Διαβάζω Το βιβλιο του κακου από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


Το βιβλίο του κακού
επιμέλεια: Γιώργος Βαϊλάκης

Πώς θα ήταν η Κόλαση του Δάντη αν τη σκιαγραφούσε σήμερα ελεύθερα η συγγραφική φαντασία;
Είκοσι δύο συγγραφείς επιλέγουν τους σύγχρονους κακούς ήρωες που βασανίζονται στα αντίστοιχα μέρη της Κόλασης, ενώ τα ατμοσφαιρικά ιντερμέδια που περιέχουν στίχους από το ποίημα του Δάντη, όπως και η κατατοπιστική εισαγωγή, αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν και να κατατοπίσουν τον αναγνώστη στον σύγχρονο κάτω κόσμο. Εν είδη επιλόγου, διενεργούνται συγκρίσεις ανάμεσα στη δαντική και τη σημερινή κόλαση, που εμπνέουν ενδιαφέροντες προβληματισμούς για το πώς έχει αλλάξει η αντίληψή μας για το Κακό.
Το Βιβλίο του Κακού είναι ένας τόμος με ιδιαίτερη βαρύτητα. Έχει φιλολογική αξία, καθώς συγκεντρώνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού συγγραφικού δυναμικού κάτω από έναν κοινό θεματικό παρονομαστή, ενώ έχει και φιλοσοφικό ενδιαφέρον, γιατί διαπραγματεύεται με τα όπλα της λογοτεχνίας ένα βαθύ φιλοσοφικό θέμα. Τέλος, είναι μια «συλλεκτική» καλαίσθητη έκδοση, που καθιστά οικείο στον αναγνώστη το όραμα του Ιταλού ποιητή Δάντη Αλιγκιέρι, και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για το θέμα του Κακού αλλά και για την ελληνική λογοτεχνία τα επόμενα χρόνια.




Η έκδοση έχει ιδιαίτερη αισθητική, που θυμίζει μεσαιωνικές βίβλους, ενώ συμπληρώνεται και από εικονογράφηση, που αναπαριστά το ταξίδι του Δάντη στον Κάτω Κόσμο και τα μαρτύρια των κολασμένων.
Το αποτέλεσμα: μια «μυθιστορηματική πραγματεία» του Κακού, μια φιλολογική παρακαταθήκη με υπογραφές είκοσι δύο σημαντικών συγγραφέων κάτω από κοινό θεματικό παρονομαστή, ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να ανοίξει τη συζήτηση για ένα καίριο ζήτημα: τι είναι κακό σήμερα;
Ο Γιώργος Βαϊλάκης ενορχήστρωσε το φιλόδοξο εγχείρημα, υπογράφοντας κείμενα (πρόλογο, εισαγωγή, ιντερμέδια, επίλογο, βιβλιογραφία) που προσδίδουν στο βιβλίο το συσχετισμό του με τη δαντική «Κόλαση» και το απαραίτητο φιλολογικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο.

Info:

Τίτλος: Το βιβλίο του κακού
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Εκδ. Οίκος: Μαγικό κουτί
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. Σελίδων: 549


* σημείωση: η εικόνα ανοίγματος του παρόντος άρθρου είναι δημιουργία του Qphacs.

________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive