Διαβάζω Στα χναρια του Δρακουλα από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)


Στα χνάρια του Δράκουλα




Η ανακάλυψη ενός χαμένου σημειωματάριου του Mπραμ Στόκερ, σε μια σκοτεινή σοφίτα στο νησί Γουάιτ της Μεγάλης Βρετανίας, έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στη ζωή του συγγραφέα και στις ρίζες του πιο διάσημου έργου του: του Δράκουλα.

Το σημειωματάριο, που καλύπτει τη ζωή του συγγραφέα τη δεκαετία 1871-81 στο Δουβλίνο και μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε άγνωστες μέχρι πρότινος πτυχές της ζωής και του έργου του, ανακαλύφθηκε από τον Νόελ Ντομπς, δισέγγονο του συγγραφέα. Ο Ντομπς φωτογράφισε επιλεκτικά κάποιες σελίδες του σημειωματάριου και τις έστειλε στο συγγενή και επίσης μακρινό απόγονο του Στόκερ, Ντέικρ Στόκερ, ο οποίος κατά καιρούς έχει επιδείξει αρκετό ενδιαφέρον για το συγγραφικό έργο του θείου του. Μάλιστα, πρόσφατα κυκλοφόρησε την «επίσημη» συνέχεια του Δράκουλα, με τίτλο «Dracula: the Undead», σε μια προσπάθεια να συνεχίσει το έργο του προγόνου του. Με το που έλαβε τις πρώτες φωτογραφίες συνειδητοποίησε ότι αυτές θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμο υλικό για τη μελέτη του έργου του Στόκερ. Έτσι, λοιπόν, ήρθε σε επαφή με τη διάσημη ιστορικό Ελίζαμπεθ Μίλερ, που ειδικεύεται στο έργο του Μπραμ Στόκερ, και προσπάθησαν από κοινού να αποκρυπτογραφήσουν τον δυσκολοδιάβαστο γραφικό χαρακτήρα του συγγραφέα.

Το χειρόγραφο σημειωματάριο καλύπτει την περίοδο της φοίτησης του Στόκερ στο Τρίνιτι Κόλετζ του Δουβλίνου, όπου παράλληλα εργαζόταν ως έφορος στο κάστρο της πόλης. Παρόλο που το σημειωματάριο σταματά οχτώ χρόνια πριν τη συγγραφή του Δράκουλα, υπάρχουν αρκετά σημεία που συνδέουν τα δύο κείμενα και μαρτυρούν μοτίβα και ιδέες που προϋπήρχαν στο μυαλό του συγγραφέα. Ο τρόπος γραφής, δε, είναι παρόμοιος με τον επιστολικό χαρακτήρα που συναντάμε στις επιστολές του Τζόναθαν Χάρκερ, του κεντρικού ήρωα του Δράκουλα.

Ο Ντέικρ Στόκερ εκτιμά ότι η ανακάλυψη και η αποκρυπτογράφηση του σημειωματάριου του μακρινού προγόνου του είναι πολύ σημαντικές για πολλούς λόγους. Πέρα από τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο χειρόγραφο για τον τρόπο γραφής του συγγραφέα και τις ιδέες που χρόνια μετά έμελλε να αξιοποιήσει στο μυθιστόρημά του, προσφέρονται επίσης άφθονες πληροφορίες για το χαρακτήρα του μυστηριώδους αυτού συγγραφέα. Δεδομένου ότι δεν άφησε πίσω του πολλές πληροφορίες για τον ίδιο, ακαδημαϊκοί και θαυμαστές ήταν επί δεκαετίες «ελεύθεροι» να υποθέτουν και να διαδίδουν διάφορες ανυπόστατες φήμες για τη ζωή και το χαρακτήρα του. Ο Ντέικρ Στόκερ, λοιπόν, εκτιμά ότι τώρα πια το συγκεκριμένο χειρόγραφο θα μπορέσει να φωτίσει αρκετά σημεία και να αποτελέσει ένα ουσιαστικό σημείο αναφοράς για την ερμηνεία του ανθρώπου πίσω από το εμβληματικό αυτό μυθιστόρημα.




Το χαμένο σημειωματάριο (The Lost Journal of Bram Stoker: The Dublin Years), εμπλουτισμένο με σημειώσεις, αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 8 Μαρτίου από τις εκδόσεις Robson Press, με αφορμή τα εκατό χρόνια από το θάνατο του πασίγνωστου συγγραφέα.

* σημείωση 1: το άρθρο αυτό αποτελεί αναδημοσίευση από τη στήλη F... for Fantasy που δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα στο περιοδικό Φαινόμενα (τεύχος 53). 
  σημείωση 2: η εικόνα ανοίγματος του παρόντος άρθρου είναι δημιουργία του Gato-Chico.
________________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive