Διαβάζω Εριελλα Χρυσου από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)


Συνέντευξη με την Εριέλλα Χρυσού

Ο Δρακογέννητος - Οι Πύλες των Κόσμων


Μπορεί να γίνει ήρωας ένας καθηλωμένος σε καροτσάκι νεαρός, να πολεμήσει με μάγους και στοιχειά; Ίσως αν γνωρίσει τυχαία έναν παράξενο, ηλικιωμένο συγγραφέα βιβλίων φαντασίας και ανακαλύψει μια μυστική πόρτα που οδηγεί σε κάποιο κόσμο διαφορετικό από το δικό μας. Καθώς Αυτός που δεν Πεθαίνει, ο πανίσχυρος μάγος που αναζητεί την αθανασία, απειλεί τους ανθρώπους αυτού του κόσμου με αφανισμό, ο νέος και οι σύντροφοί του, η Κυρά της Νύχτας, η πανέμορφη πολεμίστρια Αμάραντη, ο ιερεάς Σκιάγγιχτος και άλλοι, αποδύονται σε έναν τρομερό αγώνα που μπορεί να έχει αποτέλεσμα μονάχα τη νίκη ή το θάνατο. Εφτά χτύποι της καρδιάς απαιτούνται για να αφυπνιστεί ο Δρακογέννητος. Κάθε χτύπος οδηγεί τους ήρωες της ιστορίας πιο βαθειά στη μαγεία, στον αγώνα και στην αγάπη.


Αυτή είναι η βασική ιδέα στην οποία κινείται το μυθιστόρημα της πρωτοεμφανιζόμενης Εριέλλας Χρυσού με τίτλο Ο Δρακογέννητος - Οι Πύλες των Κόσμων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος. H Fantasy Gate εξασφάλισε για όλους εσάς μια συνέντευξη με τη συγγραφέα για να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για εκείνη και το έργο της.

Κατ' αρχάς θα μπορούσες να μας πεις λίγα εισαγωγικά λόγια για το βιβλίο σου για μια πρώτη γνωριμία των αναγνωστών της Fantasy Gate μαζί του;

Ο Δρακογέννητος – Οι Πύλες των Κόσμων είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς κάτω από το γενικό τίτλο Ο Δρακογέννητος. Ένας ανάπηρος νεαρός ανακαλύπτει πως μπορεί να ταξιδέψει σε άλλους κόσμους μέσα από κάποιες καλά φυλασσόμενες Πύλες. Εκεί ανακαλύπτει ένα πολυφυλετικό κόσμο γεμάτο μαγεία, ακραίους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες, ήρωες γεμάτους προτερήματα και ελαττώματα. Αυτή η δοκιμασία όμως θα τον οδηγήσει στη μέση ενός μυστικού πολέμου και το τέλος του ίσως σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους.
Το βιβλίο, παρότι τυπικά ανήκει στο είδος της επικής φαντασίας, ξεφεύγει από τους συνηθισμένους κανόνες αφού μπορεί να ικανοποιήσει αναγνώστες με διαφορετικές προτιμήσεις. Κινείται ανάμεσα στην επική περιπέτεια, στο ερωτικό δράμα και στη φανταστική αναζήτηση, καταγράφοντας μια κοινωνία δεσμευμένη από τον επιφανειακό καθωσπρεπισμό και τυραννισμένη από τις προκαταλήψεις και το ρατσισμό – κοινωνικό, φυλετικό, θρησκευτικό και ταξικό.

Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα γύρω από τη δημιουργία του Δρακογέννητου; Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να γράψεις ένα βιβλίο επικής φαντασίας και μάλιστα με ήρωα έναν νεαρό σε αναπηρικό καροτσάκι;

Μια σειρά από διηγήματα, άσχετα μεταξύ τους, γραμμένα από την εποχή που ήμουν στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, με οδήγησαν σε μια ιδέα που κατέληξε στο Δρακογέννητο. Όντας λάτρης της φαντασίας – κάθε είδους φαντασίας, όχι μόνο της επικής – θέλησα να φτιάξω έναν κόσμο φανταστικό όπως θα ήθελα εγώ να τον βιώσω μέσα από ένα βιβλίο.
Ο κεντρικός ήρωας, ο Κρίτωνας, είναι ένας νεαρός καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, φοβισμένος και αμέτοχος, αποτραβηγμένος από τις περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες που όμως καταφέρνει λίγο – λίγο να ξεπεράσει όσα τον κρατάνε πίσω αποδεικνύοντας πως ήρωες δεν είναι πάντα οι δυνατότεροι και ικανότεροι αλλά και πως πίσω από μία εικόνα μπορούν να κρύβονται πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε.


Πώς πρόεκυψε η ιδιότητα του συγγραφέα στη ζωή σου και τι είναι αυτό που σε παρακινεί να γράφεις;

Θυμάμαι τον εαυτό μου, από πολύ μικρή ηλικία να φτιάχνει ιστορίες, να γράφει παραμύθια και ποιήματα. Το γράψιμο είναι μια ανάγκη ψυχική, καλλιεργείται αλλά δεν δημιουργείται και δεν ταυτίζεται με το ταλέντο. Υπάρχουν μέρες που πηγαίνω στη δουλειά και το μόνο που σκέφτομαι είναι το πότε θα επιστρέψω σπίτι για να γράψω.

Αναμφισβήτητα τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια έντονη ανάπτυξη της λογοτεχνίας του Φανταστικού και στη χώρα μας, τόσο με τις πολλές μεταφράσεις παλιών και νέων βιβλίων όσο και με την ολοένα αυξανόμενη παραγωγή ελληνικών βιβλίων. Με τη δική σου εμπειρία τι πιστεύεις για τη σημερινή κατάσταση; Πόσο εύκολο ή αν θέλεις εφικτό είναι για έναν νέο συγγραφέα να δει σήμερα το βιβλίο του να εκδίδετε και τι άραγε χρειάζεται να έχει;

Η ελληνική αγορά είναι σχετικά μικρή και κυριαρχείται από ξένους συγγραφείς. Έτσι, τα περιθώρια είναι στενά για έναν Έλληνα, αφού η αμφιβολία του αναγνωστικού κοινού που έχει εξοικειωθεί με τη λογική της ξενόφερτης φαντασίας, τον κάνει να δυσπιστεί απέναντι στα εγχώρια προϊόντα. Και ένας λόγος παραπάνω όταν ο συγγραφέας είναι γυναίκα, παρότι τα μεγαλύτερα best sellers των τελευταίων χρόνων έχουν γραφτεί από γυναίκες.
Για να γραφτεί και να ολοκληρωθεί ένα βιβλίο χρειάζονται επιμονή, πειθαρχία και επιθυμία, τα οποία έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το συγγραφέα. Η έκδοση του όμως, έχει να κάνει με άλλους και εκεί χρειάζεται πείσμα και υπομονή, γιατί υπάρχουν απογοητεύσεις και απορρίψεις, πριν φτάσει κάποιος εκδότης να πάρει ρίσκο με έναν νέο και άγνωστο συγγραφέα. Επίσης, βοηθάει πολύ να δεχτεί κάποιος καταξιωμένος στο συγκεκριμένο χώρο συγγραφέας να το διαβάσει ώστε να μπορεί να δώσει μια επαγγελματική άποψη στον εκδότη που θα δείξει το ενδιαφέρον του.

Μετά τον Δρακογέννητο τι καινούριο να περιμένουμε; Έχεις ξεκινήσει να γράφεις κάποιο άλλο μυθιστόρημα ή εργάζεσαι πάνω σε κάποια νέα ιδέα που ίσως να ήθελες να τη μοιραστείς μαζί μας;

Ο Δρακογέννητος – Οι Πύλες των Κόσμων είναι το πρώτο μέρος μιας μεγαλύτερης ιστορίας που σχετίζεται με την αφύπνιση της αλλόκοσμης ψυχής του ήρωα. Αυτός θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη μεγάλη δοκιμασία του στο δεύτερο βιβλίο Ο Δρακογέννητος – Η Σύγκλιση το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη ολοκλήρωση του.
Ο Κρίτωνας – ο νεαρός ήρωας – θα βρεθεί εν αγνοία του στη μέση ενός πολέμου που μαίνεται χιλιάδες χρόνια ανάμεσα στους ανθρώπους της τέταρτης γενιάς – το ανθρώπινο είδος δηλαδή – και στους Δράκους, ένα είδος πανάρχαιο και παντοδύναμο που προσπαθεί να κυριαρχήσει ξανά. Στον πόλεμο αυτό, που το ξέσπασμα του θα συμπέσει με τη Σύγκλιση, ένα γεγονός ασύλληπτης καταστροφικότητας και τεράστιας κλίμακας, θα πρέπει να κερδίσει τη θέση του για να υπερασπιστεί τη ζωή του και τη ζωή όσων τον εμπιστεύονται και ακολουθούν.

Τέλος, θα ήθελα να σου ζητήσω να στείλεις ένα μήνυμα στους φίλους της Κοινότητας του Μεταφυσικού και της Fantasy Gate.

Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και ελπίζω, στη νέα αυτή δεκαετία, ο χώρος του φανταστικού και του μεταφυσικού να διευρυνθεί και να αποκτήσει μεγαλύτερο εκτόπισμα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους νέους του χώρου, κρίνοντας αυστηρά τη δουλειά τους ώστε το φανταστικό να συνδυάζεται με το ποιοτικό.

Info:


Τίτλος: Ο Δρακογέννητος - Οι Πύλες των Κόσμων
Συγγραφέας: Εριέλλα Χρυσού
Εκδ. Οίκος: Αίολος
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. Σελίδων: 400
________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive