Διαβάζω Autumn Promises από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Γιώργο ΧατζηκυριάκοAutumn Promises - Επερχόμενες Κυκλοφορίες της Ελληνικής Λογοτεχνίας του Φανταστικού

Και να που φτάσαμε στα τέλη του Οκτώβρη και συνάμα του Φθινοπώρου. Σε δύο μήνες και κάτι μέρες το 2010 θα μας αποχαιρετήσει, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις και υποσχέσεις για την επόμενη χρονιά, ίσως και για το μικρό περιθώριο που έχει αφήσει μέχρι το τέλος του ταξιδιού του.

Γεγονός είναι πως το 2010, σε σύγκριση με το δυναμικό 2009 που μας χάρισε κάποια σπουδαία δώρα, η Ελληνική Λογοτεχνία του Φανταστικού δεν έδωσε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Πολύ λιγότεροι τίτλοι σε σχέση με πέρυσι, πολλές αυτοεκδόσεις-συνεκδόσεις (εκ των οποίων η μία ήταν επανέκδοση, όμως τουλάχιστον κρατήθηκε μια ισοροπία μεταξύ πρωτοεμφανίζομενων και ήδη γνωστών συγγραφέων του χώρου, κυρίως της Επιστημονικής Φαντασίας η οποία για φέτος υπερτερεί των άλλων ειδών του Φανταστικού. Όμως η χρονιά ακόμα δεν τελείωσε κι έτσι έχουμε να περιμένουμε μερικούς τίτλους επιπλέον.

Ο ένας από αυτούς, και μάλιστα ο πιο πολυαναμενόμενος, είναι το Κοράκι σε Άλικο Φόντο του Ελευθέριου Κεραμίδα. Πρόκειται για το ξεκίνημα μιας φάνταζι σειράς που φέρει τον γενικό τίτλο Οι Γιοι της Στάχτης που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Πατάκη. Εδώ έχουμε έναν συνδυασμό ποιοτικής γραφής και συναρπαστικής πλοκής, ό,τι πρέπει δηλαδή για ένα καλό βιβλίο φαντασίας, με επιρροές από την ιστορία και τους θρύλους του ελληνικού μεσαίωνα και όχι μόνο. Ο Λευτέρης θα περπατήσει στους δρόμους που έχουν ξεκινήσει να διαβαίνουν η Ανθίππη Φιαμού και ο Γιάννης Πλιώτας και είμαι βέβαιος πως με τους Γιους της Στάχτης, τα ίχνη του θα αποτυπωθούν για πολλά χρόνια σε αυτόν τον δρόμο. Και για όσους ενδιαφέρεστε, μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου στο αντίστοιχο blog του συγγραφέαhttp://sonsofash.blogspot.com όπου επίσης μπορείτε να βρείτε χάρτες και πληροφορίες για τους ήρωες και την ιστορία του κόσμου των Αιγλωέων.

Ο δεύτερος από τους αναμενόμενους τίτλους του Ελληνικού Φανταστικού έρχεται όχι από μεγάλο εκδοτικό οίκο αλλά από τις νεαρές εκδόσεις Ars Nocturna. Πρόκειται για την Ενυδρία της Βάγιας Ψευτάκη, γνωστής αρθρογράφου σε όσους παρακολουθούν το περιοδικό Mystery, μεταφράστριας και ερευνήτριας του μεταφυσικού. Η κυκλοφορία του βιβλίου έχει ήδη καθυστερήσει μιας και είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του '10, ευελπιστούμε όμως πως θα βρίσκεται στα ράφια πριν από τις γιορτές. Αν έπρεπε να πω μόνο δύο λέξεις για την ιστορία της Ενυδρίας, αυτές θα ήταν πρωτότυπη και γοητευτική και είμαι σίγουρος πως η Βάγια θα αποκτήσει πολλούς οπαδούς μέσα από αυτό της το έργο. Διηγήματα από τον κόσμο της Ενυδρίας μπορείτε να διαβάσετε στο εμπνευσμένο blog της συγγραφέα στο παρακάτω link: http://enydria.blogspot.com

O τρίτος τίτλος που ακολουθεί είναι η συνέχεια της πολυσυζητημένης σειράς Ουροβόρος Κρίνος της Ελίζας Πολιτσοπούλου. Το δεύτερο βιβλίο της προκαθορισμένης εφταλογίας με ηρωίδα την Μόριγκαν Κρόοου θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβρη από τις εκδόσεις Κέδρος και θα ονομάζεται Αμάρανθος, ο Θρύλος των Βρυκολάκων. Η (αναγεννημένη πια) Μόριγκαν, εγκαταλείπει τη Σκωτια και την Αγγλία για να δώσει νέες μάχες αυτή τη φορά στη Γαλλία.

Τέλος, αναμένεται η συνέχεια μιας ακόμα φιλόδοξης σειράς, το πρώτο βιβλίο της οποίας έφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα στο συγγραφέα και τις Εκδόσεις Μίνωας, έχοντας αποκτήσει ήδη αρκετούς νεαρούς οπαδούς. Ο λόγος για τη σειρά εφηβικής φαντασίας Τα Χρονικά της Αντάκρης του Κώστα Ζαφειρίου, γνωστού ως Menestrel De Miraval. Η ηρωίδα του βιβλίου Ευγενία Βασιλικού, έπειτα από την περιπέτεια που έζησε μαζί με τους φίλους της Τίμοθυ και Κίρσι στην Ονειρένια και το Μπιλθόρ, θα κάνει και πάλι την εμφάνιση της στο δεύτερο τόμο της σειράς που θα φέρει τον τίτλο Οι Γιοι της Άριζαν. Άγνωστο ακόμα εάν το βιβλίο προλάβει να κυκλοφορήσει πριν το τέλος του χρόνου, πάντως μια προδημοσίευση του μπορείτε να διαβάσετε στο αντίστοιχο blog της Ονειρένια.  * σημείωση 1: το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο ιστολόγιο του Γιώργου Χατζηκυριάκου: http://talesofabrokensword.blogspot.com/
   σημείωση 2: η εικόνα ανοίγματος του παρόντος άρθρου είναι δημιουργία του rmelskekh. ________________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive