Διαβάζω Ελιζα Πολιτσοπουλου από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Ράνια Ιωάννου (melian)



Συνέντευξη με την Ελίζα Πολιτσοπούλου

Ουροβόρος Κρίνος: Σμαράγδια με Ασήμι


Πριν ένα περίπου μήνα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το πρώτο βιβλίο της Ελίζας Πολιτσοπούλου, Ουροβόρος Κρίνος: Σμαράγδια με Ασήμι. Όπως διαβάζουμε στο ίδιο το βιβλίο το Σμαράγδια με Ασήμι είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς μυθοπλασίας που φέρει τον τίτλο Ουροβόρος Κρίνος. Πραγματεύεται μύθους, δολοφονίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρίες, μα πάνω απ' όλα αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής κοκκινομάλλας Κέλτισσας, της Μόριγκαν Κρόου και των δύο αχώριστων φίλων της.

Συναντήσαμε, λοιπόν, τη νεαρή συγγραφέα και εξασφαλίσαμε μια αποκλειστική συνέντευξη για όλους τους φίλους της Fantasy Gate.

Το πρώτο σου βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τον Κέδρο με τίτλο: «Ουροβόρος Κρίνος: Σμαράγδια με Ασήμι» και αποτελεί μάλιστα το πρώτο μέρος μιας επταλογίας. Μπορείς να μας πεις λίγα εισαγωγικά λόγια για αυτό;

Στο πρώτο βιβλίο γίνεται η γνωριμία του αναγνώστη με την ηρωίδα Μόριγκαν Κρόου και μέσα από κάποιες περιπέτειες μαζί με την παρέα της ανακαλύπτουμε, τα ήθη και έθιμα, καθώς και τα μυστήρια που περιβάλλουν τον κόσμο τους. Ανακαλύπτουμε το σύμπαν τους όπου και διαπιστώνουμε ότι ένας ήρωας χρειάζεται πολύ περισσότερα πράγματα από ένα πεπρωμένο. Θέλει θάρρος και πάνω από όλα θέλει συμμάχους και φίλους. Παντού υπάρχουν παγίδες, που προκύπτουν ακόμα και μέσα στους έρωτες, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται ο θανατηφόρος ιός R.I.P (δημιούργημα της φαντασίας της συγγραφέως πριν από την εμφάνιση του Η1Ν1 – χαριτολογώντας), ο οποίος απειλεί και καταδυναστεύει τους ανθρώπους. Στην ουσία η πλοκή του βιβλίου ξετυλίγεται γύρω από μια αντίθεση: τα τέρατα, οι βρικόλακες, οι λυκάνθρωποι, οι μάγοι είναι ανεπηρέαστοι από τον ιό ενώ οι κανονικοί άνθρωποι είναι αυτοί που καταλήγουν να είναι απομονωμένοι λόγω του ότι επηρεάζονται άμεσα από τον ιό, ο οποίος υποβιβάζει τη ζωή τους και τους φέρνει σε σημείο εξαθλίωσης . Το βασικό με το βιβλίο που έγραψα είναι ότι γράφτηκε για να μπορέσω να πω μια ιστορία, μια ιστορία που θα ήθελα πολύ να την ακούσω πάνω απ’ όλα η ίδια.

Στο βιβλίο θίγεις και πολλά κοινωνικά ζητήματα όπως η επιδημία που αναφέραμε πριν, η ευθανασία κα. Είναι συνειδητή αυτή η επιλογή σου; Είναι η γραφή ένας τρόπος να μιλήσεις για κοινωνικά ζητήματα που σε απασχολούν και προσωπικά;

Στον κόσμο της Μόριγκαν Κρόου πράγματι επιτρέπεται η ευθανασία υπό ορισμένες συνθήκες, καθώς η επιστήμη της ιατρικής έχει προοδεύσει με ταχείς ρυθμούς. Έχουν ανακαλυφθεί εμβόλια για την πρόληψη του καρκίνου, γίνεται μεταμόσχευση μελών κλπ. Είναι δύσκολο, όμως, να πεις αν συμφωνείς απόλυτα με την ευθανασία γιατί κάποιος μπορεί να σε κρίνει για την άποψή σου. Σίγουρα, όμως υπάρχουν πολλοί δεν θα θέλανε να πεθαίνουν από μια ανίατη ασθένεια και θα προτιμούσαν να τερματίσουν τη ζωή τους οι ίδιοι και με αξιοπρέπεια. Αυτό φαίνεται και μέσα στο βιβλίο όταν κάποιοι φορείς του ιού στους οποίους δεν επιτρέπεται η ευθανασία, αποφασίζουν να γλιτώσουν αυτοκτονώντας. Αλλά η ευθανασία σίγουρα δεν προτείνεται ως η μόνη λύση μέσα στο βιβλίο. Θα πρέπει να πληροί κάποιος αυστηρά όλες τις προϋποθέσεις και είναι καθαρά θέμα επιλογής. Είναι μια πρόταση και ένα δείγμα του πόσο σκληρή και απρόσωπη έχει γίνει η επιστήμη. «Θέλεις να πεθάνεις; Πολύ ωραία, υπέγραψε εδώ και σε σκοτώνουμε».

Πώς προέκυψε ο ρόλος του συγγραφέα στη ζωή σου; Γιατί επέλεξες αυτόν τον τρόπο έκφρασης; Πώς ξεκίνησες να γράφεις το βιβλίο;

Τυχαία. Πάντα έγραφα, δηλαδή τα τετράδια μου ήταν γεμάτα από μικρές ιστορίες, αρχές από ιστορίες αλλά ποτέ δεν το είχα δει σαν επάγγελμα. Και τώρα ακόμα δεν το βλέπω σαν επάγγελμα. Μετά άρχισα να γράφω τη Μόριγκαν πριν από δύο χρόνια περίπου, ένα καλοκαίρι και αρχικά ξεκίνησε σαν ένας τρόπος εκτόνωσης και αντιμετώπισης της πίεσης που αισθανόμουν εκείνον τον καιρό. Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο πιεσμένη είμαι τόσο περισσότερο έμπνευση έχω και τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη μου να γράψω. Προοδευτικά όμως η ιστορία που δημιουργήθηκε μέσα στο μυαλό μου, με οδήγησε στο να θέλω να την αφηγηθώ και κάπως έτσι δημιουργήθηκε αυτό το βιβλίο.
Στην αρχή έδειξα την ιστορία μου σε ένα πολύ κοντινό μου πρόσωπο. Μετά σκέφτηκα να το τυπώσω για να το διαβάσουν οι φίλοι μου και κάπως έτσι είπα να το στείλω και σε έναν μικρό εκδοτικό οίκο να δω αν μπορεί να γίνει κάτι. Και μία μέρα ξαφνικά πείστηκα να το στείλω μόνο σε τρεις μεγάλους και κάπως έτσι έφτασε στον Κέδρο και προς έκπληξή μου ενδιαφέρθηκαν να το εκδώσουν. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα μια τέτοια απάντηση γιατί είχα ακούσει ότι είναι πολύ δύσκολο να εκδοθείς. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα καθώς ούτε φιλολογία ούτε δημοσιογραφία σπούδασα. Και να φανταστείς ότι τη μέρα που έστειλα το πρωτότυπο στον Κέδρο ήθελα να τρέξω πίσω από το ταχυδρομικό όχημα και να το πάρω πίσω.

Το βιβλίο βρίθει από συμβολισμούς, γεγονός που αναδεικνύεται και από τον ιδιαίτερο τίτλο του, από τη χρήση συγκεκριμένων αριθμών αλλά και άλλα στοιχεία της πλοκής. Είναι συνειδητή αυτή η επιλογή;

Ο τίτλος προέκυψε από το συνδυασμό του Ουροβόρου που είναι ο όφις (ή δράκος) που δαγκώνει την ουρά του και του Κρίνου που είναι το κλασικό σημάδι της αθωότητας, της ομορφιάς. Στο πρώτο βιβλίο ακόμα δεν μαθαίνουμε τι ακριβώς συμβολίζει ο συγκεκριμένος συνδυασμός παρόλο που και οι δύο λέξεις αναφέρονται μέσα στο πρώτο κείμενο. Ακόμα δηλαδή δεν υπάρχει εκτενής αναφορά. Η επιλογή αυτών των δύο συμβόλων έγινε γιατί θα παίξουν μεγάλη σημασία στη συνέχεια της ιστορίας. Με λίγα λόγια, η έννοια του ατέρμονου, του αιώνιου, η αναγέννηση, η καινούρια αρχή χρησιμοποιούνται γιατί έχουν πολύ μεγάλη βαρύτητα και στην ιστορία της Μόριγκαν.
Όσον αφορά τον κύκλο που εμφανίζεται και στο εξώφυλλο του βιβλίου συμβολίζει τον κύκλο που δημιουργούν οι ήρωες για να τηλεμεταφέρονται. Γενικά τα σύμβολα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στο βιβλίο μιας και πάντα μάγευαν τους ανθρώπους και προσθέτουν μια αίσθηση μυστηρίου στις ιστορίες.

Η ιστορία της Μόριγκαν Κρόου είναι ήδη διαμορφωμένη μέσα στο μυαλό σου; Αλήθεια, έχεις ξεκινήσει να γράφεις το δεύτερο βιβλίο της σειράς;

Έχω ήδη σκιαγραφήσει την ιστορία της Μόριγκαν μέχρι τέλους. Να φανταστείς ότι έχω έναν τεράστιο τοίχο γεμάτο κίτρινα post-it όπου και σημειώνω διάφορες λεπτομέρειες ώστε να μην υπάρχουν ασυνέχειες στην ιστορία. Όσο για το δεύτερο βιβλίο όχι μόνο έχω ξεκινήσει να το γράφω, αλλά σε λίγο καιρό θα τελειώσω και την πρώτη διόρθωση. Ευελπιστώ να μπορέσει να βγει την ίδια ημερομηνία με το πρώτο, δηλαδή τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις κάποια πράγματα για το επόμενο βιβλίο; Τι να περιμένουμε;

Το δεύτερο βιβλίο είναι αφιερωμένο στους βρικόλακες. Θα δούμε την ιστορία να εκτυλίσσεται από την πλευρά τους και όχι μόνο. Τα πρώτα βιβλία είναι ουσιαστικά η ιστορία από την ματιά των διαφορετικών ειδών που συνυπάρχουν μέσα στον κόσμο της Μόριγκαν. Στο τρίτο βιβλίο για παράδειγμα θα δούμε την ιστορία από την πλευρά των λυκανθρώπων.

Εκτός από τους έντονους συμβολισμούς, το βιβλίο σου βρίθει και από αποκρυφιστικούς όρους, μαγικά σύμβολα κλπ. Ποια είναι η σχέση σου με τη μαγεία και τον αποκρυφισμό; Έχεις ασχοληθεί προσωπικά με όλα αυτά, έχεις ανάλογα αναγνώσματα;

Καταρχήν είμαι φανατική αναγνώστρια βιβλίων φαντασίας και παίζω RPG, οπότε το συγκεκριμένο λεξιλόγιο είναι κατά κάποιο τρόπο ενσωματωμένο μέσα μου, λόγω του ότι οι περισσότεροι όροι χρησιμοποιούνται και στα δύο κείμενα που ανέφερα . Από κει και πέρα πριν γράψω το οτιδήποτε κάνω έρευνα πάνω στους όρους, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω λανθασμένα κάποιον από αυτούς. Σχετικά τώρα με τους βρικόλακες προσπάθησα να δημιουργήσω έναν καινούριο μύθο διαχωρίζοντας τους σε δύο υποείδη, ενώ βασική μου επιδίωξη είναι να δικαιολογώ όσο περισσότερο μπορώ την κάθε επιλογή μου. Είναι πολύ βασικό γράφοντας κάτι νέο να μπορέσεις κιόλας να το οριοθετήσεις.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιλέξεις την Ιρλανδία και τη Σκοτία ως τα μέρη στα οποία θα διαδραματιστεί η ιστορία σου;

Πρόκειται για τα καλύτερα μέρη για μύθους. Είναι βροχερά, κάνει κρύο. Δεν είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να διαδραματιστεί σε μία παραλία, πχ στο Μαϊάμι ή στο Ακαπούλκο. Επιπλέον είναι μέρη που έχουν φιλοξενήσει τους μεγαλύτερους θρύλους όπως τον Μάγο Μέρλιν, τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη, νεράιδες, πήγασους, δρυίδες κλπ. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καταλληλότερο έδαφος για να πεις μια τέτοια ιστορία. Σε πάρα πολλά βιβλία, σε πάρα πολλά παιχνίδια, η Ιρλανδία και η Σκοτία είναι μέρη στα οποία η μαγεία κυκλοφορεί ελεύθερη.

Πώς γεννήθηκε στο μυαλό σου η ιδέα για την κεντρική ηρωίδα;

Μια μέρα μου ήρθε στο μυαλό να περιγράψω μια ιστορία για μια ηρωίδα που την έλεγαν Μόριγκαν και ήταν Ιρλανδέζα. Αυτά ήταν αρχικά και τα μόνο της στοιχεία που είχα σκεφτεί. Έπειτα καθώς έντυνα τον χαρακτήρα της, διαπίστωσα πως τα χαρακτηριστικά της ταίριαξαν πάρα πολύ καλά με την αντίστοιχη θεά της Κέλτικης μυθολογίας στοιχείο που εν μέρει, είναι και ένας από τους λόγους που η ιστορία διαδραματίστηκε σε αυτά τα μέρη. Η πρώτη σκέψη που είχα για τη Μόριγκαν όμως, ήταν μια κοκκινομάλλα με ασημένιες ανταύγειες που χορεύει γυμνή στα δάση, όπως έκαναν παλιά και οι νεράιδες των θρύλων.
Αρχικά η έρευνα και ο σχεδιασμός του χαρακτήρα της Μόριγκαν ξεκίνησε για κάτι τελείως το διαφορετικό για το οποίο όμως είχα μελετήσει αρκετά την κέλτικη μυθολογία. Κάπως έτσι η Μόριγκαν άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και μετά την γέννηση της, τα πράγματα κύλισαν πιο ομαλά.

Τέλος, θα μπορούσες να στείλεις ένα μήνυμα στους φίλους του Μεταφυσικού και της Fantasy Gate;

Παντού υπάρχει μια ωραία ιστορία να ακούσεις ή να πεις αρκεί να έχεις το μεράκι να αφιερώσεις λίγο χρόνο.

Info:

Τίτλος: Ουροβόρος Κρίνος: Σμαράγδια με Ασήμι
Συγγραφέας: Ελίζα Πολιτσοπούλου
Εκδ. Οίκος: Κέδρος
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. Σελίδων: 398


________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive