Διαβάζω Σωτηρης Σοφιας από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


Σωτήρης Σοφιάς

O Σωτήρης Σοφιάς γεννήθηκε το 1961 στην Κόρινθο. Από σχεδόν 5 χρονών φάνηκε η κλίση του στη ζωγραφική, ταλέντο που κληρονόμησε από τον πατέρα του, που μπορεί να μην ήταν ζωγράφος, αλλά "έπιανε" το χέρι του. Τα δυο του αδέλφια ζωγραφίζουν επίσης πολύ καλά, μόνο όμως ο Σωτήρης εξέλιξε το ταλέντο του, στα πλαίσια πάντα του δυνατού. Στο δημοτικό και στο γυμνάσιο πάντοτε του ανέθεταν αποκλειστικά να ζωγραφίζει τα θέματα της τάξης.

Στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου γράφτηκε στη σχολή σχεδίου και ζωγραφικής με αλληλογραφία ΑΒC, όπου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το χρώμα. Πειραματίστηκε με υδατογραφία, γκουάζ, ελαιογραφία, σινική μελάνη και κάρβουνο. Φυσικά το χρώμα ήταν αυτό που τελικά τον τράβηξε και έτσι αφού αγόρασε καβαλέτα, πινέλα, χρώματα και καμβάδες, το 1979 ζωγράφισε την πρώτη του ελαιογραφία. Ακολούθησαν τουλάχιστον άλλα 300 έργα, κυρίως τοπία, αλλά και αρκετές προσωπογραφίες που αποτελούν και την ιδιαίτερη
προτίμησή του. Οι σπουδές του στο πολυτεχνείο και τα μαθήματα γραμμικού σχεδίου τον βοήθησαν πολύ έτσι ώστε τα έργα του να μην έχουν προοπτικά λάθη, κάτι που συναντάται κατά κόρον στους ερασιτέχνες ζωγράφους. Έχει εκθέσει τα έργα του σε ομαδικές εκθέσεις στη γενέτειρά του, στο πολυτεχνείο σαν φοιτητής, καθώς και στην εταιρεία όπου εργάζεται. Οι 250 πίνακες που έχει φιλοτεχνήσει έχουν κατά καιρούς δοθεί ή πωληθεί σε ιδιώτες, συγγενείς, φίλους και οργανισμούς και αποτελούν μακρινή ανάμνηση, αφού δεν υπήρχε τότε η δυνατότητα της ψηφιακής φωτογράφισής τους. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι της καλλιτεχνίας το έχει αφιερώσει στο σκίτσο και τη γελιογραφία με τουλάχιστον 3 άλμπουμ (ανέκδοτα).

Τελευταία πειραματίζεται με σχεδιαστικά προγράμματα στον υπολογιστή, με έμφαση στην ελεύθερη σχεδίαση. Παρόλες τις αυξημένες επαγγελματικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις, πάντοτε βρίσκει χρόνο για να ασχολείται με τη μεγάλη του αγάπη. Στο σπίτι του υπάρχει μόνιμη έκθεση των έργων του, με 50 ελαιογραφίες κρεμασμένες σχεδόν σε όλους τους ακάλυπτους τοίχους. Ο ίδιος έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια των βιβλίων του, αφού τα τελευταία χρόνια, η έρευνα και η συγγραφή βιβλίων έχουν αναδειχτεί σε παράλληλη αγάπη με την ζωγραφική.

Gallery

Οι τρεις μάγοι, από το βιβλίο μου "Κώδικας άστρο του Ιησού", 2007
Σινική μελάνη (50x30cm)


Η Αργώ, από το βιβλίο μου "Ορφέας και Αργοναυτική εκστρατεία", 2007
Ακουαρέλα (50X30cm)


Από το βιβλίο μου "Το μυστήριο της Σελήνης", 2006
Ελαιογραφία (45x35cm)


Οι τρεις μάγοι, από το βιβλίο μου "Κώδικας άστρο του Ιησού", 2006
Ακουαρέλα (50X30cm)

Οι τρεις μάγοι, από το βιβλίο μου "Κώδικας άστρο του Ιησού", 2006
σχεδιασμένο με το Adobe Photoshop απ'ευθείας στον η/υ

Οι τρεις μάγοι, από το βιβλίο μου "Κώδικας άστρο του Ιησού", 2006
Σινική μελάνη (35x45cm)

Κένταυρος, από το βιβλίο μου "Ορφέας και Αργοναυτική εκστρατεία", 2007
Σινική μελάνη (50x30cm)

Το ταξίδι του Voyager II, 1997
Ελαιογραφία (70x50cm)

Ο Σωτήρης Σοφιάς επιχείρησε κάτι ιδιαίτερα τολμηρό, να προσπαθήσει να δημιουργήσει τον διάσημο πίνακα του Ισπανού ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο, Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν. Χρόνια ζωγραφός και ο ίδιος αναζητούσε μια πρόκληση και τη βρήκε μέσα από το παρόν έργο που με μεγάλη προθυμία δέχτηκε να παρουσιάσει στη Fantasy Gate. Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο τον καλλιτέχνη να μας πει λίγα λόγια για αυτή του την προσπάθεια και ας θαυμάσουμε το αποτέλεσμα:

"Τόλμησα και κάτι που πραγματικά ήταν δύσκολο έως αδύνατο και να το σκεφτώ. Ζωγράφισα τις Δεσποινίδες της Αβινιόν του Pablo Picasso, έτσι για να τεστάρω τις ικανότητες μου αλλά και να νοιώσω τη μαγεία αυτού του πίνακα. Το αποτέλεσμα ήταν πιστεύω εξαιρετικό , γιατί μπορεί να είναι αντίγραφο και θεωρητικά δεν έχει καμία καλλιτεχνική αξία, όμως το ζωγράφισα με πολύ όρεξη και προσπαθώντας να μην παραμορφώσω τα πρόσωπα. Παρ’ όλο που ο πίνακας μοιάζει απλοϊκός, μου πήρε 7 ώρες για να τον σκιτσάρω με μολύβι και περίπου 30 ώρες για να τον ολοκληρώσω χρωματικά. Επειδή ασχολούμαι από μικρό παιδί με τη ζωγραφική και έχω μελετήσει τα έργα όλων των κορυφαίων ζωγράφων από την Αναγέννηση και ένθεν, τολμώ να πω ότι το συγκεκριμένο έργο του Picasso είναι το μοναδικό στην ιστορία της ζωγραφικής που έχει ανατρέψει ΟΛΟΥΣ τους κανόνες ζωγραφικής που ίσχυαν μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Γι' αυτό κατά τη γνώμη των τεχνοκριτικών -αλλά και τη δική μου- θεωρείται δίκαια το κορυφαίο όλων των εποχών γιατί έχει κάτι που κανένας καλλιτέχνης δεν μπόρεσε ποτέ να επιτύχει: Απλά δεν έχει κανένα στερεότυπο!!!"

Λίγα λόγια για τον πίνακα: Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν είναι ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο που φτιάχτηκε από τον καλλιτέχνη το 1907 όταν ήταν μόλις 26 χρονών. Αναπαριστά πέντε εταίρες σε έναν οίκο ανοχής της μιας κακόφημης περιοχής της Βαρκελώνης. Ο πίνακας που είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του Πικάσο, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τόσο τον Κυβισμό όσο και τη μετέπειτα μοντέρνα τέχνη. Εκτίθεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης από το 1939.

_______________________________________

Επισκεπτείτε τα blogs του Σωτήρη Σοφιά:
sotirissofias.blogspot.com (ελληνικό)
sotiris-sofias.blogspot.com (αγγλικό)

e-mail: sotosofias@yahoo.gr


________________________________



    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive