Διαβάζω Η Αντιδραση του Neil Gaiman από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


απόδοση: Ράνια Ιωάννου (melian)

Ο Neil Gaiman εκτιμά ότι οι βρικόλακες παραχρησιμοποιήθηκαν


Ο διάσημος συγγραφέας fantasy Neil Gaiman εκτιμά ότι τόσο οι συγγραφείς όσο και οι εκδότες είναι ένοχοι για την υπέρμετρη χρήση του μύθου των βρικολάκων.

Θεωρεί ότι μετά τη μεγάλη επιτυχία της αμερικανίδας συγγραφέως Stephenie Meyer η οποία «έπιασε την καλή» με τη σειρά Λυκόφως, ο εκδοτικός κόσμος άρχισε να βλέπει τους βρικόλακες σαν την κότα με τα χρυσά αυγά.

Τα βιβλία της έχοντας ήδη πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη σε μια σειρά ταινιών που επίσης πούλησαν τεράστιο αριθμό εισιτηρίων, πρωταγωνιστές των οποίων είναι ο Robert Pattinson στο ρόλο του βρικόλακα Edward Cullen και η Kristen Stewart που υποδύεται τη θνητή κοπέλα του με το όνομα Bella Swan.

Οι φανατικοί θαυμαστές του Λυκόφωτος κατασκήνωσαν για περισσότερες από 34 ώρες έξω από την Πλατεία Leicester του Λονδίνου περιμένοντας για τη βρετανική πρεμιέρα της Έκλειψης, της τρίτης κατά σειράς ταινίας.

Ο Gaiman, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα κέρδισε το Carnegie Medal για το παιδικό βιβλίο φαντασίας, The Graveyard Book, δήλωσε ότι τα βιβλία της Meyer αποτέλεσαν την αφορμή για τη ραγδαία ανάπτυξη μιας ολόκληρης σειράς μιμητών.

Ο συγγραφέας των Stardust και Coraline είπε: «Οι βρικόλακες έχουν παραχρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν τόσα πολλά βιβλία με πρωταγωνιστές βρικόλακες που αποτελούν από μόνα τους ένα ολόκληρο λογοτεχνικό είδος».

Και συμπληρώνει: «θα έπρεπε να εμφανίζονται σε ανύποπτο χρόνο σαν τα αστέρια».

«Αυτή τη στιγμή εμφανίζονται παντού σαν τους διαγωνιζόμενους των τηλεοπτικών reality».

Ο Edward Cullen της Meyer είναι ένας χορτοφάγος βρικόλακας που μπορεί να εμφανιστεί στο φως της μέρας.

Ο 49χρονος Gaiman φοβάται τον αντίκτυπο αυτής της παραγωγής: «Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι βρικόλακες να πάψουν να είναι τρομακτικοί».

Ο Gaiman τόνισε το γεγονός ότι λατρεύει το γεγονός ότι
«η Meyer, όπως ακριβώς και η JK Rowling, έχει στρέψει την προσοχή μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών προς την ανάγνωση βιβλίων».

Συμπλήρωσε όμως: «Δεν νομίζω βέβαια ότι σκόπευε να δημιουργήσει ένα ολόκληρο λογοτεχνικό είδος ρομάντζων με βρικόλακες, όπως ακριβώς και η JK Rowling δεν είναι υπεύθυνη για τους τρομακτικούς κλώνους του Harry Potter που καταλάμβαναν για κάποιο διάστημα τα ράφια».

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο χρόνο η Meyer έκανε πωλήσεις που ξεπερνούσαν τα 29,4 εκατ. λίρες, σύμφωνα με τη Nielsen Bookscan, με τα βιβλία της να καταλαμβάνουν τέσσερις από τις πέντε θέσεις στη λίστα με τα ευπώλητα.

Στη λίστα των ευπώλητων μπήκαν το 2009 και άλλες συγγραφείς βαμπιρικής λογοτεχνίας, όπως η Charlaine Harris και οι Phyllis και Kristin Cast που είναι μητέρα και κόρη.


* σημείωση: το άρθρο αποτελεί απόδοση άρθρου που πρωτοδημοσιεύτηκε στην Telegraph.


________________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive