Διαβάζω Νικος Δεληγκαρης από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


Νίκος Δεληγκάρης

Ο Νίκος Γ. Δεληγκάρης γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου το 1981 στη Θεσσαλονίκη, ενώ τώρα είναι μόνιμος κάτοικος της Αθήνας. Συνειδητοποίησε την κλίση του για τις τέχνες στα πρώτα χρόνια της ζωής του, αφού περνούσε πολλές ώρες ζωγραφίζοντας όσο ήταν ακόμα μικρό παιδί. Πάντα τον συνάρπαζε να δημιουργεί πράγματα και εικόνες από τη φαντασία του.

Αγόρασε τον πρώτο του ηλεκτρονικό υπολογιστή πριν από 18 χρόνια περίπου και αμέσως εκδήλωσε ενδιαφέρον στον ψηφιακό σχεδιασμό, οπότε και εξασκήθηκε πολύ πάνω σ' αυτό. Αργότερα έμαθε μόνος του πώς να χρησιμοποιεί όλα τα προγράμματα σχεδίασης και τους υπολογιστές γενικότερα.

Το μόνο που διδάχθηκε από τον πατέρα του που είναι αρχιτέκτονας ήταν οι αρχές της προοπτικής στην ηλικία των 8 ετών.

Όταν ήταν 17 χρονών, παρακολούθησε για ένα χρόνο μαθήματα παραδοσιακής ζωγραφικής.

Μετά το Λύκειο κι αφού εισήχθη στη σχολή Γραφιστικής των ΤΕΙ Αθηνών, άρχισε να εξασκείται πιο συστηματικά σε πολλές μορφές τέχνης και κυρίως στις θεωρίες της, όπως αυτή του χρώματος, τη σημειολογία και την αισθητική. Οι σπουδές του εκεί διήρκησαν 4 χρόνια και μεταξύ άλλων παρακολούθησε μαθήματα για την Ιστορία Τέχνης, το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο, για το Σκίτσο, την Εικονογράφιση, το Βασικό Βιομηχανικό Σχέδιο και τη Φωτογραφία. Στα χρόνια των σπουδών του εκεί κέρδισε δύο υποτροφίες.

Η εμπειρία αυτή τον βοήθησε πάρα πολύ στο να αναπτύξει τις καλλιτεχνικές του αισθήσεις και να εμπλουτίσει σε βάθος την καλλιτεχνική του εκπαίδευση και μόρφωση, οπότε, παρότι αυτοδίδακτος, έχει ένα τίμιο και παραδοσιακό καλλιτεχνικό παρελθόν.

Η δουλειά του κυρίως αποτελείται από φανταστικά και sci-fi θέματα, ενώ υπάρχουν κι εξαιρέσεις ορισμένες φορές. Δουλεύει τα προγράμματα Photoshop, 3ds MAX, ZBrush, Illustrator και Flash σε περιβάλλον Windows και χρησιμοποιεί σχεδιαστική γραφίδα για τέλειο αποτέλεσμα.

Τα σχέδιά του θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ρεαλιστικά και με αρκετές λεπτομέρειες, ωστόσο έχουν μια απαλή και κάπως ονειρική αίσθηση. Του αρέσουν πολύ οι έντονες αντιθέσεις στα θέματά του, ενώ οι επιρροές του από άλλους διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Louis Royo, Keith Parkinson και Craig Mullins, τον βοηθάνε πάντα να εμπνευστεί για να δημιουργήσει το δικό του στυλ στις εικονογραφήσεις, χωρίς βέβαια να προσπαθεί να μιμηθεί κανέναν. Σε γενικές γραμμές θαυμάζει τη δουλειά πολλών ανθρώπων, όμως υπάρχουν μερικά στοιχεία που του ελκύουν περισσότερο, οπότε προσπαθεί να τα συνδυάσει και τελικά τα χρησιμοποιεί στα σχέδιά του σύμφωνα πάντα με τα δικά του γούστα.

Επίσης εμπνέεται από ταινίες, βιβλία και comic, από τη φύση και το περιβάλλον του γενικότερα, ενώ άλλα hobbies του είναι τα RPG παιχνίδια, ο κινηματογράφος και η μουσική. Αγαπημένο του βιβλίο είναι Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του J.R.R. Tolkin.

Αυτό που πιστεύει πως είναι το μεγαλύτερό του επίτευγμα είναι η αναγνώριση και ο σεβασμός στη δουλειά του από την καλλιτεχνική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό.

Δεν του αρέσει να λέει πως η δουλειά του ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες σε κάτι συγκεκριμένο -αφήνει τους άλλους να αποφασίσουν κάτι τέτοιο. Όμως το ότι μπορεί να δουλέψει τη δυσδιάστατη εικονογράφηση και τον 3D μοντελισμό στο ίδιο υψηλό επίπεδο, ενώ πολλές φορές συνδυάζει τις δύο αυτές τεχνικές για το άριστο επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι από τα πιο δυνατά του σημεία.

Επίσης, σε αντίθεση με τους περισσότερους, θέλει τα σχέδιά του να είναι συγγενικά όσων αφορά το θέμα και την τεχνική, είτε πρόκειται για 2D ή 3D φαντασίας και sci-fi θέματα μέχρι χαρακτήρες, τοπία, γραφικό και βιομηχανικό σχεδιασμό.

Στέκεται πάρα πολύ στις λεπτομέρειες και το βάθος, ενώ πάντα προσπαθεί να δίνει την αίσθηση των τριών διαστάσεων στις δημιουργίες του, πράγμα που τις κάνει να αποκτούν ζωή και όγκο. Άλλωστε η αγαπημένη του φράση είναι:

Minor details make major difference.
[Οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη μεγάλη διαφορά.]


Η συμβουλή του σε κάποιον επίδοξο ψηφιακό καλλιτέχνη είναι να εξασκηθεί πάρα πολύ, διότι δεν έχει κανένα νόημα να μπορεί κάποιος απλά να ζωγραφίζει καλά, ή να γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί τα εργαλεία ενός σχεδιαστικού προγράμματος. Το ιδανικό είναι να ξέρει να κάνει και τα δύο πολύ καλά.

Η διπλή προσπάθεια απαιτεί και μεγάλη υπομονή και επιμονή, το οποίο πιστεύει πως είναι κρίσιμο και απαραίτητο για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου.

Επίσης, οι ψηφιακοί σχεδιαστές δεν πρέπει να επαναπαύονται μονάχα στα μαθήματα σχεδίου και τους δασκάλους -αυτά είναι μόνο για κίνητρο.

Η πρόοδος εξαρτάται από την προσεκτική εξάσκηση του καθένα, το ενδιαφέρον και τη μελέτη, κι αυτό γιατί η ψηφιακή τέχνη είναι άρρητα δεμένη με την τεχνολογία, η οποία συνεχώς αναπτύσσεται και αλλάζει. Ο ψηφιακός σχεδιαστής λοιπόν (ειδικά αυτό που ασχολείται με το 3D σχέδιο) πρέπει να προσέχει και να παρατηρεί συνεχώς τις εξελίξεις για να είναι ενημερωμένος και επίκαιρος.

Δουλειές του έχουν δημοσιευθεί στο site της DeviantART (http://deligaris.deviantart.com), το CGTalk κ.ά. Μια εικονογράφισή του υπήρχε στο Ημερολόγιο του 2005 της nVIDIA/Daz3D για το μήνα Φεβρουάριο.

Επίσης, εικονογραφίσεις του υπάρχουν στα βιβλία Elemental 2 και Exotique 2 των εκδόσεων Ballistic.

3D μοντέλα του παρουσιάζονται στη σειρά ντοκυμαντέρ "Ancient Discoveries" (παραγωγή History Channel) που προβάλεται αυτή την περίοδο.

Τέλος, σχέδιά του θα υπάρχουν στο MMORPG παιχνίδι "Darkfall" (Aventurine S.A.) και το MMO web game "Dark Throne" (Lazarus soft.) που θα κυκλοφορήσουν στο κοντινό μέλλον.

Gallery

Pencils


Color


3-D

_____________________________________________________
Επισκεφτείτε την προσωπική του ιστοσελίδα www.deligaris.com
e-mail: nick@deligaris.com


________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive