Διαβάζω Prometheus από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)


Prometheus: Αναμένοντας το νέο Alien


Ο αρχαιοελληνικός μύθος του Προμηθέα αποτελεί διαχρονικά πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Κατά καιρούς, λοιπόν, έχουμε δει διάφορα βιβλία, ταινίες και σειρές να αντλούν τη θεματολογία τους από τα ερωτήματα και τις σκέψεις που γεννά ο συγκεκριμένος μύθος αναφορικά με την εξέλιξη των ανθρώπων, τα επιτρέπομενα όρια και τις επιπτώσεις όταν τα ξεπερνούμε. Από τον ίδιο μύθο επηρεάστηκαν, όπως φαίνεται, ο Ridley Scott και οι σεναριογράφοι της καινούριας του ταινίας, που θα φέρει τον τίτλο Προμηθέας (Prometheus). 


Η ταινία, που αρχικά αναμενόταν να επικεντρωθεί στην παρουσίαση της ιστορίας πριν τα γεγονότα της κλασικής ταινίας Alien του 1979, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των παραγωγών της στη διάρκεια της παραγωγής της φέρεται να πήρε μια διαφορετική τροπή που την απομάκρυνε από την αρχική πρόθεση. Εξακολουθεί βέβαια να αποτελεί μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που βασίζεται στο κλασικό Alien, χωρίς όμως να δεσμεύεται αυστηρά από την ιστορία και τους χαρακτήρες που γνωρίσαμε για πρώτη φορά το 1979. Συγκεκριμένα, ο σεναριογράφος Damon Lindelof τόνισε ότι πρόθεσή τους είναι να δώσουν μέσα από το σενάριο του Alien την αίσθηση στο θεατή ότι βλέπει κάτι τελείως «ξένο» να αναπτύσσεται μέσα στο ήδη γνώριμο σύμπαν της κλασικής ταινίας, τονίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο περαιτέρω την εξωγήινη αίσθηση του αρχικού σεναρίου. 


Το φιλμ αποτελεί την πρώτη απόπειρα του Ridley Scott να σκηνοθετήσει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια, γεγονός που καθιστά το κινηματογραφικό αυτό γεγονός ακόμα πιο σημαντικό, αυξάνοντας κατά πολύ τις προσδοκίες αλλά και την ανυπομονησία του κοινού. 


To trailer της ταινίας


Προς το παρόν, οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει είναι ελάχιστες καθώς οι παραγωγοί της ταινίας προσπαθούν να διαφυλάξουν όσο περισσότερο μπορούν τις προθέσεις των δημιουργών. Από τα ελάχιστα που γνωρίζουμε είναι ότι το θέμα της ταινίας θα αφορά σε μια ομάδα επιστημόνων και εξερευνητών που ταξιδεύοντας στο αχανές Διάστημα θα προσπαθήσουν να βρουν απαντήσεις στα βαθύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας, δοκιμάζοντας διαρκώς τα σωματικά και ψυχικά τους όρια. Το όνομα της ταινίας, δε, πέρα από τις φιλοσοφικές προεκτάσεις που έχει, αναφέρεται στο όνομα του διαστημόπλοιου που μεταφέρει τους επιστήμονες στο Διάστημα... 


* σημείωση: το άρθρο αυτό αποτελεί αναδημοσίευση από τη στήλη F... for fantasy που δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα στο περιοδικό Φαινόμενα (τεύχος 49). 
________________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive