από Ράνια Ιωάννου (melian)
Το Φανταστικό στην ψηφιακή εποχή
Ο χώρος του Φανταστικού, με τις ποικίλλες μορφές του, ενδιαφέρει αναμφισβήτητα μια σημαντική μερίδα του αναγνωστικού κοινού. Ενδεχόμενως για κάποιους η ενασχόλησή τους με το fantasy να αποτελεί έναν προσωρινό πειραματισμό, μια απάντηση, αν θέλετε, στο έντονο κάλεσμα της εποχής.
Για κάποιους όμως, πιο «σκληροπυρηνικούς», η αγάπη τους για το Φανταστικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητά τους και εκφράζεται σε κάθε πτυχή της ζωής τους . Κάποιοι εξ αυτών επιλέγουν τον μοναχικό δρόμο της ανάγνωσης, άλλοι επιχειρούν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους δημιουργώντας τους δικούς τους κόσμους είτε μέσω της συγγραφής είτε παίζοντας παιχνίδια ρόλων, άλλοι συμμετέχουν σε διαδικτυακά φόρα και ανταλλάσσουν απόψεις, άλλοι επιλέγουν να εκφραστούν μέσω ιστολογίων, περιοδικών και ούτω καθεξής.
Με το Διαδίκτυο να έχει εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που «εκμεταλλεύονται» τη δυνατότητα που τους παρέχεται μέσω της τεχνολογίας για να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο τα ενδιαφέροντά τους. Και ενώ κάποτε συναντούσε κανείς τους λάτρεις του fantasy στις διάφορες διοργανώσεις ή φεστιβάλ, υπάρχει η δυνατότητα με ένα μικρό πάτημα του ποντικιού να ενημερωθείτε για τα τεκταινόμενα του χώρου, να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με χιλιάδες κόσμο και να βρείτε αρκετά άτομα με τα οποία έχετε κοινά ενδιαφέροντα.
Όμως παρόλο που η αγορά του fantasy έχει επεκταθεί λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι έχει χαθεί κάτι από την αλλοτινή μαγεία. Σήμερα όλα είναι πιο εύκολα, όλα τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και προτού προλάβει κανείς να αφομοιώσει τη μία εξέλιξη, έρχεται αμέσως αντιμέτωπος με την επόμενη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο χώρος έχει να αντιμετωπίσει και όλους εκείνους που αποβλέποντας μόνο στο κέρδος βρήκαν την ευκαιρία να θησαυρίσουν, εις βάρος φυσικά του ίδιου του χώρου του Φανταστικού.
Η μαγεία της φαντασίας όμως δεν χάνεται. Θα λέγαμε ότι μεταλλάσσεται και ψηφιοποιείται, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να γνωρίσουν τη δύναμή της. Από τον χάρτινο καμβά περάσαμε στη ψηφιακή οθόνη και από τις κλειστές συναντήσεις στις μαζικές εκδηλώσεις, στοιχεία που από μόνα τους δεν δημιουργούν έντονους λόγους ανησυχίας, με την προυπόθεση φυσικά ότι μπορεί κανείς να προσαρμοστεί σε αυτά. Κανείς δεν μπορεί βέβαια να αποτρέψει τους κερδοσκόπους που καραδοκούν έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την αυξημένη δημοτικότητα των θεμάτων αυτών.
Στο ερώτημα, λοιπόν, που γεννιέται σχετικά με το αν θα αντέξει το fantasy όλη αυτή την υπερέκθεση που γνωρίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα απαντούσαμε καταφατικά ότι όχι μόνο θα αντέξει αλλά θα μας προσφέρει και πολλές όμορφες νέες παραστάσεις. Αρκεί να είμαστε σε ετοιμότητα για να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Αν κάπου αξίζει να σταθούμε είναι στην απάντηση του ερωτήματος γιατί παρατηρείται αυτή η έντονη στροφή στο Φανταστικό. Για τους ίδιους λόγους μάλλον που στα τέλη του 19ου αιώνα παρατηρήθηκε στη Βικτωριανή Αγγλία η έντονη στροφή προς τη γοτθική λογοτεχνία. Σε δύσκολες και μεταβατικές περιόδους, οι άνθρωποι αισθάνονται εντονότερα την ανάγκη να δραπετεύσουν από την καθημερινότητα και, αλήθεια, τι πιο λυτρωτικό από ένα ταξίδι στη φαντασία;
* σημείωση 1: το άρθρο αυτό αποτελεί αναδημοσίευση από τη στήλη F... for Fantasy που δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα στο περιοδικό Φαινόμενα (τεύχος 7).
σημείωση 2: η εικόνα ανοίγματος του παρόντος άρθρου είναι δημιουργία του heavenriver.
________________________________