Διαβάζω Βαμπιρικο Σινεμα: 2010-2012 από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share



από Γιώργο Ιωαννίδη
συνεργασία με το περιοδικό mystery

Βαμπιρικό Σινεμά
2010-2012

Ο κινηματογράφος αγαπάει τους βρικόλακες, και το mystery αγαπάει τον κινηματογράφο. Γι’ αυτό και στη λίστα που ακολουθεί, θα σας αποκαλύψω όλες τις καινούργιες ταινίες που θα πρωταγωνιστούν τα βαμπίρ…
Θυμάστε το 30 Days of Night του 2007. Σήμερα γυρίζεται το sequel με τίτλο,
30 Days of Night: Dark Days. Σ’ αυτό, η πρωταγωνίστρια και μόνη επιζώσα της πρώτης ταινίας, Stella Olemaun, μετακομίζει στο L.A. όπου και θα αναζητήσει την εκεί φυλή των βρικολάκων, για να εκδικηθεί το θάνατο του βαμπιροσυζύγου της.
Το 2009 τώρα, o Dacre Stoker, έχοντας πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες, έγραψε τη συνέχεια του κλασσικού μυθιστορήματος του Bram Stoker με τίτλο, Dracula: The Un-Dead. Σ’ αυτό, η αγαπημένη του κόμη, Mina Harker φέρνει στο κόσμο ένα αγόρι, που είναι ο πραγματικός διάδοχος του Δράκουλα. Κληρονόμησε όμως και τις δυνάμεις της κόλασης; Η απάντηση –για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο– θα έρθει στην ομότιτλη κινηματογραφική μεταφορά του 2012.
Σε μια περίεργη παραλλαγή τώρα του ίδιου βιβλίου του Stoker, το Fangland διηγείται τη γνώριμη ιστορία των βρικολάκων της Τρανσυλβανίας, αλλά αντί για χειρόγραφες επιστολές, ημερολόγια και τα μέσα μεταφοράς του 19ου αιώνα, οι πρωταγωνιστές χρησιμοποιούν e-mails και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το μυθιστόρημα Fangland του John Marks κυκλοφόρησε το 2007, ενώ την κινηματογραφική του μεταφορά ανέλαβε ο John Carpenter.
Ακόμη ένα μυθιστόρημα –το The Historian (2005) της Elizabeth Kostova– πρόκειται να μεταφερθεί σύντομα στη Μεγάλη Οθόνη. Η υπόθεση του βιβλίου αφορά την περιπέτεια μιας κοπέλας που αναζητώντας τον χαμένο πατέρα της, θα ανακαλύψει την πραγματική ιστορία πίσω από τον Βλαντ τον Παλουκωτή.
Με πρωταγωνιστή ξανά τον Δράκουλα, μια άλλη ταινία θα κάνει το ντεμπούτο της το 2011. Πρόκειται για το περίφημο Castlevania, τη μεταφορά της γνωστής σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών, που εξιστορούν τη ζωή και τις περιπέτειες του κυνηγού βρικολάκων, Simon Belmont. Λίγα πράγματα είναι γνωστά μέχρι στιγμής για την ταινία, εκτός από το όνομα του σκηνοθέτη που είναι ο δημιουργός του Saw, James Wan.
Ένας άλλος γνωστός σκηνοθέτης, ο δικός μας Alex Proyas (Knowing, I Robot κ.α.) θα παρουσιάσει την ίδια χρονιά την καινούργια του δουλειά με τίτλο, Dracula: Year Zero, μια ταινία που –όπως ο Ιστορικός της Kostova– θα εξερευνά το ιστορικό παρελθόν του Δράκουλα.
Αφήνοντας πίσω τώρα το γοτθικό κλίμα της Τρανσυλβανίας, περνάμε στο Αφγανιστάν του 21ου αιώνα, όπου μια ομάδα Αμερικάνων στρατιωτών ανακαλύπτει μια φωλιά από βρικόλακες. Αυτό είναι το θέμα από το Virulents του σκηνοθέτη των Max Payne (2008) και The Omen (2006), John Moore.
Και από τη μακρινή Ανατολή στη σημερινή Ισπανία, όπου ο σκηνοθέτης του άκρως πρωτότυπου Rec, Paco Plaza ετοιμάζεται για μια καινούργια παραγωγή τρόμου, με τίτλο Damned Friday. Το project μέχρι στιγμής βρίσκεται σε επίπεδο σχεδιασμού, όμως αξίζει να αναζητήσετε το σχετικό trailer!
Εξίσου στο στάδιο της ετοιμασίας βρίσκεται η μεταφορά της πετυχημένης σειράς κόμικς, Damn Nation, όπου εξιστορεί το ξαφνικό κύμα καταστροφής που θέρισε τις ΗΠΑ από ένα είδος βαμπιρικών πλασμάτων. Και ενώ η Αμερική αδειάζει από ζωή, μια χούφτα επιστήμονες αναζητούν τη λύση για τη σωτηρία της ανθρωπότητας στο Λονδίνο… θα τα καταφέρουν; Θα μάθουμε, κάποια στιγμή το 2012!


* σημείωση: η στήλη Cine Mystery δημοσιεύεται κάθε μήνα στο περιοδικό mystery.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Γιώργο Ιωαννίδη και το έργο του μπορείτε να επισκέπτεστε το προσωπικό του blog: http://apopheneia.blogspot.com

________________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive