Διαβάζω Adventure games για καθε παικτη! από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


Adventure Games για κάθε παίκτη!

από Νατάσα Παυλίτσεβιτς
 
Συνεχίζοντας στο μοτίβο της λίστας που έκανα την προηγούμενη φορά, σήμερα θέλω να σας πω για τα αγαπημένα μου adventure games, να σας πείσω να τα παίξετε κι εσείς και σταδιακά να τους επιτρέψουμε να κατακτήσουν τον κόσμο. Επίσης, θα σας προτείνω μια υπέροχη σχετική σελίδα στο facebook την "Adventure Advocate". Είναι παραπονεμένο είδος παιχνιδιών τα adventures, κατά τη γνώμη μου. Συνήθως, αυτοί που ασχολούνται με παιχνίδια είναι σε αποκλειστική σχέση με τα strategy και δεν τους δίνουν ευκαιρία. Οι υπόλοιποι δεν μπαίνουν στον κόπο να βρουν κάποιο του γούστου τους, παρά την ποικιλία στην αγορά. Θα ήταν κρίμα να το δείτε κι εσείς έτσι!

Διότι, τα adventure games είναι υπέροχα και θα σας πω γιατί: είναι το είδος ηλεκτρονικού παιχνιδιού που προσομοιάζει περισσότερο σε βιβλίο. Ναι, καλό είναι αυτό και να μην ακούω ψεύτικα ροχαλητά! Παίζοντας ένα τέτοιο παιχνίδι έχεις την αίσθηση ότι είσαι μέσα στον κόσμο που περιγράφει: υπάρχουν χαρακτήρες, υπόθεση, κεφάλαια... Παράλληλα, όμως, υπάρχει και η δράση που μπορούν οι υπολογιστές να μας χαρίσουν σήμερα, με σκηνές μάχης, καταδίωξης κτλ. Γενικά, δεν βρίσκω κανένα λόγο απολύτως να μην παίξει κάποιος adventure game, αφού υπάρχουν παιχνίδια για κάθε όρεξη όπως αποδεικνύει η παρακάτω λίστα.

Dracula - series 
Έχουν πλέον βγει πέντε παιχνίδια βασισμένα, κατ'αρχήν, στο μυθιστόρημα του Bram Stoker. Προσωπικά, έχω παίξει το 1 πολλές φορές, το 2 αρκετές και το 3. Το 5ο να σας πω την αλήθεια δεν ήξερα ότι βγήκε μέχρι προσφάτως. Θα μιλήσω για αυτα που ξέρω, προτείνοντάς σας, αρχικά, το πρώτο. Είναι καλοστημένο, όμορφο αισθητικά, με έξυπνους γρίφους και γερή υπόθεση. Στα ίδια πλαίσια κινείται και το δεύτερο με μία επιπλέον βελτίωση επί του αισθητικού, όμως, ξεφεύγει από την υπόθεση του βιβλίου που καλύπτεται στο πρώτο παιχνίδι, διατηρώντας τους χαρακτήρες σε μία νέα ιστορία. Και τα δύο έχουν αρκετά gore στοιχεία, να ξέρετε... Στο τρίτο παιχνίδι δεν είναι πρωταγωνιστής πια ο Jonathan Harker και δεν μου άρεσε αυτό. Πάντως, θεωρούνται γενικώς ολοκληρωμένα και πετυχημένα παιχνίδια, με πολύ σκοτεινό κλίμα.

Syberia 
Αυτό δεν είναι παιχνίδι, είναι ποίημα! Μια πανέμορφη ιστορία που πρέπει να παίξετε (μπαίνω στον πειρασμό να αφήσω την περιγραφή εδώ, αλλά δεν κάνει, θα ζηλέψουν τα άλλα παιχνίδια). Η αισθητική του έχει art nouveau καθώς και steampunk στοιχεία. Οι κριτικές για το παιχνίδι ήταν και είναι ακόμη (δέκα χρόνια μετά το release του) πολύ θετικές, για το δυνατό του σενάριο και τα υπέροχα γραφικά. Κάτι που ίσως δεν ξέρετε: το παιχνίδι είναι τοποθετημένο στο ίδιο φανταστικό σύμπαν με προηγούμενο παιχνίδι του Benoit Sokal, το “Amerzone”, και γίνονται λίγες αναφορές σε αυτό. Βγήκε και sequel, ενώ περιμένουμε το τρίτο παιχνίδι μέσα στο 2015...

Agatha Christie - Murder on the Orient Express 
Πρόκειται, βέβαια, για μεταφορά του βιβλίου της μεγάλης Agatha, άρα η ατμόσφαιρα και το τρομερό σενάριο είναι εγγυημένα. Δίνεται, όμως, εδώ η ευκαιρία να λύσετε το έγκλημα εσείς, ανακαλύπτοντας τα απαραίτητα στοιχεία μόνοι σας. Το παιχνίδι αυτό το αγαπώ για δύο λόγους: πρώτον, το “Orient Express” είναι μαζί με το “The Curtain” οι πιο συναισθηματικά φορτισμένες και καλογραμμένες ιστορίες του Βέλγου ντετέκτιβ και δεύτερον, τη φωνή του Poirot την κάνει ο David Suchet, που είναι και ο πιο αξιομνημόνευτος ηθοποιός που έχει φέρει στη ζωή το χαρακτήρα.

Machinarium 
Τούτο εδώ θα το παίξετε περισσότερο για τους γρίφους, παρά για την ιστορία. Μην με παρεξηγήσετε, το κλίμα του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά υποβλητικό, και το artwork του χαρακτηριστικότατο, αλλά αυτό που λάμπει πιο δυνατά εδώ είναι τα έξυπνα puzzles. Αν θέλω να είμαι ειλικρινής (και πάντα θέλω) θα πω ότι σε κάποια πονοκεφάλιασα. Πρέπει να αναφέρω ότι έχει υπέροχο soundtrack του Thomas Dvorak το οποίο το βάζω ακόμη να το ακούσω στο σπίτι, τρία χρόνια αφού το έπαιξα.

Monkey Island 
Μα πόσο διασκεδαστικά, αστεία, έξυπνα παιχνίδια! Ο Guybrush Threepwood θα σας μάθει πώς να είστε πειρατές, πώς να κατατροπώνετε ζόμπι/δαίμονες/φάντασματα (αναλόγως τι θεωρείται ο κακός LeChuck) και κυρίως πώς να φλερτάρετε ως αντι-ήρωας.. Η σειρά σπάει συχνα τον λεγόμενο “τέταρτο τοίχο” καθώς οι χαρακτήρες φαίνεται να αναγνωρίζουν ανά φάσεις ότι βρίσκονται μέσα σε ηλεκτρονικό παιχνίδι. Επειδή, είναι γνωστά γενικώς, σας πληροφορώ επιπλέον ότι τη μουσική εδώ την προσφέρει ο Michael Land. Έχει κάνει τη μουσική και για άλλα παιχνίδια όπως το SimCity 4, το Grim Fandango (επίσης ωραίο παιχνίδι), και για Star Wars adventure games. Τέλος, ήταν το 2000 να φτιάξουν μία animated ταινία ονόματι “Curse of Monkey Island” αλλά ακυρώθηκε. (Άτιμη κοινωνία...)

Nancy Drew games 
Αν σας αρέσει ένα παιχνίδι από τη σειρά, κατά πάσα πιθανότητα θα σας αρέσουν όλα. Η Nancy είναι ένα μονίμως κεφάτο, preppy κορίτσι που αγαπάει να λύνει μυστήρια (ταυτίζομαι). Σε κάθε παιχνίδι λύνει μια νέα υπόθεση, η οποία είτε είναι original, είτε είναι βασισμένη σε βιβλίο. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα βιβλία δεν τα έγραψε ένας δημιουργός, μα διάφοροι, υπό το γενικό ψευδώνυμο Carolyn Keene. Για να γυρίσουμε στα adventures, αυτό που έχετε να περιμένετε είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι, τόσο έξυπνο ώστε να μη βαρεθείτε, όσο και απλό ώστε να μην σπαζοκεφαλιάζετε σε κάθε γρίφο και να ψάχνετε για walkthrough μέσα στη ντροπή (...τι; μόνο εγώ νιώθω ντροπή όταν κλέβω;). Η “Her Interactive” έχει βγάλει πολλούς τίτλους οπότε μπορείτε να διαλέξετε ό,τι σας εμπνέει. Προσωπικά, ξεχωρίζω το “The Haunted Carousel”, “Last Train to Blue Moon Canyon”, και το “Curse of Blackmoor Manor”.

The Longest Journey 
Πρωταγωνίστρια η April Ryan, από τις πιο αξιόλογες του είδους. Είναι η εκλεκτή και έχει την ευθύνη να αποκαταστήσει την ισορροπία στο σύμπαν της. Με τέτοιο βαρύ καθήκον φαίνεται ενδιαφέρον που το σενάριο περιλαμβάνει χιούμορ, έστω κι αν καταλήγει κάποιες φορές σε πικρό σαρκασμό. Οι κριτικοί το ερωτεύτηκαν, μα με επιφύλαξη για τον απότομο σχετικά επίλογό του. Το Dreamfall που το ακολούθησε θεωρείται μάλλον spin-off παρά sequel, καθώς έχει νέο κεντρικό χαρακτήρα. Αν το δείτε σαν ξεχωριστό παιχνίδι θα περάσετε καλύτερα από εμένα που περίμενα μια ισχυρότερη σύνδεση.

Ιδανικά, θα ήθελα να σας πω και για το “Broken Sword” (και για τότε που έκοψα τα μαλλιά μου για να μοιάζω με τη Nico από το 3ο παιχνίδι) αλλά είναι πολύ γνωστή σειρά και δεν θέλω να σας κουράσω. Για τον ίδιο λόγο δεν σας περιγράφω και το “Myst” που έχει αφήσει εποχή (εμένα δεν μου άρεσε γιατί δεν έχει πολλά λόγια, θα λύνετε πανδύσκολους γρίφους στη μοναξιά σας). Πάντως, με αφορμή το άρθρο, ψάξτε γενικά το είδος... Αξίζει και θα θυμάστε την ιστορία στην οποία παίξατε σαν να ήσασταν εκεί. Εμένα προσωπικά μου λείπει το σύμπαν του Syberia σαν το σπίτι των διακοπών μου!

Κλείνοντας, όπως υποσχέθηκα στην αρχή, σας προτείνω να βρείτε στο facebook τη μοναδική ελληνική ιστοσελίδα αφιερωμένη στα adventure games, την “Adventure Advocate”. Έχει κριτικές, ανακοινώσεις για νέα παιχνίδια, ενημερώσεις για kickstarters παιχνιδιών που θέλουμε να γίνουν πραγματικότητα, πολύ πράγμα σας λέω. Μην το σκέφτεστε, κάντε like. Μέχρι το επόμενο άρθρο (που θα έχετε κάνει like), να είστε καλά και να θυμάστε να κάνετε συχνά save...

----------------------------


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive