Διαβάζω H Rowling κατηγορειται για λογοκλοπη από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)

Η JK Rowling κατηγορείται πως Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς είναι προϊόν λογοκλοπής


Ο κληρονόμος του Άγγλου συγγραφέα Adrian Jacobs κατηγορεί επίσημα την JK Rowling πως για να γράψει τον Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς έκλεψε ιδέες από το μυθιστόρημα του πατέρα του, The Adventures of Willy the Wizard No1: Livid Land, το βιβλίο του οποίου δημοσιεύτηκε το 1987 ενώ ο ίδιος πέθανε άσημος και φτωχός μια δεκαετία αργότερα.

Η ίδια η Rowling δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο με την οποία θα ζητά να αποσυρθεί η μήνυση που κατατέθηκε εις βάρος αυτής και του εκδότη της και δήλωσε ότι όχι μόνο οι κατηγορίες είναι αβάσιμες αλλά και παράλογες.

Η αντίπαλη πλευρά στηρίζει τις κατηγορίες της εστιάζοντας σε κάποια κοινά στοιχεία που έχουν τα βιβλία: την ύπαρξη σχολείων για μάγους, μάγους που ταξιδεύουν με τρένα και το τουρνούα (τρίαθλο στο βιβλίο της Rowling) μαγείας...

Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Rowling κατηγορείται για λογοκλοπή, κάτι που συμβαίνει συχνά στις περιπτώσεις που κάποιο βιβλίο ή έργο τέχνης γίνει ιδιαίτερα αγαπητό από το κοινό. Μόνο πρόσφατα μπορούμε να θυμηθούμε την περίπτωση με το Avatar, όπου δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι η ιστορία ήταν κλεμμένη από γνωστά ρώσικα βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

Η Rowling δηλώνει κατηγορηματικά, εμφανώς απογοητευμένη, ότι ουδέποτε διάβασε το εν λόγω βιβλίο και πως ούτε καν γνώριζε για την ύπαρξή του. Δεν είναι δύσκολο βέβαια να την πιστέψει κανείς αφού το βιβλίο του Jacobs από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε πέρασε πραγματικά απαρατήρητο. Μάλιστα ο συγγραφέας μην μπορώντας να βρει κάποιον εκδότη που να ενδιαφέρεται να επενδύσει στο βιβλίο του, πλήρωσε για να τυπωθούν το 1987 γύρω στα 5.000 αντίτυπα. Ένα χρόνο αργότερα έπαθε εγκεφαλικό και λίγο αργότερα, το 1991, κήρυξε πτώχευση. Πέθανε μόλις το 1997 σε ένα άσυλο απόρων στο Λονδίνο.

Η συνέχεια αναμένεται στα δικαστήρια ή μήπως όχι...


________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive