Διαβάζω H Anne Rice συμβουλευει από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)


Συμβουλές σε επίδοξους συγγραφείς από την Anne Rice


Σήμερα με το internet έχουμε πρόσβαση σε τόσα πολλά πράγματα που είναι κρίμα να μην προσπαθήσουμε να τα 'εκμεταλλευτούμε' όσο πιο πολύ μπορούμε. Κάπως έτσι σκεφτήκαμε στη Fantasy Gate να εγκαινιάσουμε μια στήλη όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα καταδυόμαστε στον κόσμο των αγαπημένων μας δημιουργών του Φανταστικού τόσο για να δούμε πως δημιουργούν οι ίδιοι όσο και για να πάρουμε και εμείς κάποια μαθήματα. Με λίγα λόγια, θα αφήσουμε τους ίδιους τους συγγραφείς να μας μιλήσουν για τη διαδικασία της δημιουργίας και να μας δώσουν κάποιες συμβουλές. (Όλοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, οπότε αν έχετε υπόψιν σας κάποιους συγγραφείς και τις συμβουλές τους επικοινωνήστε μαζί μας στο email της ομάδας για να το δημοσιεύσουμε).

Την αρχή σκεφτήκαμε να κάνει η συγγραφέας Anne Rice, δημιουργός της δημοφιλούς σειράς βιβλίων The Vampire Chronicles και The Mayfair Witches, η οποία τον τελευταίο καίρο μέσα από το Facebook, την προσωπική της ιστοσελίδα, το YouTube και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τους θαυμαστές της. Στα πλαίσια αυτά έχει κυκλοφορήσει στο YouTube και μια σειρά απο βιντέακια στα οποία δίνει συμβουλές στους επίδοξους μυθιστοριογράφους με βάση τη μέχρι τώρα πείρα της. Σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε ένα από αυτά και αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον μπορεί να σας παρουσιάσουμε και άλλα από την Anne Rice.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία της Anne Rice μεταφρασμένη στα ελληνικά, ενώ στο τέλος του κειμένου -για όσους θέλουν να ακούσουν την αυθεντική ομιλία στα αγγλικά- υπάρχει και το video:


-Ιδέες για μυθιστόρημα: τι μπορείτε να κάνετε.

"Μόλις μου έρθει μια ιδέα για μυθιστόρημα πηγαίνω στον υπολογιστή μου και την καταγράφω. Κρατάω αρχείο με έγγραφα είτε βάζοντας τους ως τίτλο την ιδέα είτε με κάποιον άλλο τρόπο. Επίσης, συχνά καταγράφω τις ιδέες μου στο χειρόγραφο ημερολόγιό μου, το οποίο βρίσκεται πάντα πάνω στο γραφείο μου ώστε να μπορώ να γράφω τις ιδέες μου ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι, λοιπόν, το πρώτο στάδιο: Καταγράφω κάπου τις ιδέες.

Κάποιες φορές αφήνω πρώτα την ιδέα να ωριμάσει στο μυαλό μου. Αν θέλω όμως να επιταχύνω αυτή τη διαδικασία, γράφω αρχικά την ιδέα με έναν πολύ ανεπίσημο τρόπο, δηλαδή μπορεί να της δώσω έναν προσωρινό τίτλο ή να γράψω μια πρόταση και στη συνέχεια κάθομαι και συζητάω με τον εαυτό μου γύρω από αυτήν...

Είναι πολύ κακό το να μοιράζεσαι τις ιδέες σου με τους άλλους. Είμαι της γνώμης ότι οι ιδέες τη στιγμή που σου έρχονται είναι πολύ εύθραυστες και αν βιαστείς να τις πεις σε κάποιον, θα πάρεις απαντήσεις του τύπου "Λοιπόν, Anne, ωραία ιδέα για το καλάθι των αχρήστων".

Ποτέ, λοιπόν, να μην μοιράζεστε τις ιδέες σας με τους άλλους. Να τις προστατεύετε σαν τη φλόγα του κεριού και να μην αφήνετε τους άλλους να τις σβήσουν. Να τις καταγράφετε, να τις 'καλλιεργείτε' και μόνο όταν έχετε κάτι πειστικό, τότε μόνο να το δείχνετε στους άλλους. Μην τους αφήνετε όμως πιο πριν να μπλέκονται με τις ιδέες σας.

Τις προάλλες μιλούσα με ένα συγγραφέα και μου είπε πως είχε και εκείνος κάνει το λάθος να εκμυστηρευτεί κάποια ιδέα του σε έναν επιμελητή, ο οποίος γύρισε και του είπε "Δεν χρειαζόμαστε από σένα έναν ακόμα δεύτερης-διαλογής Stephen King". Όπως ήταν φυσικό ο συγγραφέας έμεινε εμβρόντητος με την αντίδρασή του, όπως κι εγώ. Είμαι της γνώμης ότι δεν πρέπει να δίνουμε σημασία σε τέτοιους ανθρώπους. Αν θες να γράψεις ένα μυθιστόρημα, τότε γράψτο και προσπάθησε να το κάνεις επιτυχία. Θα έλεγα, λοιπόν, για μια ακόμη φορά πως πρέπει να προστατεύετε τις ιδέες σας και ακόμα και αν λαμβάνετε αρνητικές αντιδράσεις να τις αγνοείτε. Γενικά να αγνοείτε την κριτική όσο πιο πολύ μπορείτε".





________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive