Διαβάζω Ειναι το Avatar αντιγραφη; από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)

Ο Κάμερον αρνείται κατηγορηματικά πως το Avatar είναι αντιγραφή ρώσικων βιβλίων επιστημονικής φαντασίας

Την ίδια στιγμή που η τελευταία ταινία του James Cameron Avatar σπάει ταμεία και αποθεώνεται από κριτικούς και θεατές σε όλο τον κόσμο ένα νέο σήριαλ φαίνεται να ξεσπά. Αυτή τη φορά ο σκηνοθέτης κατηγορείται ότι αντέγραψε τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας των Ρώσων συγγραφέων Αρκάντι και Μπόρις Στρουγκάτσκι. Πολλοί Ρώσοι θεατές του Avatar εκτιμούν ότι η ιστορία των εξωγήινων Ναβί έχει πολλές ομοιότητες με τον Κόσμο των Νουν ή το Σύμπαν των Νουν. Οι Στρουγκάτσκι ήταν οι πρώτοι που έκαναν αναφορά σε έναν πλανήτη με το όνομα Πανδώρα και οι οποίοι τοποθέτησαν την ιστορία τους στον 22ο αιώνα. Επιπλέον το όνομα του εξωγήινου λαού των Ρώσων συγγραφέων, οι Νέιβ, μοιάζουν αρκετά φωνητικά με τους Ναβί του Κάμερον.

Πέρα από αυτές τις ομοιότητες, ο ίδιος ο Μπόρις Στρουγκάτσκι (ο Αρκάντι πέθανε το 1991) δεν κατηγορεί τον Κάμερον για αντιγραφή. Στη Ρωσία όμως έχει ξεσπάσει σάλος με εφημερίδες, οργανώσεις, κριτικούς, θαυμαστές και αναγνώστες των έργων των Στρουγκάτσκι να τονίζουν με κάθε τρόπο τις ομοιότητες ανάμεσα στα δύο έργα φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να καταδικάσουν τη δημιουργία του Κάμερον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κάμερον καλείται να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους κατηγορίες. Επιθέσεις δέχτηκε τόσο για το σενάριο του Εξολοθρευτή όσο και για τον Τιτανικό. Ο ίδιος επιμένει πως η ιδέα πίσω από το Avatar είναι πρωτότυπη και μάλιστα μπορεί να αποδείξει πως είχε ήδη γράψει το σενάριο από το 1994. Μέχρι στιγμής η 20th Century Fox δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση πάνω στο θέμα.

Δεν είναι λίγοι και οι κριτικοί που υποστηρίζουν τη θέση του Κάμερον τονίζοντας ότι είναι απόλυτα φυσικό να υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στο έργο των Στρουγκάτσκι και του Κάμερον αφού και τα δύο αναφέρονται σε δυστοπικά σύμπαντα και κατά βάση είναι έργα επιστημονικής φαντασίας.

Και όλα αυτά ενώ το Avatar συνεχίζει να σπάει ρεκόρ και να φέρνει εκατομμύρια κόσμο σε όλο τον κόσμο στις αίθουσες.


________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive