Διαβάζω Ο ιστορικος από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)

Ο Ιστορικός
Elizabeth Kostova


Σύνοψη

Αν η καρδιά σας φτερουγίζει στη σκέψη των ερειπωμένων κάστρων και η φαντασία σας εξερευνά τις κρύπτες μεσαιωνικών μοναστηριών τις νύχτες με πανσέληνο, το μυθιστόρημα αυτό θα σας κρατήσει ξάγρυπνους μέχρι την τελευταία συναρπαστική του σελίδα.

Η αφήγηση ξεκινά στο Άμστερνταμ το 1972, όταν μια έφηβη ανακαλύπτει στη βιβλιοθήκη του διπλωμάτη πατέρα της ένα αξιοπερίεργο βιβλίο, που χρονολογείται από την εποχή του Μεσαίωνα, και κάμποσες κιτρινισμένες από το χρόνο επιστολές.

Οι επιστολές αυτές περιέχουν στοιχεία για μία από τις σκοτεινότερες δυνάμεις που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα: τον Βλαντ τον Aνασκολοπιστή, ηγεμόνα της Βλαχίας, η σκληρότητα του οποίου γέννησε και έθρεψε το μύθο του Δράκουλα.

Η κοπέλα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα αναμειχθεί σε μια έρευνα στην οποία γενιές ιστορικών διακινδύνευσαν την υπόληψή τους, την πνευματική τους ισορροπία μα και την ίδια τους τη ζωή.

Από τα ήρεμα κανάλια του Άμστερνταμ στην πολύβουη Κωνσταντινούπολη και από τα παμπάλαια μοναστήρια των Ανατολικών Πυρηναίων μέχρι την καρδιά της Ανατολικής Ευρώπης, από την ηγεμονία των Βυζαντινών και των Οθωμανών μέχρι κατακτητές του αιώνα μας, όπως οι Σοβιετικοί, από το παρόν στο παρελθόν, ανατρέχοντας πάλι στο σήμερα, οι ήρωες αναζητούν την αλήθεια για τον Βλαντ Δράκουλα και την άχρονη συμφωνία που ίσως διατήρησε ζωντανό το τρομερό του έργο μέσα στους αιώνες.

Tο μυθιστόρημα O Ιστορικός, μέσα από τις σχέσεις των ηρώων και τη συνεχή ροή της πλοκής, πραγματεύεται ένα αρχαίο μυστήριο, έναν κλασικό μύθο που προσεγγίζεται από τη σύγχρονη έρευνα, υπενθυμίζοντας στον αναγνώστη ότι η αλήθεια της Ιστορίας αποδεικνύεται τελικά μόνο μέσα από την ίδια της την εξέλιξη.

Ανατρέχοντας στα παιδικά της χρόνια, τότε που ο πατέρας της της διάβαζε ιστορίες για το μύθο του Δράκουλα, η συγγραφέας ξεκίνησε μια δεκαετή έρευνα σχετικά με το θέμα. Καρπός της έρευνάς της είναι το μυθιστόρημα O Ιστορικός.


Ελληνικό εξώφυλλο από τις Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη

Βιβλιο-κριτική

Ομολογώ ότι ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο έχοντας αρκετές επιφυλάξεις. Σκεφτόμουν ότι, καλώς ή κακώς, ο μύθος του Κόμη Δράκουλα έχει αναλωθεί σε πάμπολλες εκδοχές με αποτέλεσμα στις μέρες μας να θεωρείται παρωχημένος. Αναρωτιόμουν λοιπόν τι καινούριο θα είχε να προσφέρει η συγγραφέας Elizabeth Kostova με το βιβλίο της Ο Ιστορικός ώστε να κάνει όλους εμάς που μας έλκει ο σκοτεινός Κόμης να συμπαθήσουμε το λογοτεχνικό της πόνημα.

Ξεκινώντας λοιπόν την ανάγνωση και έχοντας στο μυαλό μου όλες αυτές τις σκέψεις οφείλω να ομολογήσω ότι στη πορεία η γραφή και η πλοκή του βιβλίου με κέρδισαν και με έκαναν να το συμπαθήσω. Το βιβλίο, καθαρά περιγραφικό και χωρίς υπερβολικές δόσεις συναισθήματος αλλά και περίτεχνων, ενίοτε περίπλοκων λογοτεχνικών μανιερισμών, μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στον κόσμο της Δύσης αλλά και της κοντινής μας Ανατολής, ένα ταξίδι στο πριν, το τώρα και το μετά της Ευρώπης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τα όσα περίμενα το βιβλίο αποδείχτηκε πολύ καλύτερο των προσδοκιών μου.

Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι ένα μυθιστόρημα δράσης και για να είμαι ειλικρινής δεν ξεφεύγει από τις νόρμες των ιστορικών μυθιστορημάτων, τύπου Dan Brown. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά η συγγραφέας επέλεξε να καταπιαστεί με το μύθο του Δράκουλα, επηρεασμένη μάλλον από τα ταξίδια της στην Ανατολική Ευρώπη με την οικογένεια της όταν ήταν μικρή. Είναι γεγονός μάλιστα ότι τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν ήδη αγοραστεί από μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο και αναμένεται σύντομα να μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα αρκετά ευκολοδιάβαστο ανάγνωσμα, αν και όχι ιδιαίτερα ανάλαφρο δεδομένης της θεματολογίας του βιβλίου, που απευθύνεται σε όσους σαγηνεύονται από το μύθο του Δράκουλα αλλά και από την ανάγνωση ανάλογων ιστορικών μυθιστορημάτων.

Όσον αφορά τώρα το μύθο του Δράκουλα, η συγγραφέας βασίστηκε πάνω στο ομώνυμο βιβλίο του Bram Stoker και προσπάθησε να πάει τη μυθολογία του Κόμη λίγο πιο πέρα προσθέτοντας δικά της στοιχεία. Αυτή τη φορά ο Κόμης Δράκουλας δείχνει μια ιδιαίτερη αγάπη προς τους Ιστορικούς και τους βιβλιοθηκάριους στη προσπάθειά του για μια ακόμα φορά να κατακτήσει τον Δυτικό κόσμο. Η προσπάθεια της αυτή είναι αρκετά τολμηρή και μάλλον προκλητική καθώς δεν επέλεξε να γράψει ένα ακόμα μυθιστόρημα με ήρωες βρικόλακες αλλά το κυνήγι για μια ακόμα φορά του ίδιου του Κόμη Δράκουλα, του βρικόλακα που ενέπνευσε όλη την μετέπειτα βαμπιρική λογοτεχνία, στη σύγχρονη όμως πια εποχή.

Για να είμαι ειλικρινής η παραπάνω επιδίωξή της Kostova με ξένισε και εκεί βρίσκεται και η όποια ένσταση έχω για το βιβλίο. Η πλοκή του και η ανάπτυξή του μου άρεσαν, οι ήρωες ήταν αρκετά ενδιαφέροντες ενώ οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές ήταν απολαυστικές. Αυτό που δε μου άρεσε και το βρήκα υπερβολικό ήταν ότι το επίκεντρο της πλοκής ήταν ο ίδιος ο Κόμης Δράκουλας, ο Δράκουλας για τον οποίο έγραψε ο Bram Stoker. Για να σας δώσω να καταλάβετε πως μου φάνηκε ήταν σα να διαβάζω για τις περιπέτειες του Harry Potter από κάποιον άλλο συγγραφέα και όχι από τη J. K. Rowling. Θα μου πείτε αν δεν ήταν ο Δράκουλας το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας θα πρόσεχε κανείς το βιβλίο; Ίσως και όχι, θα σας απαντούσα. Αλλά εδώ τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα, μάλλον ηθικό. Κατά πόσο μπορεί ένας συγγραφέας να χρησιμοποιεί τόσο ενεργά το έργο κάποιου άλλου, έστω και νεκρού εδώ και πολλά χρόνια, για να κάνει επιτυχία; Πόσο ηθικό είναι τελικά αυτό;

Κατά τη γνώμη μου, ο μύθος του Δράκουλα είχε πλαστεί αριστοτεχνικά από τον ίδιο το δημιουργό του και δε χρειάζονταν περαιτέρω εκδοχές, είτε αυτές ήταν και είναι κινηματογραφικές είτε λογοτεχνικές. Παρ’όλα αυτά θα πρότεινα το βιβλίο σε όσους τους αρέσουν τα ιστορικά μυθιστορήματα, ειδικά αυτά με γρήγορη και κινηματογραφική πλοκή.

________________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive