Διαβάζω Running Wild από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Γιώργο Χατζηκυριάκο

RUNNING WILD

Καλοκαίρι, θάλασσα, ταξίδια, μια γενική τάση για φυγή από τη ρουτίνα και τα κλουβιά της πόλης. Το ίδιο περίπου σκεπτικό είχαν αρκετοί άνθρωποι μερικούς αιώνες πριν, περισσότερο ασυμβίβαστοι και με ακόμα πιο έντονη την ιδέα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και των μεγάλων αναζητήσεων. Ο λόγος για τους θαλασσοπόρους που βρήκαν τη δική τους κατοικία στα κύματα της θάλασσας και τη συγκίνηση στο κυνήγι θησαυρών και θρύλων σε απόμακρα νησιά και απάτητες ακτές. Eκείνους που έμειναν στην ιστορία ως πειρατές και κουρσάροι, των οποίων οι περιπέτειες πέρασαν με τη σειρά τους στην τέχνη του φανταστικού. Με αφορμή, λοιπόν, το καλοκαίρι που φέρνει πιο έντονα τέτοιες ιστορίες στο μυαλό, θα σας παρουσιάσουμε μια μπάντα εναπομείναντων πειρατών που εξορμούν στις θάλασσες της μουσικής και τα άγρια κύματα του heavy metal. Οπότε εάν κάποτε αποζητήσετε κάποιον να σας ταξιδέψει σε ιστορίες με υπερπόντια ταξίδια, θαλάσσιους κινδύνους, θησαυρούς, πλιάτσικο και επικές ναυμαχίες, να έχετε υπόψη σας τη μουσική των Running Wild.


ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΣΕΝΤΟΥΚΙΟΥ

Ίσως να μην έχουν φτάσει τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου στη φήμη, πάντως οι Γερμανοί Running Wild βρίσκονται ήδη εικοσιτέσσερα χρόνια στην ιστορία μαζί με δεκατρείς δίσκους, εκατοντάδες φανατικούς οπαδούς κι ένα πολύ καλό όνομα ανάμεσα στους καλλιτέχνες της σκληρής μουσικής. Η πορεία τους ξεκίνησε το 1979 στο Χάμπεργκ της Γερμανίας από τον Rolf Kasparek ή αλλιώς Rock n Rolf, ενώ το 1983 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo κερδίζοντας γρήγορα τις εντυπώσεις. Ταξίδεψαν σε περιοδείες μαζί με μεγάλα ονόματα του είδους (Scorpions, Accept, Motley Crue), ώσπου επέστρεψαν το 1987 φέρνοντας μαζί τους έναν ανεκτίμητο θησαυρό ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον δίσκο που κυκλοφόρησαν τότε με τίτλο Under Jolly Roger. Από εκείνο το σημείο απέκτησαν την ταυτότητα των Πειρατών του Heavy Metal, καθώς καθιέρωσαν την πειρατική θεματολόγια στους στίχους και το ρυθμό των τραγουδιών, στις εικονογραφήσεις αλλά και στην εμφάνιση τους στα booklets των δίσκων και στις συναυλίες τους. Κυκλοφορίες τους όπως Port Royal, Death or Glory, Pile of Sculls, η συλλογή First Years of Piracy, καθώς και η μασκότ τους Adrian - η κεφαλή του λυκόμορφου δαίμονα που εμφανίζεται με καλύπτρα και μπαντάνα – αλλά και τα τόσα τραγούδια που έχουν αφιερώσει σε ιστορικούς πειρατές και διάσημους θαλασσοπόρους, δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό τους ως Πειρατές της Metal μουσικής.




RUNNING WILD ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Η μουσική των Running Wild είναι σκληρή και, όπως προδίδει το όνομα τους, γρήγορη. Ταχύτατα και ρυθμικά riffs, ρεφρέν που μοιάζουν με ύμνους και φωνητικά που θυμίζουν κλασικό καπετάνιο πειρατικής γαλέρας, είναι τα χαρακτηριστικά που αποτελούν το στιλ των τραγουδιών τους. Αξίζει να σημειωθούν οι μελωδικές εισαγωγές που προστέθηκαν από τον δίσκο Pile of Sculls μέχρι τον Victory, οι οποίες εντάσσουν κατευθείαν τον ακροατή στη φαντασία των Running Wild. Η θεματολογία των τραγουδιών κατά κύριο λόγο αντλείται από πρόσωπα και γεγονότα μέσα από τα χρόνια της πειρατείας, (Port Royal, Tortuga Bay, Callico Jack, Ballad of William Kidd), όμως μπορείτε να βρείτε αφιερώσεις και σε κάποιες άλλες προσωπικότητες της Iστορίας, όπως τον τελευταίο των Ρομανώφ (Tsar) τον παράνομο πιστολά Billy the Kidd και τον Laurence της Αραβίας. Φυσικά οι Running Wild επιμένουν μέσα από τα τραγούδια τους να καταδικάζουν τον πόλεμο, την απληστία, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Η αλληγορία είναι άλλο ένα έντονο στοιχείο που χρησιμοποιούν στους στίχους, θίγοντας ζητήματα μέσα από το περίβλημα φανταστικών τίτλων και ιστοριών, όπως π.χ. το Dragonmen που μιλά για τους πιλότους των μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών, το White Buffalo που κατηγορεί την πρόοδο της τεχνολογίας για την καταστροφή της φύσης, κ.α. Από τους τίτλους που ακολουθούν μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από την πορεία των Running Wild στην ιστορία και τη φαντασία:




Evil Spirit
(1985): αφηγείται μια φανταστική ιστορία ενός πλάσματος, κάτι σαν καλλικάτζαρο (gnome, kobold, klabautermann) που ζει μέσα σε ένα πλοίο και δυσκολεύει το ταξίδι των ναυτών. Ο θρύλος λέει πως τέτοιου είδους πλάσματα μπορούν να βλέπουν μόνο όσοι έχουν γεννηθεί την 22η του μήνα Φεβρουαρίου.

Mordor (1985): αφιερωμένο στην «μαύρη χώρα» της Μέσης Γης που μας έκανε γνωστή ο John R. R. Tolkien στην επική τριλογία του Lord of the Rings. Άλλο ένα από τα πολλά συγκροτήματα του είδους που τίμησαν με τον τρόπο τους τον μεγάλο παραμυθά!

Stortebeker (1989): εμπνευσμένο από την ιστορία του ομώνυμου πειρατή του 14ου αιώνα ο οποίος έγινε θρύλος της Γερμανίας. Θεωρήθηκε ως ο αντίστοιχος Robin Hood των θαλασσών και λένε πως το ακέφαλο φάντασμά του στοιχειώνει μέχρι και σήμερα τις ακτές του Χάμπεργκ κλέβοντας χρήματα από τους πλούσιους. Ο μυθικός του θησαυρός επηρέασε τον Robert L. Stevenson να γράψει το κλασικό αριστούργημα Treasure Island.

White Μask (1991): φανταστική σύλληψη των Running Wild σχετικά με μια μυστική οργάνωση του 17ου αιώνα την οποία αποτελούσαν ληστές του στιλ Robin Hood, με χαρακτηριστικό τους γνώρισμα τις λευκές μάσκες που έκρυβαν τα πρόσωπα τους.

Chamber of Lies (1993): αν και ορχηστικό, αξίζει να σημειωθεί πως η μελωδία αυτή που κάνει το άνοιγμα του δίσκου, είναι διασκευή του μουσικού θέματος της ταινίας του 1989 Treasure Island στην οποία πρωταγωνιστούν οι Charlton Heston, Oliver Reed και Christian Bale.

Sinister Eyes (1993): βασισμένο στο best-seller Communion του Whitley Strieber, ένα βιβλίο-μαρτυρία του συγγραφέα για τους εξωγήινους, το οποίο έγραψε έπειτα από τους ισχυρισμούς του για απαγωγή από U.F.O τον Δεκέμβριο του 1985.

Treasure Island (1993): βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα του Robert Luis Stevenson, Treasure Island που εκδόθηκε το 1883. Το τραγούδι ξεκινά με τον ήχο των κυμάτων και την αφήγηση ενός μικρού μέρους από μονόλογο του Jim Hawkins, ενός από τους ήρωες του βιβλίου.

Black Hand Inn (1994): ο πρώτος concept δίσκος των Running Wild. Η ιστορία είναι προϊόν φαντασίας του ίδιου του Rolf Kaspareκ. Η μπάντα μας αφηγείται την ιστορία του John Xenir, ενός χαρισματικού προφήτη, οποίος κατηγορείται από την Ιερά Εξέταση για λατρεία προς το Σατανά. Μόλις ο προφήτης πεθαίνει άδικα στην φωτιά, ο λόφος στον οποίο πέθανε παίρνει το όνομα «Λόφος της Μαύρης Χείρας», καθώς ένα μαύρο χέρι ήταν το μόνο που βρέθηκε από την καμένη σωρό του John. O λόφος μένει απρόσιτος για χρόνια μέχρι που μυστηριωδώς κάποιος δημιουργεί εκεί ένα πανδοχείο, δίνοντας του το όνομα «Το Πανδοχείο της Μαύρης Χείρας». Στο πανδοχείο συναντάται η μορφή ενός άντρα ο οποίος μέσα από μια κρυστάλλινη σφαίρα προφητεύει το χαμό της ανθρωπότητας, προσελκύοντας έτσι πολύ κόσμο. Μόλις οι ιερείς πληροφορούνται για τα δρώμενα στο πανδοχείο, στέλνουν κάποιους (δεν ξεκαθαρίζεται εάν αυτοί είναι ιερείς ή μισθοφόροι) να δολοφονήσουν τον προφήτη. Για κακή τους τύχη αντικρίζουν μια απρόσωπη μορφή και συνειδητοποιούν πως ο άντρας εκείνος ήταν το φάντασμα του John Xenir που αναστήθηκε για να διαφωτίσει τον κόσμο. Η ιστορία τελειώνει με τον John να σκοτώνει τους εισβολείς αφήνοντας ένα μήνυμα προς τους θρησκευτικούς ηγέτες: «Τα τυφλά μάτια δεν πρόκειται να δουν ποτέ».

Genesis (The Making and Fall of Man) (1994): εμπνευσμένο από το βιβλίο The 12 Planet του Zechariah Sitchin που περιλαμβάνει την ιστορία της εξωγήινης φυλής Nefilim/Annunaki, μια εικασία που συνδέθηκε με μία από τις προφητείες του Νοστράδαμου και την ηλιακή έκλειψη του Αυγούστου του 1999. Μεγάλο μέρος της ιστορίας αυτής υπάρχει επίσης στο επιστημονικής φαντασίας μυθιστόρημα Snowcrash του Neal Stevenson.

Masquerade (1995): με το δίσκο αυτό ξεκινά μια φανταστική τριλογία η οποία συνεχίζεται με το δίσκο Rivalry (1998) και ολοκληρώνεται με το Victory (2000). Η υπόθεση της τριλογίας φέρει για ακόμα μια φορά την υπογραφή του Rolf Kaspareκ. Στο πρώτο μέρος οι θεοί του Σκότους εξαγοράζουν ανθρώπους με εξουσία επί της γης όπως πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες και στρατηγούς, ώστε να κυβερνήσουν τον κόσμο σύμφωνα με τους δικούς τους διαβολικούς όρους. Στη συνέχεια (Rivalry), καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται υπόδουλη στους θεούς του Σκότους, οι αιώνιοι αντίπαλοί τους, οι θεοί του Φωτός, ξεκινούν την αιώνια μάχη για τη λύτρωση της Γης. Στο τελευταίο μέρος (Victory), ύστερα από χρόνιες διαμάχες οι θεοί του Φωτός νικούν έπειτα από τη μονομαχία του Walloron και του Dorkas, στην οποία ο δεύτερος έπειτα από την ήττα του καταστέλλεται στην κόλαση για να βασανιστεί όπως οι άνθρωποι που για αιώνες βασάνιζε στη Γη. Δυστυχώς το συγκρότημα δεν έχει δώσει περαιτέρω πληροφορίες για αυτούς τους δύο φανταστικούς χαρακτήρες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το όνομα Dorkas είναι συνώνυμο του Διαβόλου που αναφέρεται στη Βίβλο.

Men In Black (1995): για τους γνωστούς άγνωστους, μυστηριώδεις τύπους με τα μαύρα κουστούμια και τα μαύρα γυαλιά που εμφανίζονται σε περιοχές που φημίζονται για τις μαρτυρίες U.F.O.

War and Peace (1998): βασισμένο σε άλλο ένα από τα κλασικά του 19ου αιώνα, το βιβλίο του Ρώσου συγγραφέα Tolstoy που διηγείται τα γεγονότα μιας ρωσικής κοινωνίας κατά την περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων.

The Ghost (2002): ένα από τα πολλά τραγούδια-βιογραφίες των Running Wild. Το συγκεκριμένο είναι αφιερωμένο στον Βρετανό Thomas E Laurence που έμεινε στην ιστορία για τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Αραβίας εναντίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια εξαιρετική μορφή που έγινε κινηματογραφικός θρύλος κυρίως από τον Peter O’Tool στην ταινία του 1962 Laurence of Arabia. Εκτός της φήμης που απέκτησε στον πόλεμο, ο Thomas E Laurence είναι επίσης γνωστός για το συγγραφικό του έργο Seven Pillars of Wisdom και για τις μεταφράσεις στην αγγλική γλώσσα της Οδύσσειας του Ομήρου και του γαλλικού The Forest Giant.

Libertalia
(2005): αφιερωμένο στη θρυλική πειρατική χώρα-αποικία Libertalia. Αν και κανείς δεν γνωρίζει που υπήρξε (αν υπήρξε στην πραγματικότητα) την κατατοπίζουν στη νότια Μαδαγασκάρη στα τέλη του 1600. Πληροφορίες για τη θρυλική χώρα συναντιόνται στο βιβλίο A General History of the Most Notorious Pirates που έγραψε κάποιος καπετάνιος Charles Johnson και που δημοσιεύτηκε το 1794. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο για την Libertalia είναι αληθινά η φανταστικά.

Winged and Feathered (2005): έπειτα από τόσες πειρατικές και φανταστικές ιστορίες, ένα τραγούδι αφιερωμένο σε εμάς και τη μυθολογία μας! Ένα τραγούδι για το φτερωτό άλογο που πολλά παραμύθια ζήλεψαν, τον Πήγασο του Βελλεροφόντη.

________________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive