Διαβάζω Boogeyman από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


από Mordiel

Boogeyman
(Εφιάλτης)


Ο Τιμ φαίνεται να είναι ένας φυσιολογικός νέος που προσπαθεί να προχωρήσει μπροστά στη ζωή του. Όμως είναι στοιχειωμένος από έναν παραλυτικό φόβο δυσάρεστων εφιαλτικών αναμνήσεων των παιδικών του χρόνων που συνεχίζει να τον επισκιάζει για τα επόμενα χρόνια της ζωής του. Όταν ήταν μικρός, ο πατέρας του συνήθιζε να τον βάζει στο κρεβάτι για ύπνο με μια ιστορία. Ώσπου, ένα βράδυ συνέβη κάτι το μοιραίο… και το αδιανόητο. Από τότε ο Τιμ φοβάται πως ο… Μπαμπούλας θα επιστρέψει για να τον πάρει, όπως έχει κάνει με αρκετούς άλλους.

Έως τώρα έχει λάβει δραστικά μέτρα ώστε να κρατήσει την σκοτεινή και καταχθόνια δύναμη μακριά του. Όμως έρχεται η ώρα που θα χρειαστεί να βγει από την προστατευτική του ζώνη και να επιστρέψει απρόθυμα στο παλιό του σπίτι και να βρεθεί αντιμέτωπος με τον τρόμο που του έχει προκαλέσει από τότε εκείνη η δύναμη, η οποία δεν είναι ξεκάθαρο εάν είναι πραγματική ή ένα ισχυρό δημιούργημα της φαντασίας του.

Ο Μπαμπούλας, ο παιδικός τρόμος όλων λίγο πολύ, η απρόσωπη οντότητα, ή μάλλον, η δύναμη με τα χίλια πρόσωπα, με τις αναρίθμητες αναφορές σε αυτήν και τις ανατριχιαστικές της επιδράσεις και που φαίνεται πάντοτε να παραμονεύει στο σκοτάδι και στις σκιές, βρίσκει τελικά χώρο έκφρασης και μέσω της τέχνης του κινηματογράφου.

'You thought it was just a story'

Μέσα από την σκοτεινή υποβλητική ατμόσφαιρα και τις μυστηριώδεις εναλλαγές σκηνών, η αίσθηση του να μην γνωρίζεις με τι ακριβώς είσαι αντιμέτωπος, το τι κόλπα μπορεί να παίζει ο νους σου, τι είναι ικανή να ζωντανέψει η φαντασία σου, και οι επιδράσεις των γύρω και του περιβάλλοντος στην ψυχολογία σου, παίζουν χαρακτηριστικό ρόλο στην ιστορία που ξεδιπλώνεται.

Μια καλή ταινία για τους θαυμαστές του είδους. Θεωρώ βέβαια, ότι το θέμα θα μπορούσε να αποδοθεί ίσως και ακόμη καλύτερα. Εν τούτοις, είναι μια καλή προσπάθεια κινηματογραφικής αναπαράστασης των παιδικών μας φόβων γύρω από τον περιβόητο Μπαμπούλα που μας στοίχειωνε κάποτε, και που ακόμη ορισμένες φορές κάποια πράγματα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε εάν όντως είμαστε ασφαλείς στο σκοτάδι, εάν όλα είναι όπως εξωτερικά δείχνουνε και κατά πόσο έχουμε ξεπεράσει τους παλιούς μας φόβους, οι οποίοι συνεχίζουν να μας ακολουθούν, αλλάζοντας με τον καιρό μορφή, όπως αλλάζουμε κι εμείς... Ή μήπως όχι;.

Info

Τίτλος: Boogeyman (Εφιάλτης)
Έτος: 2005
Πρωταγωνιστές:
Barry Watson, Emily Deschanel, Skye McCole Bartusiak
Σκηνοθέτης: Stephen T. Kay

________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive