.
Ο σκοπός των δύο αδερφών είναι να απαλλάξουν τον κόσμο μας από αυτά και να σώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν.
Ο δημιουργός του, Eric Kripke έχει χαρακτηριστεί "horror master" του τηλεοπτικού τρόμου, ενώ για δέκα ολόκληρα χρόνια δούλευε πάνω στο Supernatural.
Η σειρά χειρίζεται αρκετά καλά το κομμάτι του folklore, παρουσιάζοντας συνέχεια νέα πλάσματα των θρύλων και των μύθων, τα οποία έχουν και κάποιο υπόβαθρο, έχει γίνει έρευνα.
Σαφώς και δεν είσαι έτοιμος να γράψεις πανεπιστημιακή διατριβή για τις λαϊκές παραδόσεις αν παρακολουθήσεις πέντε επεισόδια Supernatural, αλλά αν είσαι λάτρης τέτοιων θεμάτων, μπορείς να λάβεις αρκετά ερεθίσματα για περαιτέρω δική σου έρευνα.
Ακόμα το Supernatural έχει απενοχοποιήσει όλα τα κλασικά, αγαπημένα rock κομμάτια, μειώνοντας τις τύψεις σου, που είσαι κολλημένος στη "μουσική του μπαμπά σου". Στη σειρά ο πιο bamf (badass mother f*cker) χαρακτήρας πωρώνεται με Zeppelin και ACDC και εσύ κρυφογελάς και δικαιώνεσαι που έτρεξες να βγάλεις εισιτήριο για τους Black Sabbath.
Και ναι, το πιο πιθανό είναι πως η σειρά έχει ένα απίστευτα αφοσιωμένο fan club (οι δυο πρωταγωνιστές της σίγουρα συμβάλλουν σε αυτό!), το οποίο της χάρισε και τα δύο βραβεία, αλλά και πάλι τι είναι προτιμότερο, να βλέπουν πολλοί μια σειρά ή να τη βλέπουν λιγότεροι και να γουστάρουν κιόλας;
Η σειρά βρίσκεται στην 7η season, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να συνεχιστεί και για 8η.
Είναι γεγονός βέβαια πως μετά από τον πέμπτο κύκλο, η σειρά άρχισε να χειροτερεύει αισθητά, γεγονός απόλυτα δικαιολογήμενο αφού το αρχικό concept ήταν η σειρά να διαρκεί για πέντε seasons.
Και πάλι όμως, είναι αξιοσημείωτο για μια τηλεοπτική εκπομπή με πολλά επεισόδια να διατηρεί ένα κάποιο ενδιαφέρον για πέντε season, όταν οι περισσότερες "χαλάνε" από την τρίτη.
Για του λόγου το αληθές...
Supernatural vs. True Blood
Το απόλυτο ντέρμπι
Προφίλ του αντιπάλου: Βασικά το True Blood είναι το Beverly Hills με υπερφυσικά πλάσματα. Η ιστορία μιας τηλεπαθητικής νεράιδας (ω ναι!), να προστατέψει τον εαυτό της και τους ανθρώπους που αγαπά και να βρει τον αληθινό έρωτα, ο οποίος θα έρθει είτε με τη μορφή vampire, λυκάνθρωπου, shapeshifter είτε με του Λαγού του Πάσχα!
Ο αγώνας: Το True Blood άρχισε αρκετά φιλόδοξα. Ήθελε να δείξει τι θα συνέβαινε στον κόσμο αν μια ομάδα υπερφυσικών πλασμάτων, σε αυτή την περίπτωση τα ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια vampires, ζούσαν ή προσπαθούσαν να ζήσουν αρμονικά με τους ανθρώπους. Αν σταμάτουσαν να ζουν στις σκιές και κοινοποιούσαν την ύπαρξή τους στους ανθρώπους, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα.
Το concept είναι ενδιαφέρον, το ίδιο το True Blood ήθελε να παρουσιάσει κάτι πρωτοποριακό. Αντί για αυτό όμως, το "ξεδίπλωσε" με τελείως "μεσαιωνικό" τρόπο, αναγκάζοντάς μας να παρακολουθούμε ατέλειωτες μάχες, χωρίς σκοπό και λόγο, ίντριγκες, αισθηματικά προβλήματα και πολύ πολύ σεξ.
Η σειρά σταμάτησε να έχει ενδιαφέρον από τη δεύτερη season. Στην τέταρτη δε, οι σεναριογράφοι επιστράτευσαν ότι κλισέ υπάρχει, από αμνησίες μέχρι αλλαγή σεξουαλικών προτιμήσεων, για να "σπρώξουν" λίγο την πλοκή. Ανεπιτυχώς. Όπως είπα και το Supernatural άρχισε να "χαλάει" αλλά από την 6η όχι από την 3η season!
Το αποτέλεσμα: Supernatural VS True Blood = 5-2
Supernatural vs. American Horror Story
Προφίλ του αντιπάλου: Δραματική σειρά τρόμου, που προσπάθησε να προσδώσει νέα διάσταση στο κλισέ του στοιχειωμένου σπιτιού.
Ο αγώνας: Ευκολάκι. Το American Horror Story όχι μόνο δεν κατάφερε να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα της τρομακτικής ατμόσφαιρας, αλλά αντίθετα η υπερβολική προβολή των πνευμάτων, που αλληλεπιδρούν με τους ζωντανούς με κωμικοτραγικές συμπεριφορές, σε αναγκάζει να μην πάρεις στα σοβαρά το αποτέλεσμα.
Ο δημιουργός Ryan Murphy καλύτερα να παρέμενε σε παραγωγές του στυλ Nip/Tuck και Glee. Ευτυχώς το μοναδικό εξαιρετικό στοιχείο της σειράς, δηλαδή η ερμηνεία της Jessica Lange, επιβραβεύθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα.
Τα μεμονωμένα επεισόδια του Supernatural που εστιάζουν σε φαντάσματα και στοιχειωμένα σπίτια ή αντικείμενα είναι πιο ατμοσφαιρικά. Ειλικρινά απλά στο τέλος ελπίζεις σε ένα crossover, όπου τα δύο αδέρφια θα εξολοθρεύουν όλα τα πνεύματα του σπιτιού!
Το αποτέλεσμα: Supernatural VS American Horror Story = 5-1
Supernatural vs. Grimm
Προφίλ του αντιπάλου: Βασικά είναι το Supernatural με ήρωες των παραμυθιών.
Δύο detectives της αστυνομίας κυνηγούν υπερφυσικά πλάσματα, τα οποία προέρχονται από μοτίβα των παραμυθιών. Ο βασικός πρωταγωνιστής ανακαλύπτει πως είναι hunter (κυνηγός), δηλαδή μπορεί να βλέπει τα πλάσματα αυτά όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι μόνο την ανθρώπινη μορφή τους. Εδώ βέβαια, ο ακριβής όρος είναι Grimm. Ε, να υπάρχει και μια διαφοροποίηση.
Ο αγώνας: Το Grimm σαν ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, αλλά στην πορεία το ενδιαφέρον αυτό αρχίζει να χάνεται. Τα επεισόδια γίνονται όλο και πιο βαρετά, ενώ από την αρχη ξέρεις ποιος είναι ο κακός, πως πρέπει να αντιμετωπιστεί και ποια θα είναι η κατάληξη.
Οι πρωταγωνιστές δε, είναι τελείως άνοστοι και άγευστοι. Μετά από 9 επεισόδια και ακόμα δεν θυμάσαι το όνομά τους! Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο Supernatural που οι χαρακτήρες έχουν αρκετά δυναμικές προσωπικότητες, ενώ έχουν σκιαγραφηθεί και καλύτερα. Το Grimm είναι στην αρχή ακόμα βέβαια, αλλά μάλλον θα πρέπει να μείνει εκεί.
Το αποτέλεσμα: Supernatural VS Grimm = 5-1
Σαφώς δεν υποστηρίζω πως το Supernatural είναι η καλύτερη τηλεοπτική σειρά που παίζεται τώρα. Σαφώς δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως σε δέκα χρόνια θα υπάρχουν άτομα που θα μιλούν ακόμα για τη σειρά αυτή, όπως μιλούμε ακόμα για τα πχ X-Files ή για το Twin Peaks.
Επίσης, το Supernatural δεν είναι η καλύτερη σειρά που έχω δει. Δεν υποστηρίζω πως είναι ένα αριστούργημα σκηνοθεσίας, σεναρίου και υποκριτικής. Πιστεύω όμως πως έχω φτάσει σε ένα σημείο που μπορώ να διακρίνω τη διαφορά ανάμεσα στο "καλύτερη σειρά, ταινία, βιβλίο κτλ" και στο αγαπημένο.
Kαι αν θες σώνει και καλά τη μέγιστη ποιότητα περίμενε μέχρι τον Απρίλιο που ξαναρχίζει το Game of Thrones. Μέχρι τότε προλαβαίνεις να δεις όλα τα επεισόδια Supernatural...
* σημείωση : το άρθρο αναδημοσιεύεται από το cosmo.gr, όπως δημοσιεύτηκε στις 22/01/2012.
________________________________