από Γιώργο Ιωαννίδη
συνεργασία με το περιοδικό mystery
Τα 10 Καλύτερα Anime Σήμερα
Μπορεί τα anime να διανύουν μια σχετική περίοδο κρίσης (όσον αφορά την πρωτοτυπία τους), όμως είναι απόλυτα δικαιολογημένη αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι σήμερα έχουν γυριστεί 950 ταινίες (!) ενώ προβλήθηκαν 1953 τηλεοπτικές σειρές!!
Οι αριθμοί είναι απίστευτοι, γι’ αυτό και κάθε πιστός animemaniac χρειάζεται ένα καλό οδηγό. Στην συνέχεια λοιπόν θα σας παρουσιάσω τις 10 πιο σημαντικές, νεώτερες τηλεοπτικές σειρές anime…
Στο νο. 1 βρίσκεται φυσικά το Death Note (37 επεισόδια, 2007-8). Ένας νεαρός μαθητής βρίσκει το ημερολόγιο που άφησε στον κόσμο μας ο άγγελος του θανάτου και χάρης σ’ αυτό, σκοτώνει εγκληματίες απλά γράφοντας το όνομα τους. Η εξέλιξη είναι καταιγιστική. Το παραφυσικό στοιχείο βέβαια είναι περιορισμένο, όπως επίσης και οι φιλοσοφικές προεκτάσεις, όμως το εγκεφαλικό σενάριο και οι περίτεχνοι διάλογοι το τοποθετούν στην κορυφή των επιλογών μας!
Στο νο. 2 βρίσκεται το Neon Genesis Evangelion (26 επεισόδια, 1995-6). Περίεργα τιτανόμορφα πλάσματα επιτίθενται τον πλανήτη μας, και μια οργάνωση που η βάση της είναι μια υπόγεια πυραμίδα, προσπαθεί να προστατεύσει την Γη χρησιμοποιώντας γιγάντια ρομπότ και νεαρούς πιλότους. Το concept μοιάζει απλό, η πορεία της σειράς όμως δανείζεται στοιχεία από την Καμπάλα, την ψυχολογία του βάθους και άλλα θέματα μυστικισμού που προσέφερε στους δημιουργούς της σειράς, φανατικούς οπαδούς και έσοδα δισεκατομμυρίων!
Στο νο. 3 μπαίνει ασφαλώς το Ergo Proxy (23 επεισόδια, 2006). Ίσως το πιο βαρύ και φιλοσοφικό anime που προβλήθηκε ποτέ, μετά τις δυο ταινίες Ghost in the Shell. Βαδίζοντας στα ίδια χνάρια, το Ergo Proxy μας μεταφέρει σε μια δυστοπία του μέλλοντος όπου οι λιγοστοί άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν μαζί με ανδροειδοί τα οποία έχουν προσβληθεί από τον ιό της συνειδητότητας!
Στο νο. 4 αναμφισβήτητα υπάρχει το Serial Experiments Lain (13 επεισόδια, 1998). Μια σειρά που θίγει τα ίδια σχεδόν ζητήματα που έκαναν το Matrix διάσημο. Το SEL, ασχολείται με την συλλογική συνείδηση των μηχανών, τον κυβερνητικό θεό και την μεταφυσική σχέση του ανθρώπου με την μοντέρνα τεχνολογία. Κυριολεκτικά, πρόκειται για ένα must!
Στο νο. 5 σκαρφαλώνει το Monster (74 επεισόδια, 2004-5). Μια σπονδυλωτή περιπέτεια στα ομορφότερα σημεία της Ευρώπης. Το συνεχόμενο κυνηγητό ενός ψυχοπαθή δολοφόνου που η ιδιοφυή του μπορεί να συγκριθεί με αυτή των διασημότερων εγκληματιών του παγκόσμιου κινηματογράφου!
Στο νο. 6 εντάσσω τα βαμπιρικά anime. Εδώ οι επιλογές σας είναι πολλές: Το Trinity Blood (24 επεισόδια, 2005) για παράδειγμα ξεχωρίζει για την αισθητική του, και το γοητευτικό back story, αλλά χάνει πόντους με τα δεκάδες σεναριογραφικά του κενά.
Από την άλλη, το Vampire Knight (26 επεισόδια, 2008) μπορεί να κερδίσει τους λάτρεις του Twilight, αλλά υστερεί σε βάθος ή ατμόσφαιρα.
Τέλος, το Hellsing (13 επεισόδια, 2001-2), μπορεί να σας κουράσει η βία του, όμως το σκηνικό με τις μυστικές ομάδες, και τα υπερφυσικά πλάσματα, σίγουρα εξιτάρει την φαντασία.
Στο νο. 7 υπάρχει η νέα, πολλά υποσχόμενη σειρά Darker than Black που ξεκίνησε το 2007 (25 επεισόδια) και συνεχίζει φέτος, ιδιαίτερα ανανεωμένο. Γρήγορο, βίαιο, καλοσχεδιασμένο, αλλά καθόλου φιλοσοφικό, το DtB ασχολείται με την υπερφυσική αφύπνιση των δυνάμεων που προκλήθηκε σε ορισμένους ανθρώπους, όταν η Πύλη του Παραδείσου εμφανίστηκε ξαφνικά στο Τόκιο!
Στο νο. 8 δίνω την θέση στο Χ (24 επεισόδια, 2001-2). Επηρεασμένο από το σύνδρομο της Χιλιετίας, οι Ιάπωνες δημιουργοί συνθέσανε την δική τους version για τον Αρμαγεδδών, καθώς στο Τόκιο του 1999, συγκεντρώνονται από κάθε γωνιά του πλανήτη υπεράνθρωποι για την προάσπιση της ανθρώπινης μοίρας. Απλά εντυπωσιακό!
Και ολοκληρώνοντας την λίστα μας, σημειώνω δίπλα στους αριθμούς 9 και 10, το νεκροtech Blassreiter (24 επεισόδια, 2008) που χρησιμοποιεί τεχνικές ειδικών εφέ νέας γενιάς, αλλά και το Code Geass (25 επεισόδια, 2008) το οποίο για πολλούς θεωρείτε η απάντηση στην χαμένη ποιότητα των σύγχρονων anime.
*η στήλη Cine Mystery δημοσιευέται κάθε μήνα στο περιοδικό Mystery.
Επισκεφτείτε την προσωπική σελίδα του Γιώργου Ιωαννίδη: www.necronomicongnosis.gr.
________________________________