Διαβάζω Ο Εντγκαρ Αλλαν Ποε ξανακηδευεται από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)

Η Fantasy Gate σας φέρνει μια ακόμα είδηση για τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε μιας και οι μέρες που διανύουμε είναι κατά κάποιο τρόπο αναμφισβήτητα αφιερωμένες στη μνήμη του, όπως θα διαπιστώσετε και από το άρθρο που ακολουθεί:


Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, ο θάνατος του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, του σκοτεινού ρομαντικού συγγραφέα και δημιουργό των πρώτων αστυνομικών ιστοριών, ήταν τόσο τραγικός που ξεπερνάει ακόμα και τις πιο γοτθικές του ιστορίες.

Όλα άρχισαν όταν σε ηλικία 40 χρόνων, βρέθηκε να περιφέρεται στους δρόμους της Βαλτιμόρης, χωρίς χρήματα, παραμιλώντας, ντυμένος με τα ρούχα κάποιου άλλου και πιθανότητα χτυπημένος. Πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, στο νοσοκομείο. Τα τελευταία λόγια του λίγο πριν ξεψυχήσει ήταν: "Θεέ μου, βοήθησε τη φτωχή ψυχή μου!"

Απο κει και πέρα τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμα πιο άσχημα. Παρόλου που εκείνη την εποχή ήταν μάλλον ο πιο διάσημος συγγραφέας της Αμερικής, ο ξάδερφός του, Νέιλσον Πόε ξέχασε να ανακοινώσει το θάνατό του με αποτέλεσμα στην κηδεία του να παραστούν ελάχιστοι, ούτε 10 άνθρωποι. Ο ιερέας δε ούτε καν μπήκε στον κόπο να μιλήσει για τον νεκρό κι έτσι η τελετη διήρκησε όλο κι όλο τρία λεπτά.

Αυτή την Κυριακή, 160 χρόνια μετά τη μέρα του θανάτου του θα τελεστεί ξανά η κηδεία του Πόε, όπως ακριβώς πιστεύουν ότι του αξίζει οι εκατομμύρια θαυμαστές του. Στις 11.30 π.μ. (ώρα Η.Π.Α.), ένα ομοίωμα του σώματος του Πόε που θα βρίσκεται πάνω σε μια άμαξα με άλογα θα ξεκινήσει από το σπίτι του στην οδό Άμιτυ της Βαλτιμόρης και θα κατευθυνθεί προς το Κοιμητήριο του Ουεστμίνστερ. όπου και θα τελεστούν όχι μια αλλά δυο τελετές στις οποίες θα παρευρεθούν περίπου 700 θαυμαστές, κάποιοι εκ των οποίων έχουν έρθει μέχρι και από το Βιετνάμ.

Οι τελετές αυτές πραγματοποιούνται με αφορμή τους εορτασμούς που θα διαρκέσουν όλο το χρόνο γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Πόε. Η διπλή αυτή επέτειος τόσο της αρχής όσο και τους τέλους της ζωής του συγγραφέα, έχει κάνει, προς τέρψη των ειδικών, την άτυπη διαμάχη για τη διεκδίκηση του συγγραφέα ανάμεσα σε πολλές αμερικανικές πόλεις - όπως η Βαλτιμόρη, το Ρίτσμοντ, η Φιλαδέλφεια, η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη - να φουντώσει.

Οι διοργανωτές της κηδείας στη Βαλτιμόρη παίζουν το τελευταίο τους χαρτί λέγοντας: "Εμείς έχουμε το σώμα του!"

"Ο αγώνας διεκδίκησης του συγγραφέα είναι κατά βάση συμβολικός" ισχυρίζεται ο Στίβεν Ράτσμαν, πρόεδρος της Poe Studies Association, μιλώντας σε ένα διεθνές συνέδριο για τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε που μόλις ξεκίνησε στη Φιλαδέλφεια.

Από όλους τους μεγάλους κλασικούς Αμερικανούς συγγραφείς του 19ου αιώνα - Χέρμαν Μέλβιλ, Χένρι Ντέιβιντ Θόρω, Νατάνιελ Χόθορν κα. - ο Πόε ήταν εκείνος που είχε την πιο τραγική ζωή. "Ο καημένος ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ήταν ο πιο φτωχός από όλους. Η ζωή του ήταν πολύ δύσκολη", αναφέρει ο Ράτσμαν.

Από τα έγγραφά του αποκαλύφθηκε ότι συνήθιζε να γράφει παρακλητικές επιστολές προς τους αρχισυντάκτες των περιοδικών, ζητώντας τους ακόμα και 10 δολάρια για να πληρώσει το εισιτήριο για το Ρίτσμοντ ή τη Βαλτιμόρη.

Πεθαίνοντας όμως άφησε πίσω του μια μοναδική κληρονομιά. Οι καινοτομίες που εισήγαγε στις αστυνομικές ιστορίες μπορούν κάλλιστα να θεωρηθεί άμεσοι πρόγονοι του Σέρλοκ Χολμς ή των ταινιών του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η φάρσα με το αερόστατο που σκάρωσε για ένα άρθρο εφημερίδας το 1844 όπου έγραψε ότι επιτεύχθηκε η πρώτη υπερατλαντική βόλτα με αερόστατο, θυμίζει έντονα τη διάσημη ραδιοφωνική φάρσα με τον Πόλεμο των Κόσμων που σκάρωσε 94 χρόνια αργότερα ο Όρσον Ουέλς.

Ο Άλις Κούπερ και δεκάδες άλλοι ποπ καλλιτέχνες του '70 δεν θα υπήρχαν σήμερα χωρίς τον Πόε και τη σημασία που έδωσε στον όρο gothic. Ακόμα και μυθιστορήματα όπως ο Κώδικας Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν δεν θα υπήρχαν σήμερα αν πρώτος ο Πόε δεν είχε γράψει τον Χρυσό Σκαραβαίο, στην πλοκή του οποίου ενσωμάτωσε και γρίφους.

Όλο αυτό λοιπόν το πολιτισμικό και λογοτεχνικό χρέος που οφείλουμε στον Πόε θα ξεπληρωθεί εν μέρει αυτή την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009, σε μια τελετή που οι διοργανωτές εύχονται να είναι πιο χαρούμενη από αυτήν που τελέστηκε 160 χρόνια πριν.


* σημείωση: η παρούσα είδηση αποτελεί μετάφραση του άρθρου που δημοσίευσε στις 8 Οκτωβρίου η εφημερίδα Guardian.

________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive